eFotbal

Loučka si ve Spartě plní sny. Gen ACS v sobě určitě mám, tvrdí. Čím na něj nejvíce zapůsobil Priske?

Loučka si ve Spartě plní sny. Gen ACS v sobě určitě mám, tvrdí. Čím na něj nejvíce zapůsobil Priske?
Loučka si ve Spartě plní sny. Gen ACS v sobě určitě mám, tvrdí. Čím na něj nejvíce zapůsobil Priske?Flashscore
Přichází jeho velká chvíle. I když Luboš Loučka ještě před pár lety neměl ani tušení o tom, že by mohl udělat velkou trenérskou kariéru, teď se dočkal velké odměny. Před pár dny se stal novým koučem Sparty B ve druhé lize. “Trénování mě úplně pohltilo,“ přiznává v rozhovoru na stránkách sparta.cz. Připravuje se na poslední zkoušku, aby dodělal potřebnou licenci UEFA a rozvyprávěl se o tom, jak je nadšený ze spolupráce s Brianem Priskem. V čem měl na Loučku největší vliv a v čem si jsou oba muži podobní?
Reklama
Reklama

Sparta sáhla v závěru nepovedeného druholigového podzimu k odvolání kouče a bylo jasné, že v zimě se bude hledat nový hlavní trenér rezervy. Volba padla na Luboše Loučku, který na pozici asistenta u mistrovského áčka Letenských odváděl skvělou práci. „Byl to proces, který se táhl už delší dobu. Konečnému rozhodnutí předcházelo hodně rozhovorů s Tomášem Rosickými s Brianem Priskem a dalšími lidmi z klubu. Rosa přišel jako první s tím, jestli bych o to vůbec měl zájem,“ svěřil se mladý trenér.

Loučka přiznává, že ho nabídka oslovila. „Samozřejmě, stát se trenérem B týmu v téhle organizaci bylo něco, co jsem si moc přál. Je to další postupný krok v mé kariéře. Ten jsem si vysnil, byl jsem přesvědčený, že by mi mohl pomoci v trenérské kariéře do budoucna,“ uvědomuje si sparťanský odchovanec, který se oklikou na Letnou v roce 2018 vrátil.

Trenérsky začal ve Spartě pomáhat u juniorky v roli asistenta Michala Horňáka. „To jsem si ale nepředstavoval, že to nabere takové obrátky,“ přiznává. Všechno mu vrtalo v hlavě, nebyl totiž přesvědčený, že trenéřinu chce dělat. S přibývajícím časem si ale uvědomoval, že jde o správný krok. Vše ještě umocnilo, když si Loučku vytáhl do první ligy trenér Václav Kotal. „To mě semlelo úplně. Pracovat u A týmu Sparty by semlelo snad každého. A mě o to víc. Protože když se pořád točíme kolem genu ACS, tak já ho stoprocentně mám,“ prohlásil Loučka. Na druhou stranu si uvědomuje, jak rychlé posuny v kariéře dělal.

 

Reakce byly pozitivní, všichni okolo jej utvrzovali, že jeho kariéra nabrala ten nejlepší možný směr. „Byl to pro mě hnací motor. Cesta, kterou jsem si vysnil a někde uvnitř namaloval, je realitou. Je to něco, co mi dělá strašnou radost,“ odhalil mladý trenér. Ještě před Vánocemi ho čeká závěrečná zkouška, která je třeba k získání UEFA PRO licence. Toho se ale nebojí. „Když jsem přišel do Sparty, tak jsem neměl ani tu základní licenci. Během pěti let jsem si prošel všechny licence. Měl jsem štěstí, že jsem se na všechny dostal hned a hned jsem splnil i všechny závěrečné zkoušky. Doufám, že se tak stane i teď,“ usmál se.

Pochvaluje si, jaké nabral zkušenosti během kariéry, kdy působil nejen ve Spartě. Tohle všechno se mu může náramně hodit. „Poznal jsem lidi, co mě donutili o trenéřině a fotbale obecně přemýšlet. Poznal jsem hodně lidí, kteří mě utvrdili v tom, jak fotbal dělat nechci, což je taky strašně důležité,“ svěřil se rodák z Chrudimi.

Sparta vydřela výhru a Krejčí byl na tým hrdý. Rvali jsme se do poslední minuty, těší kapitána z Letné

Osudovým mu bylo také setkání s Brianem Priskem v létě 2022. „Vstoupil do mého života neskutečným způsobem. Má v mém vývoji zásadní roli, za posledních osmnáct měsíců, co jsem měl tu čest s ním pracovat. Ovlivnil mě strašně moc, To že s ním teď můžu dál pracovat na úrovni A týmu a B týmu mi dávala smysl pro to, abych udělal ten krok a šel do béčka Sparty,“ prozradil Loučka, kterému se ve fotbalovém prostředí přezdívalo Čert, klubovému webu.

Vzpomíná na chvíle, kdy se na Letnou vrátil. Tehdy vše v klubu fungovalo jinak. První tým, akademie a juniorka prý byly tři samostatné subjekty. Jenže teď dochází k výraznému propojení všech sparťanských celků. „Projekt se rozjel a dává mi velký smysl. Bylo to něco, co jsem si přál, aby se ve Spartě stalo,“ odhalil Loučka. Vše prý ještě umocnil fakt, že Priske na Letné prodloužil smlouvu, což je zárukou pokračování projektu a jeho posouvání na vyšší level.

Propojenost bude nejen mezi prvoligovým týmem a rezervou, ale i mezi kategorií do 19 let. Rozvoj mladých hráčů e projekt, na kterém bude nový trenér béčka spolupracovat s development koučem Michalem Vávrou, bere Loučka velmi vážně.  „Michal bude mít ode mě stoprocentní podporu. Hierarchie je jasná, víme, proč tady je. Hraje zásadní roli ve vývoji hráčů a já budu jedině rád, když v tom budeme pokračovat. Pracovat s mladými kluky je něco, co jsem si moc přál,“ konstatoval nový trenér Sparty B.

Žižkov pokazil závěr podzimu ve druhé lize a je bez trenéra. Sparťanská legenda končí

Loučka poslední čtyři roky strávil jako asistent u prvního týmu. To byla pro něj zásadní zkušenost. Tvrdí, že za tu dobu poznal obě tváře fotbalu. „Byly doby, kdy jsme jezdili s policejním antonem, abychom se mohli dostat domů do tréninkového centra ke svým autům, abychom pak mohli odjet domů,“ svěřil se trenér.

Nepříjemné chvíle vnímá jako důležitou zkušenost. „Co jsem si z toho odnesl je, že člověk nikdy nesmí být dole ani nahoře. Že člověk na všechno musí nahlížet střízlivou optikou. Fotbal je hodně rychlý. V nějaké chvíli jste dole, ale rychle můžete být zpátky nahoře. Ale platí to i obráceně,“ uvědomil si kouč.

Ve vnímání těchto faktů mu hodně pomohl právě hlavní trenér sparťanského áčka. „Důležité je být v klidu a dýchat. Jednou z věcí, co jsem si odnesl od Briana Priskeho v době, kdy minulá sezona začala špatně a výsledky nebyly takové, jaké jsme chtěli, tak on nezpanikařil ani chvilku. To celé, je jeho velká zásluha, klid přenášel na hráče, na všechny v klubu. Naučil jsem se analyzovat vše s odstupem a s čistou hlavou. Konzistentnost je u trenéra důležitá,“ prozradil Loučka.

Dokáže vše podobně praktikovat jako hlavní trenér sparťanské rezervy? „Nějakou vizi v sobě mám, vím, jak budu chtít pracovat, ovlivňovat hráče i kolegy z realizačního týmu. Budu chtít, aby se ta lidskost ještě zintenzivnila. V tom jsme si byli s Brianem Priskem hodně podobní. Věřím, že na tu práci nachystaný jsem,“ dodal Loučka.