eFotbal

Konečně nový stadion pro Herthu? Návrh podporuje nově se rýsující vládní koalice

Konečně nový stadion pro Herthu? Návrh podporuje nově se rýsující vládní koalice
Konečně nový stadion pro Herthu? Návrh podporuje nově se rýsující vládní koaliceFlashscore
Berlínská Hertha by v příštích letech mohla opustit svůj současný domovský stánek Olympiastadion a dočkat se stadionu nového. Klub o tomto kroku sní už dlouho. Nyní by se konečně mohl naplnit, jelikož stavbě je nakloněna nově se rýsující vládní koalice v německém hlavním městě. Pro deník Tagesspiegel se k situaci vyjádřil prezident klubu, Kay Bernstein.
Reklama
Reklama

Olympiastadion. Stánek zhotovený pro potřeby letní olympiády v Berlíně 1936, kterou tehdejší režim využil zejména k nacistické propagandě před blížící se válkou. Stadion v současnoti disponuje kapacitou téměř 75 000 míst a pyšní se kromě unikátní architektury taktéž atletickým oválem. Od roku 1963 (s krátkou pauzou mezi lety 1986-1988) na něm hraje své domácí zápasy tradiční německý klub Hertha Berlín. Olympiastadion také hostí vybrané zápasy německé reprezentace.

Nicméně, klubu z hlavního města Německa se v posledních letech zachtělo stadion opustit a přesídlit se jiný, nově vybudovaný a o něco menší. Klub by tak následoval vzor Bayernu Mnichov, který se k podobnému kroku odhodlal v roce 2005. Olympijský stadion v bavorské metropoli vyměnil za zbrusu novou Allianz Arenu. Ačkoliv berlínský Olympiastadion patří mezi největší stadiony v Německu (řadí se na třetí místo za stánky Dortmundu a Bayernu), Herthě se nedaří ho plně zaplnit. Dle statistik serveru Transfermrkt na její zápasy chodí v průměru 50 200 diváků, přičemž statusu vyprodáno dosáhla pouze jednou. Stadion taktéž vystupuje proti moderním trendům svou atletickou drahou, která divákům zhoršuje zážitek ze zápasu. Hertha se už několik let v řadě pohybuje ve spodních patrech nejvyšší německé soutěže. V současné době ji najdeme na 16. příčce, zaručující baráž s třetím celkem druhé ligy. Nový stadion by tak kromě vyprodaných tribun a lepšího diváckého zážitku mohl přinést potřebný impulz vyhrabat se ze starostí o záchranu. Stavbu nového stadionu dosud brzdila nedohoda se zástupci města.

Nyní svitla na Herthě naděje. Nově se formující berlínská vládní koalice složená ze stran SPD a CDU se zdát být stavbě nakloněna. Koalice zřídila z tohoto důvodu pracovní skupinu a probíhají jednání o umístění nového stadionu. Prezident klubu, Kay Bernstain, prohlásil pro německý deník Tagesspiegel: "Ovšemže jsme nadšeni, že projekt nového stadionu Herthy byl pozitivně přijat a diskutován v jednáních koalice. Shoda koalice by byla velice důležitým signálem pro budoucnost klubu - zejména pokud vezmeme v úvahu těžkou situaci, kterou si klub prochází."  Další schůzka pracovní skupiny se zástupci koalice je naplánovaná na příští týden. Její výsledek může o budoucnosti nového stadionu napovědět. Klub už vypustil na sociální sítě jeho návrh inspirovaný slavnou La Bombonera - domácím stadionem Boca Juniors.