eFotbal

Kvalitní zboží od našich východních sousedů? TOP 5 nejlepších Slováků hrajících v české lize

Kvalitní zboží od našich východních sousedů? TOP 5 nejlepších Slováků hrajících v české lize
Kvalitní zboží od našich východních sousedů? TOP 5 nejlepších Slováků hrajících v české lizeFlashscore
Po článku, ve kterém jsme vyhodnotili pětici nejkvalitnějších zahraničních plejerů ve FORTUNA:LIZE, přicházíme s pěti hráči národnosti, jež je nám natolik blízká, že je těžké označovat je za cizince. Dámy a pánové, nejlepší slovenští fotbalisté v naší lize...
Reklama
Reklama
Nejkvalitnější zahraniční materiál v českém prostředí? TOP 5 aktuálně nejlepších cizinců FORTUNA:LIGY

5. Erik Jirka (Viktoria Plzeň)

Pravé křídlo, které k Viktoriánům dorazilo v létě, aby zvýšilo konkurenci v ofenzívě. Jirka zatím v Plzni plní roli žolíka a trpělivě čeká, až dostane větší šanci. Minuty sbírá jako střídající hráč, přesto je však součástí slovenského národního týmu, kde se zařadil dokonce do základní sestavy a nedávno vstřelil gól v zápase Ligy národů proti Ázerbajdžánu.Na svou první branku v dresu Plzně zatím čeká. Jirka v minulém ročníku působil ve španělském Realu Oviedo, kde ale nezanechal výraznější stopu. Během své kariéry se mihl i ve slavném srbském celku Crvena Zvezda Bělehrad nebo v polském Górniku Zabrze. V Plzni vědí, že v něm mají do budoucna hráče, jenž by se mohl prosadit. Zatím je ovšem konkurence pro pětadvacetiletého Erika Jirku příliš velká.

Foto: FC Viktoria Plzeň

4. Jakub Považanec (Jablonec)

Na rozdíl od Jirky a ostatních členů našeho žebříčku Považanec za slovenskou reprezentaci nikdy nehrál. V Jablonci v něm nicméně mají velkou jistotu a oporu záložní řady, vždyť 31letý středopolař na severu Čech kroutí již svou sedmou sezonu v řadě. A stále si vede dobře a je už v podstatě neodmyslitelným členem zahajovací jedenáctky. Před třemi lety kolem Považance kroužila Plzeň, slovenský motor jablonecké zálohy však nakonec zůstal, kde byl.A v Jablonci si nemá nač stěžovat, fanoušci jej mají rádi a uznávají ho. Předtím působil v jiném českém celku, v Dukle Praha. Tam odehrál dvě a půl sezony. Co se slovenské ligy týká, byl Považanec věrný Banské Bystrici. Pracovitý záložník je v Jablonci vázán kontraktem jen do konce této sezony, pokud ale bude pokračovat v kvalitních výkonech, dost možná si své působení na Střelnici ještě protáhne.

Foto: FK Jablonec

3. Jakub Hromada (Slavia Praha)

Nenápadná klidná síla ve středu zálohy, to je Jakub Hromada. Nemluví se o něm tolik jako o jiných slávistických fotbalistech, ale trenér Jindřich Trpišovský ví, že se na něj může spolehnout, když to situace vyžaduje. Slovenský reprezentační záložník působí v klubu od sezony 2017/2018, kdy přišel z italské Sampdorie Janov. Za tu dobu ale dvakrát hostoval v Liberci.Hostování ve Slovanu mu nicméně prospělo, dostal tam klid na svou práci a fotbalově vyrostl. Trpišovský pak jeho přednosti zužitkoval a ještě více rozvinul ve Slavii. A i když Hromada není klíčovým hráčem sešívaných, své místo v týmu si zaslouží. V juniorském věku byl dnes 26letý hráč považován za obrovský talent slovenského fotbalu, z Michalovců jej proto v roce 2012 vykoupil Juventus Turín, kde se ale vůbec neprosadil.

Foto: SK Slavia Praha

2. Lukáš Haraslín (Sparta Praha)

Další hráč, který to zkoušel v Itálii. A nutno dodat, že úspěšněji než Hromada. Haraslín si zahrál sezonu a půl v ambiciozním Sassuolu, krátce se na samém začátku své kariéry mihl i v Parmě. Do Sparty přišel vloni na hostování a ve 42 soutěžních utkáních se šestkrát zapsal mezi střelce. Hlavně začátek jeho angažmá byl velmi úspěšný, proto se Pražané před letošní sezonou rozhodli, že ho koupí natrvalo.Haraslín se ale v úvodu letošního ročníku zranil, vinou čehož dosud odehrál jen dvě utkání v předkole Konferenční ligy a jeden zápas ve FORTUNA:LIZE. Momentálně tedy stále laboruje s poraněným kolenem, až se však dá dohromady, měl by se opět porvat o svou roli v základní sestavě. Nebude to mít ovšem jednoduché, Sparta na jeho pozici před časem přivedla českého reprezentanta Jakuba Jankta z Getafe.

Foto: AC Sparta Praha

1. Ivan Schranz (Slavia Praha)

Jednoznačně nejkvalitnějším Slovákem pobíhajícím po českých pažitech je aktuálně Schranz. 29letý útočník se před lety coby mladík nedokázal uchytit v pražské Spartě, oklikou přes Trnavu se pak ale do naší ligy vrátil. Šanci mu dala Dukla Praha a nemusela litovat. Schranzova kariéra ovšem začala gradovat po kratičké epizodě v kyperském Limassolu, kdy se objevil v Českých Budějovicích.Po vydařené sezoně na jihu Čech přišel průlomový ročník v dresu Jablonce, který Schranze coby kanonýra s narůstajícím renomé katapultoval až do Slavie Praha. Její kouč nedá na pracovitého útočníka dopustit. Velkou výhodou Schranze je, že v sestavě zvládne více pozic. Může hrát na hrotu, na křídle a Trpišovský jej nejednou vyzkoušel i coby krajního beka. Ani tam Schranz nezklamal a ukázal, že odvede maximální pensum, kdekoliv to bude zrovna potřeba. Nutno říct, že Spartě by se nyní její někdejší hráč rozhodně hodil.

Foto: SK Slavia Praha