eFotbal

MS každé dva (sudé) roky? Proč ne? A Euro by mohlo být také co dva roky. Ty liché. Pryč s kvalifikační nudou!

MS každé dva (sudé) roky? Proč ne? A Euro by mohlo být také co dva roky. Ty liché. Pryč s kvalifikační nudou!
MS každé dva (sudé) roky? Proč ne? A Euro by mohlo být také co dva roky. Ty liché. Pryč s kvalifikační nudou!Flashscore
Fotbaloví konzervativci a celá Evropa (UEFA i velké kluby) se mohou pominout. Bývalý známý francouzský trenér, dnes ve službách Světové fotbalové federace  (FIFA), Arsene Wenger totiž navrhl, že po roce 2026  by se MS mohlo hrát už od roku 2028 co dva roky, a to v sudých letech. Přestože vím, že budu tradičními konzervativci kamenován, říkám „A proč ne“? A ať se i Euro (a další kontinentální šampionáty typu Copa América) konají rovněž co dva roky, a to v letech lichých. Alespoň odpadnou čím dál tím nudnější kvalifikace, kdy třeba v ME, které by se mělo rozšiřovat na 32 týmů, bude hrát 55 zemí včetně Gibraltaru, Andorry, San Marina atd. o 32 míst.
Reklama
Reklama

Je to celkem jednoduché. Termínová listina by se nerozšířila, naopak cyklus evropských pohárů a domácích lig by na podzim nebyl měsíc co měsíc narušován sérií kvalifikačních utkání MS (či ME), teď v září se třeba v jednom týdnu hrály tři mezistátní duely… Jediné, co by mohlo zůstat, by byla atraktivnější Liga národů (v ní se hraje se ve čtyřčlenných skupinách jen šest střetnutí, v bývalých tříčlenných skupinách to dokonce byly v roce 2018 pouze čtyři duely, nikoli deset jako nyní v kvalifikaci MS). Z LN by se postupovalo na ME a pořadí na EURO by bylo zase zároveň kvalifikací na MS, jak to ostatně často bývá i u jiných sportů. Není tak těžké to vymyslet, jak by se mohlo na první pohled zdát. 

Kvalifikace MS (o kvalifikaci ME ani nemluvě) je opravdu stále nudnější. Nedávno jsem připravoval pro efotbal.cz souhrn televizních utkání a přesto, že týmy hrály v týdnu třikrát, bylo těžké vybrat nějaký zajímavější duel. Většinou šlo o zápasy jasných favoritů s outsidery. To ve výkonnostně „kastované“  Lize národů je to jiné.

 MS si nikdy nezahrál ani Šmicer...

Wenger mluví samozřejmě i o ušlechtilých cílech. 

„Po MS 2026  (od roku 2026 se ho zúčastní 48 celků – pozn. aut.) by další šampionát mohl přijít už v roce 2028,“ říká Arsene Wenger. „Zůstal by zachován poměr klubového a mezistátního fotbalu na úrovni 80:20. A hráči by měli každoročně garantováno pětadvacet dní volna v letních měsících (Pravda, u nás by nastal problém s letní kvalifikací evropských pohárů, to by bylo třeba nějak vyřešit – pozn. aut.) . Pořádání MS každé dva roky by FIFA generovalo větší zisk. Tyto prostředky by se přerozdělovávaly i do rozvojových a mládežnických programů,“ dodává Wenger s tím, že by řada hráčů měla větší šanci zúčastnit se vrcholné fotbalové akce, na kterou se leckteří z nich za celý svůj fotbalový život vůbec nedostanou. 

To je pravda, třeba takový Vladimír Šmicer, který vyhrál kde co včetně Ligy mistrů, si na světovém šampionátu nikdy nezahrál. Protože při jedné jediné účasti samostatného Česka na MS v roce 2006 v Německu, byl zrovna zraněn…

Atletika i OH to udělaly už v 90. letech

Ano, samozřejmě jde FIFA o „prachy“, které třeba evropská UEFA získává i ze své Ligy mistrů. 

Jistě,  hrozí riziko, že MS (i ME), které je dosud výjimečnou událostí jednou za čtyři roky, by poněkud ztratilo dosavadní punc výjimečnosti. Ovšem na druhou stranu každý rok pořádaná vrcholná událost v podobě MS i ME by mohla mezi mládeží zastavit upadající zájem o fotbal. Existuje  navíc spousta „svátečních“ fanoušků, kteří se o sport číslo jedna zajímají jedině, když zrovna hrají národní týmy. Tedy zejména v časech velkých turnajů typu MS či ME.   

MS v atletice přešlo ze čtyřletého cyklu na dvouletý už v roce 1993. Olympijské hry se rovněž již od roku 1994 konají co dva roky – jednou zimní, pak letní. Některé sporty jsou velmi populární právě proto, že mají každý rok svůj vrchol, u nás je to typicky lední hokej, který pořádá šampionát rok co rok. A Češi jím každoročně žijí, jezdí po městě v autech s vlaječkami, prapory mají i na balkonech svých bytů. A to přesto, že na hokejových šampionátech hrávají často národní B-týmy či dokonce C-mužstva (nejlepší světoví hokejisté válejí ve stejné době v NHL).

Argument, že by se MS hrálo i ve stejných letech jako olympijské hry, neobstojí. A jaký je to problém? To se přece dosud – zrovna letos – děje v případě souběhu ME, Copa Amériky i mistrovství Střední a Severní Ameriky a LOH. ME a Copa América se hrály měsíc od června do července, olympijské turnaje od konce července do začátku srpna. A co? Na OH stejně mohou startovat  jen týmy do 23 let (se třemi povolenými staršími fotbalisty).  

Ať se Čeferin uklidní

Jak známo, první reakce Aleksandera Čeferina, slovinského šéfa UEFA, tedy Unie evropských fotbalových asociací, vůči celému plánu byla jednoznačně odmítavá. Dokonce naznačoval bojkot tohoto dvouletého systému MS ze strany evropských asociací. 

„Klid!“ chtělo by se zvolat.  Rozpracování Wengerova modelu, inspirovaného žádostí fotbalového svazu Saúdské Arábie, totiž podpořilo celkem 166 národních asociací z celého světa, zejména pak z Afriky a Asie. A jak uvedla BBC, s odporem Jihoameričanů to nemusí být tak žhavé. Naopak Alejandro Dominguez, prezident CONMEBOL, tedy Jihoamerické fotbalové konfederace, nedávno dvouletý cyklus MS podpořil.

Národní svazy sdružené v UEFA chtějí víc informací

„Navrhované změny kalendáře by narušily domácí ligy do té míry, že by došlo ke ztrátě zájmu a ohrožení kontinuity. To by mělo dominový efekt na celou fotbalovou pyramidu, fanoušci by o tento sport ztratili zájem,“ prohlásil sice Javier Tebas, šéf španělské La Ligy. Ovšem, kdyby se dozvěděl, že ubude zápasů kvalifikace MS či ME, které kluby během sezony pravidelně zastavují v rozletu, možná by rychle změnil názor.

Předsedové a generální sekretáři evropských národních fotbalových asociací se v úterý setkali v rámci videokonference, která se celou problematikou obšírně zaobírala. 

Výsledkem celého jednání je společný postup všech 55 členských asociací UEFA. Rozhodli jsme se, že se prostřednictvím UEFA obrátíme společně na orgány FIFA, aby nám celý projekt představily ještě blíže než dosud,“ řekl pro Seznam Zprávy Petr Fousek,  předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) a jeden z účastníků jednání.

„Chtěli bychom od FIFA přesnější informace o termínech, o finančních záležitostech a dalších podrobnostech nejrůznějšího druhu. Teprve až si tyto věci zpřesníme a vyjasníme, zaujmeme k věci nějaké stanovisko. „Následné zásadní jednání mezi UEFA a FIFA na toto téma očekávám v průběhu října,“ dodal Fousek.

Mluví se o tom, že by konečné stanovisko k této záležitosti mohl vyslovit  kongres FIFA v květnu 2022.

Jak píše Seznam Zprávy, problematiku toho, jak je rozdělena přízeň a nepřízeň vůči celému projektu po jednotlivých kontinentech, nechtěl Fousek rozebírat: „Je to složitější. Takové úvahy jdou příliš daleko, nemá smysl něco takového nyní komentovat. Vyžádali jsme si bližší informace, až se s nimi seznámíme, vyjádříme se k věci blíže,“ konstatoval Petr Fousek.

Česku, televizím i médiím by Wengerův návrh prospěl

Nový předseda FAČR je diplomat.

Ale proč to neříci? Česku, které se za dvacet osm let své existence dostalo na  vrcholnou událost světového fotbalu jménem MS (oficiálně World Cup FIFA) všehovšudy jen jednou (ve zmíněném roce 2006), by model šampionátu „jednou za dva roky“ mohl vyhovovat. A takových asociací bude na starém kontinentu jistě více. Takže v této věci nemusí nutně dojít k duelu Evropa vs. svět, ale uvnitř Evropy, resp. UEFA.

Pak by bylo dobré se přizpůsobit. Ano, jak říkám, v letech 2028, 2030, 2032 MS, v letech 2027, 2029, 2031 ME. 

Jelikož se už snad nikdo nenechá zkorumpovat a nedá MS do zemí, jako je Katar, kde se v roce 2022 musí šampionát konat těsně před Vánocemi, hrálo by se vždy jako dosud měsíc od nějakého 10. června do 10. července.  Národních lig a evropských pohárů by se to nedotklo, naopak by jim přibylo termínů díky zrušeným kvalifikacím MS či ME.

Televizní a marketingové společnosti, stejně jako sportovní média, včetně toho našeho – proč to zastírat – by to uvítaly. Fanoušci časem jistě také.  Fotbal se musí mít na pozoru, aby kvůli své konzervativnosti nebyl ve světě  převálcován. Já Arsenu Wengerovi fandím. 

Hra Pavelky se mi nelíbí, Bílek trochu kecal, říká expert Siegl. Jaký názor má na Tecla?Na koho by si měli dát slávisté ve čtvrtek v Edenu pozor? Dlouho neporažený Union Berlín má několik výrazných es...