eFotbal

Miliony z Evropy! Kolik jich už připlulo do klubových pokladnic Slavie, Plzně a Sparty?

Miliony z Evropy! Kolik jich už připlulo do klubových pokladnic Slavie, Plzně a Sparty?
Miliony z Evropy! Kolik jich už připlulo do klubových pokladnic Slavie, Plzně a Sparty?Flashscore
Evropské poháry, to je pro české kluby už dlouho nejen platforma na předvedení se na blyštivé scéně, ale také pořádná studnice peněz. Nejlépe je na tom v této sezoně Slavia, jejíž příjmy přesáhly 200 milionů. A co Sparta s Plzní?
Reklama
Reklama
SLAVIA

Slavia je na tom v této sezoně nejlépe. I proto, že hraje Evropskou ligu, kde jsou příjmy přeci jenom o něco vyšší než v Konferenční lize.

Podíl na příjmech mají tedy předkola i samotný fakt, že se Slavia soutěže účastní. A pochopitelně také to, že je úspěšná.

Ve skupině vyhrála hned třikrát (v Ženevě a doma proti Tiraspolu a Římu). Takže kromě toho, že sedí na prvním místě skupiny, si připisuje také tučné odměny za výhry.

Konkrétně jde o zhruba 8,8 milionů eur, v přepočtu tedy přes 214 milionů korun.

V Evropské lize jde v této sezoně o mírně nadprůměrný výdělek. Slavia je v tomto ohledu na 11 místě z 32 týmů, každopádně rozdíly nejsou nikterak velké.

Foto: SK Slavia Praha

PLZEŇ

Druhá v pořadí je Plzeň. Ta si také prošla předkoly, čímž splnila hlavní sezonní cíl.

Dostala se sice „jen“ do třetího patra klubových evropských soutěží, nicméně ani tam nedostává drobné. Ba naopak díky účasti a hlavně perfektní zápasové bilanci atakuje v příjmech z Evropy 200 milionů korun.

Dvakrát vyhrála nad Dinamem Záhřeb, srazila také Astanu a Ballkani.

Když se vše posčítá, dojde na výsledek 7,6 milionů eur, tedy necelých 188 milionů korun. Noví akcionáři si tak mohou mnout ruce.

Navíc Plzeň v tomto ohledu kraluje celému osazenstvu Konferenční ligy. Žádný z týmů si zatím nevydělal více peněz, náskok na čele činí zhruba 700 tisíc eur. Na záda se Viktorii divá Aston Villa, Bruggy, Frankfurt i Fenerbahce.

Foto: FC Viktoria Plzeň

SPARTA

Zatím nejméně peněz získala z prize money Sparta. Ta sice hraje také v Evropské lize, nicméně odměn za výsledky nedostává tolik jako Slavia.

V Evropské lize totiž zatím porazila jen Ariss Limasol, jinak má na kontě dvě prohry s Rangers a Betisem a remízu doma se skotským celkem.

Reálně tak hrozí i jaro bez pohárů, což by rozpočet jistě zasáhlo. Spartu i její finance může vylepšit třetí příčka ve skupině, která garantuje jaro v Evropské konferenční lize.

Pokud by se to povedlo, mohla by Sparta přidat výrazně více peněz ke svým současným 7,1 milionům eur (174 milionů korun).

Sparta je mezi týmy v EL až 23., což znamená, že jen devět týmů vydělalo méně peněz než ona.

Foto: AC Sparta Praha