eFotbal

Nepříjemnost pro Hradec! Objevují se potíže se stadionem

Nepříjemnost pro Hradec! Objevují se potíže se stadionem
Nepříjemnost pro Hradec! Objevují se potíže se stadionemFlashscore
Většinou nic nejde úplně jako po drátkách. Nejinak je tomu v Hradci Králové, kde se staví nový stadion pro prvoligový FC. Objevily se totiž komplikace, které možná vše zpozdí.
Reklama
Reklama

Stavbě fotbalového stadionu v Hradci Králové, která by měla být hotová 30. června, hrozí zpoždění dokončení o několik týdnů. Obavy z včasného dokončení díla vyjádřila společnost Grinity, která pro hradeckou radnici dělá správce stavby. Na případné posunutí dokončení stavby se již začal připravovat městský prvoligový fotbalový klub FC Hradec Králové. Radnice to dnes uvedla v tiskové zprávě. Vyjádření stavební společnosti Strabag, která je vedoucím členem dodavatelského konsorcia, ČTK zjišťuje.

Stavba fotbalové arény za 650 milionů korun bez daně začala v srpnu 2021. Jde o největší stavbu v novodobé historii města. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let. Stavební sdružení tvoří vedle Strabagu firmy Geosan Group a D&D Elektromont.

"Jsme si vědomi toho, že situace ve stavebním oboru je velmi nestabilní a komplikovaná. Nepochybujeme, že stavbaři dělají maximum pro to, aby se vše stihlo v řádných termínech a stále věříme, že se to podaří. Nemůžeme ale upozornění našeho správce stavby brát na lehkou váhu," uvedla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Stavbaří podle ní město ubezpečují, že termín předání stadionu 30. června stihnou.

Pokud však hrozí zdržení, musí si podle primátorky městský fotbalový klub připravit záložní řešení pro úvod nové sezony. V úterý již o tom jednalo představenstvo FC Hradec Králové. "Pokud by se mělo jednat o dvě až tři kola úvodní soutěže, nepředstavovalo by to podle FC Hradec Králové neřešitelný problém a mohli by je odehrát venku," uvedla primátorka. První kolo příštího ročníku první ligy 2023/2024 je naplánováno na 22. a 23. července. Zatím klub své domácí zápasy hraje na stadionu v Mladé Boleslavi.

Podle náměstka primátorky pro investice Lukáše Řádka (TOP 09) má radnice od správce stavby dokumenty, které upozorňují na možnost nedodržení plánovaného termínu dokončení stavby. "Dokládají to také výstupy z posledních pravidelných kontrolních dnů na stavbě. Jejich odhad je takový, že by se stavba mohla zdržet o několik týdnů," uvedl Řádek. Podle správce stavby má zpoždění přímý dopad do dokončovacích prací, kolaudace a certifikace budovy, které jsou podmínkou úspěšného dokončení, uvedla radnice.

Původně měl být stadion hotový na konci dubna. Loni v červnu se obě strany dohodly na zvýšení ceny díla o 59 milionů korun a na posunutí termínu dokončení o dva měsíce na konec června 2023. Důvodem navýšení ceny byl nepředpokládaný růst cen stavebních materiálů a dalších vstupů a to, že stavbaři pro město udělají ještě další práce, například demolici tribuny starého stadionu.

V případě nedodržení termínu vyplývají pro dodavatele ze smlouvy finanční sankce dané procentuální částí z ceny díla. Denní sankce pro prvních 13 dní zpoždění vychází na 113.600 korun. Od 14. dne a dále jsou sankce na částce 284.000 korun denně, uvedla na dotaz ČTK radnice.

Stadion by měl splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Kapacitu bude mít 9300 diváků. Provozovatelem arény by měl být klub FC Hradec Králové.