eFotbal

Nejlepší palebná esa historie portugalské reprezentace. Na koho byl kromě CR7 v minulosti spoleh?

Nejlepší palebná esa historie portugalské reprezentace. Na koho byl kromě CR7 v minulosti spoleh?
Nejlepší palebná esa historie portugalské reprezentace. Na koho byl kromě CR7 v minulosti spoleh?Flashscore
Portugalská fotbalová reprezentace je ozdobou každého velkého mezinárodního turnaje. Zatím ještě není jisté, zda se tým plný velkých jmen podívá na letošní šampionát v Kataru, ale blížící se baráž nám velmi brzy tuto otázku zodpoví. Národní výběr země z Pyrenejského poloostrova se po většinu své historie mohl pochlubit hvězdami, na které byl spoleh. I proto je logické, že ve svých řadách disponoval zajímavými střelci. Podívejme se na pět nejlepších z nich…
Reklama
Reklama
5) Nuno Gomes (29 gólů)

Ve své době byl jedním z nejlepších útočných talentů na světě a těžil z toho i národní tým Portugalska. Za něj Nuno Gomes nakonec odehrál 78 zápasů, ve kterých si připsal 29 přesných zásahů. Svou klubovou kariéru strávil převážně v rodné zemi a Itálii a radoval se i ze zisku několika cenných trofejí. Svůj debut si odbyl v roce 1996 v přátelském utkání proti Francii.

4) Luís Figo (32 gólů)

Jeho jméno rezonovalo po celém světě a Figo je pravděpodobně jedním z nejlepších portugalských legionářů novodobé historie. Jeho jméno plnilo i velmi často zpravodajské kanály, především pak v roce 2000, kdy se upekl kontroverzní přesun z Barcelony do Realu Madrid. Za své schopnosti získal i Zlatý míč a v národních barvách má na svém kontě celkem 127 zápasů a 32 branek. První zápas sehrál v roce 1991 proti Lucembursku. Tehdy mu bylo pouhých osmnáct let.

3) Eusebio (41 gólů)

Jedno z nejvýznamnějších jmen v historii tohoto sportu jako takového. Jeho schopnosti doslova pobláznily celý svět a díky svým technickým kvalitám a touze střílet branky definoval následující útočné generace. Klubová ikona Benfiky získala v roce 1965 Zlatý míč a portugalskou nejvyšší soutěž ovládla hned v jedenácti případech. Za národní tým nakonec Eusebio nastoupil do 63 zápasů, ve kterých vykázal 41 gólů.

2)  Pauleta (47 gólů)

Další výjimečný talent z této země, jehož góly byla radost sledovat. Před brankou soupeře byl ničivou zbraní nejen v národních barvách, ale zářil také ve francouzském PSG či španělském Deportivo La Coruňa. Reprezentační debut si odbyl v roce 1997 proti Arménii a nakonec posbíral celkem 88 startů a 47 gólů. I s odstupem času je nejen svými krajany vnímán jako velká legenda.

1) Cristiano Ronaldo (115 gólů)

Jeho čísla se vymykají zákonům tohoto sportu a on sám je schopen posouvat laťku do výše, kde by již nemusela být nikdy překonána. Značka CR7 je nepochybně nejlepších portugalským hráčem všech dob, ale i jedním z největších tváří fotbalu jako takového. Dlouhé roky je hlavní palebnou silou své země, ale na cennou trofej z mezinárodního turnaje si musel počkat až do roku 2016, kdy ovládl ME ve Francii. Pětinásobný vítěz Zlatého míče vykázal již 184 startů za národní barvy a neuvěřitelných 115 gólů.

Zdroj: sportskeeda.com