eFotbal

Nákupy na severu! Kterých TOP 5 hráčů přivedla Sparta?

Nákupy na severu! Kterých TOP 5 hráčů přivedla Sparta?
Nákupy na severu! Kterých TOP 5 hráčů přivedla Sparta?Flashscore
Kromě Slavie se na severní stezku několikrát vydala i Sparta. Některé přestupy byly úspěšné, jiné méně. Kterých pět nedávných přestupů ze severu nejvíce zaujalo?
Reklama
Reklama
KAAN KAIRINEN

Zatím se jeví jako trefa do černého.

Finský středopolař je odchovancem Interu Turku, za který debutoval už ve svých 15 letech. V minulosti nastupoval také za Midtjylland, Skive IK a nejúspěšnější finský klub HJK Helsinki.

Za seniorský tým reprezentace debutoval v lednu roku 2019 v přátelském utkání proti Švédsku. Před přestupem oblékal dres norského Lillestrømu, se kterým skončil v tabulce Eliteserien na čtvrtém místě. Ve 22 ligových zápasech vstřelil jeden gól a přidal tři asistence. Čtyři starty pak přidal v Evropské konferenční lize.

Zvlášť na začátku působení působil jako zjevení. V dobrém slova smyslu. S Lukášem Sadílkem uprostřed pole hráli skvěle. Postupem času šly výkony mírně dolů, stále jde však o nadstandardního hráče. Nebyla to malá investice, ale potenciál zhodnocení je opravdu velký.

Zdroj: AC Sparta Praha

ANDREAS VINDHEIM

Další zahraniční hráč, který má na Letné téměř nulovou budoucnost. Vindheim přišel před lety z Malmö s velkou pompou.

I přes to, že měl své momenty, to nikdy nebylo ono. Tu hořel v obraně, tu se mu nedařilo dopředu. Ani fanoušky si nikdy nezískal na svou stranu.

Minulou zimu odešel na půlroční hostování do Schalke, kde pomohl dostat tradiční klub zpět do Bundesligy. Mělo se za to, že v létě bude mít dost prostoru na to, aby přesvědčil nového trenéra Priskeho o tom, že na to má.

V týmu sice setrval, ale neodehrál ani zápas. Na konci února odešel hostovat domů do Lillestrømu, kde ale také nehrál. Na konci června se do Prahy vrátil, a to se 153 odehranými minutami. Řeší se jeho odchod.

Zdroj: AC Sparta Praha

CASPER HÖJER

Kariéru začínal Kodani, následně přestoupil v roce 2014 do Lyngby Boldklub. S klubem oslavil postup do nejvyšší soutěže. V dánské Superlize debutoval v ročníku 2016/17. V lednu 2018 přestoupil do Aarhusu. Tam se rychle stal pevnou součástí základní sestavy na pozici levého beka.

V ročníku 2019/20 Aarhusu pomohl k třetímu místu v lize, což byl nejlepší výsledek klubu od roku 1998.

Za tři a půl roku v klubu Casper Höjer odehrál 111 ligových zápasů a z pozice levého beka vstřelil 12 gólů a na dalších 29 přihrál.

Měl být dlouholetou oporou na pozici levého beka, ale kariéru mu tíží těžká zranění. Když ale hraje, je velmi dobrý i produktivní. Například v minulé sezoně se stal druhým nejlepším asistentem ligy, přitom měl výrazně méně odehraných zápasů.

Zdroj: AC Sparta Praha

VÁCLAV KADLEC

Trochu překvapivé jméno, ale do Sparty se vracel z dánského Midtjyllandu. Letenští za něj tehdy vysázeli 73 milionů korun. Bohužel to ale dopadlo neslavně, Kadlece dohnala zranění, kvůli kterým se před lety se Spartou loučil. Letos dokonce s celou kariérou.

Pro Kadlece to byl druhý návrat, na Letné hostoval v druhé části sezony 2014/15 z Frankfurtu. Předtím v pražském klubu působil v letech 2008 až 2013. V české lize Kadlec předtím odehrál 124 zápasů a vstřelil 41 branek.

Za tři roky po přestupu z Dánska odehrál jen 38 zápasů a dal devět gólů.

Zdroj: eFotbal.cz

DAVID MOBERG KARLSSON

Karlsson je odchovancem IFK Göteborg, za sebou má působení v dánském Nordsjaellandu a štěstí zkoušel také na britských ostrovech. V Sunderlandu, kde byl spoluhráčem českého reprezentanta Ondřeje Čelůstky, ani na hostování ve skotském Kilmarnocku se ovšem výrazněji neprosadil. Proto se v roce 2016 vrátil zpátky na sever do Norköpingu.

Karlsson přišel do Sparty v prosinci 2018 právě z Norrköpingu. Na Letné odehrál 71 ligových utkání a vstřelil 19 branek.

V ročníku před odchodem pryč patřil k nejproduktivnějším hráčům letenského souboru, ve 26 zápasech zvládl deset gólů a pět asistencí. Na podzim ho brzdily zdravotní problémy a postupně vypadl ze základní sestavy.

V prosinci 2021 tak odešel jinam, a to poté, co se nechtěl dohodnout na nové smlouvě. Hraje v Japonsku za Urawu.

Zdroj: AC Sparta Praha