eFotbal

Možná bychom mohli pořádat mistrovství světa jednou za dva roky, hlásí Wenger. Čím to zdůvodňuje?

Možná bychom mohli pořádat mistrovství světa jednou za dva roky, hlásí Wenger. Čím to zdůvodňuje?
Možná bychom mohli pořádat mistrovství světa jednou za dva roky, hlásí Wenger. Čím to zdůvodňuje?Flashscore
Jak známo, nynější systém světových šampionátů je nastaven tak, že se dotyčné vrcholné akce konají jednou za čtyři roky. Arséne Wenger, který se nejvíce proslavil jako dlouholetý manažer Arsenalu, by rád změnu.
Reklama
Reklama

Francouz, který je nyní poradcem prezidenta FIFA Gianni Infantina a také šéfem globálního rozvoje fotbalu ve stejné organizaci, by byl rád, aby se mistrovství světa konalo každé dva roky.

Čtyřletý formát je podle jednasedmdesátiletého odborníka nespravedlivý. "Pokud se podíváte na týmy na světových šampionátech, jejich průměrné stáří je 27-28 let. A protože je mistrovství světa každé čtyři roky, už mají hráči velmi malou šanci vyhrát ho znovu, protože v době dalšího šampionátu jim bude 32-33 let," poukázal rodák ze Štrasburku, jehož vyjádření nabídl sport.cz.

"I proto bychom možná mohli mistrovství světa pořádat jednou za dva roky," přidal někdejší stratég Nancy nebo Monaka, s tím, že co by se při uplatnění takového scénáře stalo s Eurem neuvedl.

Kvůli nahuštěnému kalendáři by byl rád, aby se hrály jen a pouze opravdu významné soutěže. A pokud jde o reprezentační pauzy, i ty by ještě smrskl.

"Organizujme jen akce, které mají nějaký význam a dostaňme z fotbalu paralelní soutěže. Lidé musejí chápat, co je v sázce. Měly by se hrát jen zápasy, které mají smysl. Jedním z řešení je zhustit kvalifikace. Místo toho, aby byly v září, říjnu, listopadu, březnu a červnu, stáhněme kvalifikace do jednoho měsíce nebo dvou čtvrtletí v říjnu a únoru. Myslím, že to je z hlediska zásob fyzických sil pro hráče důležité," uzavřel sportem.cz citovaný trojnásobný mistr Premier League z let 1998, 2002 a 2004.

Podcast: Vše o velkém derby. Zbabělec Mourinho a vyřazený Aubameyang. Má Coufal na lepší tým? A má Solskjaer dostat nový kontrakt?

Zdroj: sport.cz