eFotbal

Lipsko má nového trenéra. Prý je takřka dokonalý

Lipsko má nového trenéra. Prý je takřka dokonalý
Lipsko má nového trenéra. Prý je takřka dokonalýFlashscore
Lipsko má nového trenéra. Američana Jesseho Marscha nahradil po vypadnutí z Ligy mistrů na jeho místě neměcko-italský trenér Domenico Tedesco. Pro něj bude trenérská štace v saském klubu teprve druhé působení na pozici hlavního kouče bundesligového celku. Co byste ale ještě měli vědět o bývalém kouči Schalke nebo ruského Spartaku vědět?
Reklama
Reklama
Rekordní start

Tedesco se narodil na jihu Itálie a vyrůstal poblíž Stuttgartu v Německu. Svou trenérskou kariéru začal v mládežnických týmech VfB Stuttgart a Hoffenheim. Poté trenérských služeb nadějného nováčka využilo druholigové Erzgebirge Aue. V létě 2017 pak přišlo s nabídkou tehdy bundesligové Schalke.

Royal Blues skončili v sezóně 2016/17 na 10. místě Bundesligy a Christian Heidel - tehdejší sportovní ředitel klubu - rozhodl, že je nutná změna. Heidel, který dal už dříve možnost a důvěru Jürgenu Kloppovi i Thomasi Tuchelovi v Mohuči, tentokrát nabídl první zkušenost ve vrcholové soutěži teprve jednatřicetiletému Tedescovi

„Neumí sedět pět minut u stolu, aniž by popadl slánku, aby ilustroval nějakou taktiku,“ řekl Heidel o Tedescovi brzy poté, co do Gelsenkirchenu dorazil vůbec nejmladší hlavní trenér Schalke. „Přemýšlí o tom od úsvitu do soumraku.“

I hráči byli ohromeni. Brankář Ralf Fährmann řekl, že Tedesco měl na trénování „dar od Boha“. V lednu 2018 pak veterán a obránce Naldo prohlásil, že je nejlepším trenérem, jakého kdy měl, a že se díky Tedescovi „každý cítí pro tým nesmírně důležitý“.

S tak zářivými referencemi už nebylo až tak překvapivé, že následovaly i výsledky. Tedesco dovedl Schalke ve své nováčkovské sezóně ke druhému místu, čímž klubu pomohl vrátit se poprvé po čtyřech letech do Ligy mistrů.

Nagelsmannův spolužák

Tedescův talent byl zřejmý už na trenérské škole DFB, kterou absolvoval v roce 2016. Jedním z jeho spolužáků nebyl nikdo jiný než současný kouč Bayernu Mnichov Julian Nagelsmann, i když to byl současný hlavní trenér Lipska, kdo ve svém ročníku skončil s nejlepšími známkami.

Nagelsmanna byl už v té době na pozici hlavního kouče Bundesligy. V únoru 2016 současný lodivod Bayernu Mnichov byl ve věku 28 let jmenován hlavním trenérem o záchranu bojujícího Hoffenheimu. Na obranu Nagelsmanna, při dokončování studií byl tedy zaneprázdněn záchranou svého klubu před sestupem.

„Během 10 měsíců jsme tam několikrát jeli spolu. A byla to vždy skvělá zábava,“ cituje Bundesliga.com Tedescova o tom, jak po boku Nagelsmanna získal svou poslední trenérskou licenci. „Je to neuvěřitelný člověk a neuvěřitelný trenér.“

Oba mladí trenéři šli od doby studií podobnými cestami. Několik měsíců poté, co se Nagelsmann stal hlavním koučem Hoffenheimu, nahradil ho Tedesco v roli trenéra Hoffenheimu U19. Letos v létě pak Tedesco usedl na lavičku Lipska poté… co Nagelsmann saský klub opustil a odešel z klubu do Mnichova.

Multitalent

Tedesco jako hráč sám na úspěch nikdy nedosáhl. Než se oddal na plný úvazek fotbalovému trenérství, měl ale italsko-německý kouč řadu dalších kariérních možností. Tedesco tak například během čtyř týdnů zjistil, jak vypadá práce noční můry každého fotbalového trenéra. Byl totiž sportovním redaktorem. Taktéž vystudoval průmyslové inženýrství a má magisterský titul v řízení inovací.

Skutečnou vášní se však nyní šestatřicetiletému trenérovi stal fotbal. „Pokud studujete a zároveň se snažíte získat i trenérské licence, pak nemůžete každý pátek a sobotu na pivo,“ řekl Tedesco již při studiích serveru Bundesliga.com.

Heidel, který Tedesca k velkému fotbalu přivedl, má pocit, že všechny životní zkušenosti, které mladý kouč během let nasbíral, mu nakonec pomohly k úspěchu ve zvolené profesi. „Jsou lidé, kteří byli celý život jen ve fotbale. Jsou to dobří trenéři. Věřím však – a zažil jsem to s Thomasem Tuchelem a Jurgenem Kloppem – že lidé, kteří se v životě postavili na vlastní nohy, mají výhodu,“ sdělil uznávaný sportovní ředitel v roce 2018 pro deník The Independent.

Mluví více jazyky

Po odchodu ze Schalke v březnu 2019 se Tedesco objevil v říjnu téhož roku ve stejné roli ve Spartaku Moskva. A i v Rusku ukázal, že jeho rané úspěchy nebyly náhodné. Výrazně zlepšil statistiky držení míče Spartaku a především moskevský klub k druhému místu v sezóně 2020/21.

Zvládnutí jazyků umožňuje Tedescovi pracovat v různých prostředích. Kromě toho, že hovoří plynně německy a italsky, dovede se svými hráči mluvit anglicky, francouzsky a španělsky. To mu jistě dobře posloužilo i v Moskvě. Navíc se naučil trochu rusky.

Tento osobní přístup, oddanost hře a schopnost mluvit s lidmi jejich vlastním jazykem odlišuje Tedesca od ostatních.

Zdroj: Bundesliga.com

Klopp připustil, že Liverpool nebude blokovat případný Phillipsův přestup