eFotbal

Lloris je nyní na stejné úrovni jako Zoff Casillas. V závěru týdne se může na vrcholu osamostatnit

Lloris je nyní na stejné úrovni jako Zoff  Casillas. V závěru týdne se může na vrcholu osamostatnit
Lloris je nyní na stejné úrovni jako Zoff Casillas. V závěru týdne se může na vrcholu osamostatnitFlashscore
Jednadvacet kapitánů zvedlo od roku 1930 jako první nad hlavu trofej pro mistry světa. Pokud v nedělním finále v Kataru uspěje Francie, stane se brankář Hugo Lloris prvním mužem s páskou na paži, jemuž se to povede podruhé.
Reklama
Reklama

"Museli jsme si sáhnout až na dno sil. Jsme vyčerpaní, ale šťastní. Máme obrovskou šanci vstoupit do francouzské historie," citoval Llorise oficiální web FIFA po semifinále s Marokem, v němž pětatřicetiletý brankář Tottenhamu poprvé na turnaji udržel čisté konto.

Pro Llorise to byl na světových šampionátech už šestnáctý zápas v roli kapitána, čímž se dotáhl na Argentince Diega Maradonu. Vícekrát vedli své týmy na MS pouze další Argentinec a Llorisův protějšek v nedělním finále Lionel Messi (18) a Mexičan Rafael Márquez (17).

Maradona je jedním ze tří hráčů, kteří si jako kapitáni zahráli finále dvakrát. Zatímco v roce 1986 v Mexiku dovedl Argentince k titulu, o čtyři roky později byl v repríze souboje o zlato úspěšnější tým SRN. Stejně dopadl i Brazilec Dunga ve Francii 1998, Němec Karl-Heinz Rummenigge se v letech 1982 a 1986 triumfu nedočkal.

Dvakrát zvedl Zlatou Niké nad hlavu brazilský obránce Hilderaldo Bellini, ale zatímco v roce 1958 ve Švédsku byl kapitánem, při úspěšné obhajobě v Chile ho ze sestavy vytlačil Mauro Ramos, jenž po něm převzal i pásku. V Anglii 1966 byl kapitánem znovu Bellini, jenže "kanárci" nečekaně vypadli už ve skupině.

Nejčastěji vedli vítězný tým ve finále obránci, kteří se v roli kapitána radovali ze zlata desetkrát. V sedmi případech dotáhli svůj tým k titulu záložníci či útočníci. Brankáři zvedli vítěznou trofej nad hlavu čtyřikrát, před Llorisem se to povedlo Italům Gianpieru Combimu (1934) s Dinem Zoffem (1982) a Španělovi Ikeru Casillasovi (2010).

Pozoruhodný Griezmann před Argentinou: Uvidíme, kde jim můžeme ublížit. Jsem přesvědčen, že je uhlídáme