eFotbal

Látal, Ujfaluši, Rozehnal... Jaké další opory obrany dala Sigma Olomouc reprezentaci?

Látal, Ujfaluši, Rozehnal... Jaké další opory obrany dala Sigma Olomouc reprezentaci?
Látal, Ujfaluši, Rozehnal... Jaké další opory obrany dala Sigma Olomouc reprezentaci?Flashscore
Olomoucká Sigma patřila vždy mezi provinční moravské kluby, která se musela specializovat na práci s mládeží. Ostatně, jako většina českých klubů byla a je právě i Olomouc ekonomicky závislá na dalším prodeji svých talentů. A v minulosti to byla právě Sigma, která vychovala pro český fotbal a českou reprezentaci řadu kvalitních obránců. Pojďme se podívat koho.
Reklama
Reklama

Radoslav Látal

Olomoucký odchovanec odehrál nejprve jedenáct zápasů za československou reprezentaci, aby po rozdělení obou zemí přirozeně reprezentoval už samostatnou Českou republiku. V roce 1996 byl Látal členem zatím nejúspěšnějšího reprezentačního týmu na stříbrném EURO v Anglii. V klubové úrovni to Látal dotáhl nejdále do německého Schalke 04, kde působil celkem sedm sezón, a to v letech 1994-2001. Po ukončení hráčské kariéry se dal na trénování a působil samozřejm i v Sigmě Olomouc.

Tomáš Ujfaluši

Další olomoucký odchovanec, který zažil ty nejlepší časy českého fotbalu. Do seniorské reprezentace nakoukl Ujfaluši poprvé v roce 2001 a Českou republiku reprezentoval až do roku 2009. Ujfaluši byl tak členem kádru na nezapomenutelném EURO 2004 v Portugalsku, na kterém náš "nároďák" vypadl až v semifinále s Řeckem, pozdějším vítězem šampionátu. Již předtím ale také řízný stoper slavil úspěch s českou jednadvacítkou, se kterou na malém EURO oslavil druhé místo. Během kariéry si Ujfaluši zahrál v Německu za Hamburger SV, italskou Fiorentinu, španělské Atlético Madrid nebo turecký Galatasaray.

David Rozehnal

Rovnž Rozehnal byl účastníkem EURO 2004 v Portugalsku. Dva roky předtím byl členem kádru zlaté jednadvacítky, kdy Petr Čech v penaltovém rozstřelu vychytal zlato ve finále v penaltovém rozstřelu proti Francii. I Rozehnal odehrál značnou část své kariéry v zahraničí. Novináři často kritizovaný obránce hájil barvy belgických Brugg, francouzského Paris Saint-Germain (ovšem v době, kdy klub ještě neměl ty největší ambice), anglickém Newcastlu, italském Laziu Řím, německém Hamburgeru, francouzském Lille a nelgickém Oostende. Za českou reprezentaci odehrál Rozehnal mezi lety 2004 - 2009 šedesát zápasů a vstřelil jeden gól.

Roman Hubník

Hubník je v našem výčtu prvním reprezentačním obráncem, který s reprezentací již neslavil výraznější úspěch. V národním týmu však "Hubňa" působil střídavě už od roku 1999. Na klubové úrovni to Hubník dotáhl nejdále do německé Herthy Berlín a oslavil zároveň pět českých mistrovských titulů (tři s plzeňskou Viktorií v jejich nejlepších dobách a jeden s pražskou Spartou).

Radoslav Kováč

Kováč oslavil největší reprezentační úspěch v již jednou zmíněném výběru reprezentace do jednadvaceti let, se kterým vyhrál v roce 2002 malé EURO. Za seniorskou reprezentaci odehrál Kováč celkem 30 zápasů a vstřelil dva góly. Během své úspěné kariéry působil Kováč čtyři roky v ruském Spartaku Moskva, anglickém West Hamu nebo švýcarské Basileji. S tou také oslavil dva švýcarské tituly. V Česku Kováč oslavil mistrovský titul se Spartou. Po konci hráčské kariéry se dal Kováč na trénování. Působil v pražské Spartě nebo napsoledy v SFC Opava.

Tomáš Kalas

Nejmladší a doposud jediný aktivně hrající obránce v našem výběru. Kalas vytvořil pevnou stoperskou dvojici s Ondřejem Čelůstkou i na letošním EURO, které i přes prvotní obavy oba stopeři zvládli přímo skvěle. Po přestupu s Olomouce nakoukl Kalas nejprve do londýnské Chelsea, kde se však neprosadil. Na čas se proto vrátil do Olomouce, ze které později vyrazil na další zahraniční angažmá do nizozemského Vitesse nebo do německého Kolína nad Rýnem. Momentálně Kalas válčí za barvy anglickéh Bristolu City.

Kozel po vítězství nad Sigmou: Pokud chcete porazit silné týmy, musíte mít dobrého brankáře