eFotbal

Nejde jen o Čiviče a Maka. Jakými největšími osobnostmi disponuje současný slávistický nepřítel č. 1 Ferencváros?

Nejde jen o Čiviče a Maka. Jakými největšími osobnostmi disponuje současný slávistický nepřítel č. 1 Ferencváros?
Nejde jen o Čiviče a Maka. Jakými největšími osobnostmi disponuje současný slávistický nepřítel č. 1 Ferencváros?Flashscore
Nejen Slavia, titulový hattrick dokázal vybojovat i její nejbližší pohárový protivník Ferencváros a pod všemi byl podepsán dnes již bývalý kouč budapešťského obra Serhij Rebrov, což je mimo jiné někdejší obávaný parťák Andrije Ševčenka z útoku Dynama Kyjev. Aktuálně už šéfuje kádru bývalý stratég Borussie Dortmund Peter Stöger, jenž v maďarské metropoli pracuje s hráči patnácti národností. Kdo jsou právě teď největší klubové osobnosti třiatřicetinásobného šampiona NBI, jenž je doma v Groupama Aréně pro více než 23 tisíc diváků?
Reklama
Reklama
6 známých tváří z kádru Ferenecvárose:

Róbert Mak (30 let)

Bratislavský rodák Mak dorazil do Budapešti z tureckého Konyasporu před necelým rokem a ve své premiérové sezoně v Maďarsku pendloval mezi základem a lavičkou náhradníků.

V úvodním kole NBI proti celku Kisvárda (1:2) se ho však jedenáctka vyvolených týkala a pravděpodobně zasáhne do hry také proti Slavii.

Zkušeností má na rozdávání - mimo slovenskou ligu je totiž celou svou profesionální kariéru, která už ho zavedla do Norimberku, Paoku Soluň i Zenitu Petrohrad.

Dénes Dibusz (30 let)

Patnáctinásobný reprezentant své země Dibusz je brankářskou jedničkou Ferencvárose již od svého příchodu z celku Pésci MFC, k němuž došlo v úvodu roku 2014 a nyní je i týmovým kapitánem a služebně nejstarším fotbalistou výběru.

Za tu dobu dokázal ve 286 utkáních nastřádat hned 122 čistých kont, což není málo. I uplynulý ročník byl v tomto směru libový - ve 28 duelech lovil míč ze sítě jen devatenáctkrát a pomohl si k tomu i třinácti vychytanými nulami.

Byť se v prvním kole maďarské lize mezi třemi tyčemi neobjevil a šanci dostál Bogdán, jenž má za sebou minulost v Hibernianu, Liverpoolu, Wiganu, Crewe i Boltonu Wanderers, všechny čtyři zápasy v letošních předkolech LM odchytal a pravděpodobně bude čelit také sešívanému "S".

Eldar Čivič (25 let)

Bosnu reprezentující Čivič je dobře známý i v českém fotbalovém prostředí, v němž prošel nejen Spartou, ale také Slováckem.

Kromě toho se mihl také ve slovenském Spartaku Trnava a v Budapešti, kam přišel v létě 2018 za milion eur, nyní začíná svůj třetí ročník v řadě.

Protože má za sebou dva tituly pro mistra Maďarska, zatím je jeho mise v zelenobílých barvách docela úspěšná.

Ryan Mmaee Kabir (23 let)

Mladý forvard, v němž se mísí belgické a marocké kořeny, operuje v Budapešti nově, ale první trefu v maďarské lize si připsal hned v úvodním kole a to jakožto žolík pobyl na trávníku jen 17 minut.

Tři branky už si připsal také v prvních dvou předkolech Ligy mistrů a aktuálně se zdá být největším ofenzivním nebezpečím Ferencvároše.

V nejvyšší belgické soutěži First Division A rychlík debutoval již jako patnáctiletý před více než šesti lety a zahrál si jak za Standard-Lutych, tak za Waasland-Beveren. Před odchodem do Maďarska působil i v dánské lize a kyperské lize, v níž nasázel v minulé sezoně 14 tref.

Myrto Uzuni (26 let)

Více než solidní forma nyní zdobí i albánského reprezentanta Uzuniho, jenž se v předkolech Ligy mistrů zapsal do střelecké listiny čtyřikrát a další dvě branky připravil svým spoluhráčům.

V uplynulé sezoně maďarské ligy skóroval dvanáctkrát a je poměrně gólový, což už ukázal nejen v albánské lize, ale také v nejvyšší chorvatské soutěži, v níž oblékal dres Lokomotivy Záhřeb.

V prvním kole nové sezony, v němž Ferencváros překvapivě padl, šel do hry až z lavičky. Je otázka, zdali byl šetřen, nebo se aktuálně do základní sestavy nevejde.

Máme je nastudované, musíme podat náš nadstandard a máme velkou šanci postoupit, myslí si slávisté

Tokmac Chol Nguen (27 let)

Norský univerzál s keňskými kořeny si udělal jméno ve Stromsgodsetu, ve kterém si svého času zahrál i s Martinem Odegaardem z Realu Madrid.

Je v ideálním fotbalovém věku a může nastoupit buď jako špílmachr pod útočníky, tak na obou křídlech, na desítce, nebo jako hrotový útočník.

Minulý ročník NBI zakončil s jedenácti přesnými zásahy, s tím, že v pohárové Evropě se dokázal prosadit čtyřikrát. To, že to nebyla náhoda, dokládá skutečnost, že i v nynějších předkolech LM již udeřil hned dvakrát.

Trpišovský už rozebral Ferencváros: Hodně rotují, mají spoustu reprezentantů, jsou silní hlavně na ofenzivních postech