eFotbal

Nejlepší útok druhé ligy má Karviná, nejhorší obranou disponuje Slavia B. Jak dopadne souboj Koudelky s Matějkou?

Nejlepší útok druhé ligy má Karviná, nejhorší obranou disponuje Slavia B. Jak dopadne souboj Koudelky s Matějkou?
Nejlepší útok druhé ligy má Karviná, nejhorší obranou disponuje Slavia B. Jak dopadne souboj Koudelky s Matějkou?Flashscore
Předposlední kolo F:NL je rozvrženo do tří dnů. Zatímco v pátek se podávají hned tři zápasy, které budou hostit Karviná, Jihlava a Opava, v sobotu proběhne stejný počet duelů a v neděli se vše uzavře dvěma souboji, v nichž půjdou do akce béčka Sigmy i Sparty, která bude hostit vedoucí Příbram.
Reklama
Reklama
Karviná - Varnsdorf

Souboj týmů z popředí tabulky Fotbalové národní ligy (FNL) se odehraje mezi Karvinou a Varnsdorfem. Oba soupeře odděluje dvoubodový rozestup, Severočeši se mohou dotáhnout na čelo.

Karviná nezvládla zápas se Slavií Praha B a po dvou inkasovaných gólech v obou poločasech si z hlavního města odvezla porážku 2:4, takže v posledních čtyřech kolech střídá domácí výhru a prohru na půdě soupeře. Slezanům prospěje návrat do domácího prostředí – na vlastním hřišti třikrát za sebou vyhráli s čistým kontem (celkem 297 minut) – získali tam 68,18 % (15) z dosavadních 22 bodů.

Varnsdorf neudržel vedení nad Chrudimí a po remíze 2:2 zaznamenal jedinou výhru z předchozích čtyř druholigových utkání (1-2-1), přesto zůstává na barážové příčce. Hosté bodují hlavně před vlastními fanoušky, do Karviné cestují s vědomím, že venku ve FNL vyhráli pouze jeden z šesti zápasů (1-2-3).

Oba celky mají z posledních osmi vzájemných střetnutí ve druhé lize vyrovnanou bilanci (3-2-3). Varnsdorf si z předešlých tří návštěv karvinského stadionu odvezl pět bodů, dvakrát po sobě se tam zrodila bezbranková remíza.

Koho sledovat: Rafiu Durosinmi ve FNL skóroval třikrát a vždy pomohl k vítězství Karviné – shodně se prosadil v závěrečných 30 minutách. Abdullahi Tanko (Varnsdorf) se mezi střelce zapsal pětkrát, ale jedinkrát se mu to podařilo venku.

Zajímavost: Karviná průměrně vsítila 1,86 gólu na zápas a s 26 vstřelenými brankami má nejlepší útok soutěže.

Jihlava - Vyškov

Vyškov se podruhé za sebou představí venku, tentokrát na hřišti Jihlavy. Zatímco domácí čekají na první bodový zisk pod trenérem Ondřejem Smetanou, hanácký celek chce ukončit remízovou sérii.

[p]Jihlava při premiéře nového trenéra na horké příbramské půdě více než hodinu držela bezgólový stav, nakonec však třikrát inkasovala a prohrála 0:3, takže má na kontě jedinou výhru z předešlých osmi kol (1-2-5). Vysočina se nachází ve středu tabulky a k posunu na vyšší příčky se potřebuje zlepšit hlavně doma, kde sice naposledy vyhrála, vybojovala tam ale méně bodů (8) než na hřištích soupeřů (10).

Vyškov dvakrát neudržel vedení v hanáckém derby se Sigmou Olomouc B a po výsledku 2:2 si potřetí v řadě rozdělil body se soupeřem, stále se však drží těsně za barážovými příčkami. Hostující mužstvo venku ve druhé lize dvakrát po sobě remizovalo a ze sedmi zápasů tam bralo stejný počet bodů.

Oba týmy se ve Fotbalové národní lize (FNL) potkaly až v minulé sezoně a shodně zvítězily doma. Jihlava prakticky přesně před rokem brala s Vyškovem tři body po výhře 1:0.

Koho sledovat: Lukáš Zoubele se v tomto ročníku za Jihlavu prosadil dvakrát a shodně v domácím prostředí. Bienvenue Kanakimana (Vyškov) otevřel skóre proti Olomouci B a mezi střelce se zapsal také v předchozím vzájemném utkání, pouze dvě ze sedmi branek v sezoně ale vsítil venku.

Zajímavost: V obou vzájemných druholigových zápasech padl gól v úvodních pěti minutách.

Opava - Třinec

Potřebný náboj nebude ve Fotbalové národní lize (FNL) postrádat slezské derby mezi Opavou a Třincem. Oba rivalové mají co napravovat a do vzájemného zápasu půjdou s cílem posunout se na vyšší příčky.

[p]Opava minulý týden dvakrát dotáhla manko na hřišti Prostějova, remízou 2:2 však prodloužila sérii bez výhry na čtyři druholigová utkání (0-1-3), proto zůstává ve spodní polovině tabulky. Svěřenci trenéra Romana Westa dvakrát za sebou vyšli naprázdno doma, kde mají vyrovnanou bilanci (3-1-3).

Třinec neudržel krok s Líšní a po výsledku 0:4 zaznamenal nejvyšší porážku v sezoně, zároveň vyšel naprázdno počtvrté z posledních šesti kol (1-1-4). "Slezský bílý balet" má pouze dvoubodový náskok na sestupové pásmo a to i kvůli tomu, že z venku si přivezl jenom 27,78 % (5) z možných 18 bodů.

Opava prohrála jediný z předchozích sedmi vzájemných zápasů ve FNL a z toho si třikrát s Třincem body rozdělila (dvakrát 1:1). Třinec na půdě Opavy vyhrál pouze jedno z posledních šesti utkání (1-2-3).

Koho sledovat: Samuel Šigut vyrovnal za Opavu v Prostějově a ukončil čekání na první gól v probíhajícím ročníku druhé ligy. Václav Juřena může potřetí v kariéře nastoupit ve svém bývalém působišti za Třinec, kterému pomohl ke čtvrtině (4) z 16 branek v soutěži (dva góly, dvě asistence).

Zajímavost: Předešlé čtyři venkovní zápasy Třince ve FNL přinesly stejný výsledek v poločase i po závěrečném hvizdu.

Chrudim - Vlašim

Desetibodový rozestup před sobotním zápasem Fotbalové národní ligy (FNL) odděluje Chrudim a Vlašim. Východočeský celek má na dohled barážové příčky, kdežto soupeř zůstává na dně tabulky.

[p]Chrudim dotáhla manko a posléze neudržela náskok ve Varnsdorfu, remízou 2:2 však prodloužila sérii bez porážky na šest utkání (4-2-0) a udržela se v dosahu barážových příček. Východočeši doma čtyřikrát v řadě neprohráli (2-2-0) a vylepšili si dosavadní bilanci, na vlastním hřišti získali stejně bodů jako venku (11).

Vlašim po půlhodině prohrávala s Táborskem již o dva góly, ještě do přestávky ale srovnala a bodovala ve čtvrtém po sobě jdoucím zápase (1-3-0), navzdory tomu se vrátila na poslední místo. Svěřencům trenéra Martina Hyského může zvednout sebevědomí, že z předešlých dvou venkovních střetnutí vybojovali čtyři body a na půdách soupeřů už nejsou nejhorším týmem druhé ligy (1-1-5).

Vyhraje opět domácí celek? Platilo to v sedmi z osmi vzájemných zápasů ve FNL a z toho se třikrát radovala Chrudim. Jediná výjimka se zrodila v září 2019 při remíze 1:1 na chrudimském stadionu.

Koho sledovat: Filip Firbacher se s pěti brankami dělí o pozici nejlepšího druholigového střelce Chrudimi a ve čtyřech případech skóroval doma. Jan Suchan (Vlašim) se proti Táborsku prosadil ve třetím utkání v řadě a s osmi góly byl na začátku tohoto kola nejlepším kanonýrem soutěže.

Zajímavost: V posledních třech zápasech Vlašimi ve FNL padla vlastní branka (dvakrát na straně soupeře).

Líšeň - Slavia B

Na první pohled jasného favorita má druholigový zápas LíšeňSlavia Praha B. Zatímco brněnské mužstvo do 15. kola vstupovalo z druhého místa, nováček soutěže zůstává v sestupovém pásmu.

[p]Líšeň si v posledním kole přivezla body z Třince a zaznamenala teprve druhou výhru z uplynulých šesti duelů (2-1-3) Fotbalové národní ligy (FNL), navzdory tomu se před víkendem nacházela jenom o skóre za vedoucí Příbramí. Svěřenci trenéra Milana Valachoviče doma dvakrát za sebou prohráli s rozdílem jednoho gólu a proti Slavii B nastoupí s vědomím, že tam získali výrazně méně bodů (10) než venku (17).

Slávistické béčko do vítězného konce dotáhlo souboj s Karvinou, výhrou 4:2 ukončilo sérii tří po sobě jdoucích porážek bez vstřelené branky a do tohoto kola vstupovalo s dvoubodovou ztrátou na bezpečné příčky. Hosté jako jediní dosud nevyhráli venku a se ziskem dvou bodů jsou tam nejhorší.

Oba týmy čeká vzájemná premiéra ve druhé lize, Slavia B od rozpadu federace působila nejvýše v ČFL.

Koho sledovat: Adrián Čermák rozhodl utkání v Třinci a s pěti góly se dělí o pozici nejlepšího střelce Líšně – čtyřikrát se prosadil z penalty. Štěpán Beran (Slavia B) dvěma trefami a asistencí pomohl k výhře nad Karvinou a podílel se na 30 % (6) z celkových 20 branek svého celku (čtyři góly, dvě asistence).

Zajímavost: Slavia B v osmi ze 14 zápasů ve FNL obdržela 2+ branky a se 30 inkasovanými góly má nejhorší druholigovou obranu.

Prostějov - Dukla

 Rozdílnou formu mají před vzájemným zápasem Prostějov a Dukla Praha. Jestliže hanácký celek se zlepšenými výsledky vyhoupl z pásma sestupu, hosté po sérii porážek zůstávají ve středu tabulky.

[p]Prostějov minulý víkend proti Opavě dvakrát ztratil vedení a nakonec se musel spokojit s bodem za remízu 2:2, poprvé od března 2021 však neprohrál ve čtyřech druholigových utkáních v řadě (2-2-0), takže do 15. kola vstupoval s tříbodovým náskokem na sestupové pásmo. Mužstvo trenéra Pavla Šustra z posledních dvou zápasů v domácím prostředí získalo čtyři body a má tam vyrovnaný záznam (2-3-2).

Dukla neudržela vedení nad Spartou Praha B, od níž dvakrát inkasovala v závěrečné čtvrthodině, a zaznamenala čtvrtou porážku z uplynulých pěti soutěžních duelů (1-0-4). Dejvický klub se nemůže posunout na vyšší příčky i kvůli bilanci na hřištích soupeřů, odkud si přivezl jenom 19,05 % (4) z možných 21 bodů.

Prostějov předchozí čtyři vzájemná střetnutí neprohrál a z toho třikrát nad Duklou zvítězil. Hosté bodovali při jediné ze tří návštěv na prostějovském stadionu (1-0-2) – všechny tři zápasy tam přinesly rozdíl jednoho gólu.

Koho sledovat: Jan Koudelka je s šesti brankami nejlepším střelcem Prostějova a z toho pětkrát skóroval v úvodní nebo v závěrečné půlhodině. Lukáš Matějka má za Duklu na kontě sedm gólů, a když se prosadil, jeho tým bodoval (4-1-0).

Zajímavost: V deseti ze 14 utkání Prostějova ve druhé lize skórovaly oba celky a v sedmi z nich padlo celkem více než 2,5 branky.

Ať je Sparta ráda, že ji vlastní zrovna Křetínský, říká trenér Rada. V čem se liší od Priskeho?

Rozhořčený Pulpit o derby na Bohemce: Jednoduše prasárna! Byl v tom úmysl, kde jsou teď ti Fevolucionáři?!

Zdroj: livesport.cz