eFotbal

MS 2030 uspořádá Španělsko, Portugalsko a Maroko. První tři zápasy ale budou v Jižní Americe

MS 2030 uspořádá Španělsko, Portugalsko a Maroko. První tři zápasy ale budou v Jižní Americe
MS 2030 uspořádá Španělsko, Portugalsko a Maroko. První tři zápasy ale budou v Jižní AmericeFlashscore
Mezinárodní fotbalová federace FIFA dnes rozhodla, že mistrovství světa v roce 2030 společně uspořádají Španělsko, Portugalsko a Maroko. Úvodní tři zápasy se ale odehrají v Uruguayi, Argentině a Paraguayi na oslavu výročí 100 let od prvního šampionátu, který v roce 1930 hostila Uruguay.
Reklama
Reklama

Fotbalové mistrovství světa se tak poprvé v historii bude hrát v šesti zemích a na třech kontinentech. O pořadatelích MS 2030 dnes jednomyslně rozhodla rada FIFA a po úspěšném dokončení kandidátského procesu by je měl potvrdit v roce 2024 kongres. Právě teprve na něm se mělo o hostitelích MS rozhodnout, dnešní oznámení přišlo podle agentury DPA nečekaně.

Zahajovací zápas turnaje by se měl odehrát v Montevideu na Estadio Centenario, stadionu, jenž byl vybudován pro MS 1930 a hostil i první finále. V uruguayské metropoli se také uskuteční velká oslava ke stoletému výročí mistrovství světa. Další dva duely se odehrají v Argentině a Paraguayi. Tyto tři jihoamerické země podaly původně společnou kandidaturu na celé mistrovství světa, kterou ale FIFA odmítla.

Po třech duelech se šampionát se 48 týmy přesune do Maroka, Španělska a Portugalska. Všech šest pořádajících zemí bude mít automaticky zajištěnou účast. "V rozděleném světě FIFA a fotbal spojují," uvedl v prohlášení prezident FIFA Gianni Infantino.

FINÁLE NA NOVÉM SANTIAGO BERNABÉU

Portugalsko a Maroko budou hostit zápasy fotbalového mistrovství světa poprvé, Španělsko už má zkušenost z roku 1982. "Jsem si jistý, že společně uspořádáme nejlepší světový šampionát v historii," uvedl Pedro Rocha, dočasný šéf Španělského fotbalového svazu. Podle španělského novináře Josého Félixe Díaze by se finále MS mělo odehrát na zrekonstruovaném stadionu Santiago Bernabéu.

Maroko se oficiálně připojilo ke kandidatuře evropských zemí letos v březnu a minulý týden bylo vybráno za pořadatele mistrovství Afriky 2025. Reprezentace Maroka překvapila na loňském mistrovství světa účastí v semifinále, shodou okolností po postupu přes Španělsko a Portugalsko.

Mistrovství světa v roce 2026 budou hostit Kanada, Mexiko a Spojené státy americké a poprvé se ho zúčastní 48 týmů. Loni na podzim v Kataru hrálo ještě 32 mužstev. V rámci rotace kontinentů dnes FIFA vyzvala zástupce Asie a Oceánie, aby se ucházeli o pořádání mistrovství světa 2034. Úmysl uspořádat šampionát okamžitě deklarovala Saúdská Arábie, jež v poslední době do fotbalu a celkově sportu výrazně investuje.

Podle agentury AP by o pořádání turnaje mohla mít zájem Austrálie, jež letos úspěšně zorganizovala s Novým Zélandem mistrovství světa žen. Je tak údajně téměř jisté, že se MS 2034 stejně jako loni v Kataru bude hrát v listopadu a prosinci.