eFotbal

Noví cizinci v lize: Výhrou v jackpotu může být australský dravec, Slavia má druhého Deliho. Vytouženou posilu získal i Slovan

Noví cizinci v lize: Výhrou v jackpotu může být australský dravec, Slavia má druhého Deliho. Vytouženou posilu získal i Slovan
Noví cizinci v lize: Výhrou v jackpotu může být australský dravec, Slavia má druhého Deliho. Vytouženou posilu získal i SlovanFlashscore
Už tento víkend začne jarní část Fortuna:ligy, v níž fanoušci uvidí hned několik nových tváří. A samozřejmě i těch ze zahraničí. Kdo z nich se stane trefou do černého? Vybrali jsme pro vás pět nejzajímavějších cizinců, které se během zimy povedlo zlákat do české nejvyšší soutěže.
Reklama
Reklama
[b]Awer Mabil (27 let, AC Sparta Praha)

Rychlost, skvělé vedení míče, schopnost volit netradiční fotbalová řešení. Takové jsou přednosti Australana Awera Mabila, který se stal jednou ze čtyř zahraničních posil Sparty. Právě tenhle ofenzivní dříč má ale největší šanci na základ. A zdaleka nejen proto, že ho trenér Brian Priske vedl už v dánském Midtjyllandu. Otázkou samozřejmě je, jak mu bude chutnat práce směrem do zatažené obrany, navíc toho na podzim ve španělském Cádizu moc neodehrál. Zato se však zúčastnil mistrovství světa v Kataru, kde v roli střídajícího hráče naskočil do dvou zápasů. “Pod trenérem Priskem jsem hrál svůj nejlepší fotbal. Známe se opravdu dobře. Je to ambiciózní chlapík, takže máme tyhle ambice společné. A dokázat to tady bude naším cílem,“ uvedl Mabil pro web Sparty. “Za všechno hovoří, že na šampionátu v Kataru reprezentoval svou zemi. Je to týmový hráč, velmi pracovitý, navíc s vyváženou ofenzivou a defenzivou. Umí střílet góly i sbírat asistence,“ řekl o zajímavé posile sám Priske.

[b]Igoh Ogbu (22 let, SK Slavia Praha)

zdroj: SK Slavia Praha

Vytoužená posila číslo jedna. Tak o mladém obránci z norského Lilleströmu mluvil šéf Slavie Jaroslav Tvrdík, jehož slova mají velkou váhu. A totéž platí i o kvalitách nigerijského stopera. Klub z Edenu ho pečlivě skautoval několik dlouhých měsíců. Zda z něj bude nový Simon Deli, se však teprve uvidí. V sešívaném táboře každopádně věří, že může být ještě lepší. “Je to hráč, o kterém se bavíme delší dobu, měli jsme o něj zájem už v letním přestupním období. Opravdu hodně nás zaujal, bohužel v létě to nevyšlo z mnoha důvodů. Náš zájem trval dál, pokračovali jsme v jeho sledování. Po dlouhých a komplikovaných jednáních se teď přestup povedl. Jsme za to opravdu moc rádi. Je to hráč, kterého jsme typologicky hledali,“ uvedl pro klubové stránky Slavie trenér Jindřich Trpišovský.

[b]Victor Olatunji (23 let, FC Slovan Liberec)

zdroj: FC Slovan Liberec

Nizozemec Mick van Buren už je sice pryč, na jeho místo ale dorazil další zajímavý útočník se zahraničním pasem. Možná ne tak rychlý, zato vyloženě kladivo do vápna. Silný při hře tělem, výborný ve vzduchu. Taková ji vizitka nigerijského šutéra Victora Olatunjiho, jenž dorazil na půlroční hostování s opcí z kyperské Larnaky. Tam sice za podzim vstřelil jen dva góly, v soubojové české lize by však mohl najít uplatnění. "Po odchodu Van Burena jsme potřebovali nového hrotového útočníka. Jelikož nás opustil Max Talovjerov, tak i hráče použitelného do standardních situací. O Victora jsme měli zájem už v létě, ale Larnaka jej nepustila, protože hrála skupinu Evropské ligy," uvedl liberecký trenér Luboš Kozel. “Může to být big deal,“ napsal na Twitter bývalý záložník Slovanu a dnes televizní expert Zdeněk Folprecht.

[b]Eneo Bitri (26 let, FC Baník Ostrava)

zdroj: Partizani

Hodně zajímavým hráčem by mohl být i Eneo Bitri. Vůbec první albánská posila v historii ostravského Baníku, kde by měl plnit roli dirigenta defenzivní složky hry. Právě obranu si trenér Pavel Hapal přál zkvalitnit ze všeho nejvíce, tohle má být odpověď na jeho tužby. Šestadvacetiletý Bitri patřil k dlouholetým oporám FK Partizani, nyní zatoužil po nové výzvě. Forma jeho příchodu se teprve ladí. “Dlouho jsme věděli, že Bitri odejde. Na jeho absenci jsme připraveni," citoval Deník Sport kouče Partizani Giovanniho Colella.

[b]Dimitrij Kamenovič (22 let, AC Sparta Praha)

zdroj: AC Sparta Praha

Může to být trefa do černého i šlápnutí vedle. Tak jako tak, posila z římského Lazia nepřichází do Česka každý den. Teď se to povedlo, byť je třeba také zmínit, že se srbský zadák Dimitrij Kamenovič ve Věčném městě takřka vůbec neprosadil. Dokonce je podle některých tamních médií považován za jednu z nejhorších posil v dějinách klubu. On i Sparta ovšem věří, že na Letné výrazně pookřeje. Proto přichází na dlouhodobé hostování, které Pražany nebude nic stát. Pouze se uvázali hradit jeho gáži. “Klub ho sledoval už delší dobu. Má velmi dobrou levou nohu, je hodně silný v defenzivě a využitelný jako bek i stoper. Jeho plusem navíc je, že se rozvíjel ve velmi náročném prostředí římského Lazia. Sice nebyl tak vytížený, my jsme ale přesvědčení, že by nám mohl hodně pomoci,“ uvedl o mladém stoperovi trenér Priske.