eFotbal

Osmifinále odstartovalo. Dánsko rozstřílelo Baelův Wales

Osmifinále odstartovalo. Dánsko rozstřílelo Baelův Wales
Osmifinále odstartovalo. Dánsko rozstřílelo Baelův WalesFlashscore
V sobotním podvečeru odstartovalo osmifinále letošního EURO 2020 mezi reprezentacemi Walesu a Dánska. A byla to, především ve druhém poločase, velká jízda Dánů. Těm se povedlo zásluhou krásné rány Kaspera Dolberga zpoza šestnáctky dostat do vedení v prvním poločase jít do vedení.  Dánsko se ve vyřazovací části přitom trefilo vůbec poprvé od roku 1992. Druhá půle už byla jasně v režii Dánů. Podruhé se trefil hrdina zápasu Dolberg a v závěru utkání, které obohatil vyloučením Velšan Wilson, přidali další dva góly frustrovaným Velšanům Maehle s Braithwaitem.
Reklama
Reklama

Tohle čekal málokdo. I když v první dvacetiminutovce úvodního osmifinálového duelu Dánové tahali spíše za kratší konec, následně utkání zcela ovládli a slaví postup do čtvrtfinále.  Poté, co Bale v prvním poločase o jen o kus minul zadní tyč, se totiž role otočily a ve zbytku zápasu byli aktivnější Dánové. V 27. minutě se navíc prosadil Kasper Dolberg střelou zpoza šestnáctky na vzdálenější tyč. To ovšem nebyla jediná nepříjemnost pro Wales v úvodním poločase, protože následovala vynucená změna na hřišti, když si pravý bek Connor Roberts poranil tříslo a na plac tak musel Neco Williams. Walesu se navíc pro případné čtvrtfinále vykartoval Kieffer Moore.V závěru poločasu ještě Dánové zahrozili poté, co Maehle z dobré pozice pálil pouze do rukou brankáře Warda.

Zkraje druhé půle šokoval Welšany podruhé Dolberg a Wales musel začít riskovat. Velšané měli ve druhém dějství převahu na držení míče, ale víceméně jenom drželi balón a žádnou vyloženou příležitost si nevypracovali. Naopak Dánové hrozili z rychlých kontrů. Povedlo se jim střídání Corneliuse, jenž díky své postavě si skvěle dokázal krýt míč a při jedné akci si proti třem hráčům vynutil faul a standardní situaci z třiadvaceti metrů. V 88. minutě řidal pojistku v podobě  třetí branky Joakim Maehle a poté, co frustrovaný Hary Wilson sundal k zemi střelce třetí branky a byl poslán předčasně do sprch, přidali Dánové již v nastaveném čase zásluhou Martina Braithwaita zdeciovaným Velšanům i čtvrtý gól.

Dánsko tak na den přesně oslavilo vítězství na evropském šampionátu před 29 lety. Pokud navíc zítra překvapí Češi s Nizozemci, může se opakovat čtvrtfinálový duel z EURO 2004.

Branky: 27. Dolberg (Damsgaard), 48. Dolberg, 88. Maehle (M. Jensen), 90+4. Braithwaite (Cornelius)

Karty:   26. Rodon (WAL), 40. Moore (WAL), 80. Brooks (WAL), 90+3. Bale (WAL)   90. H. Wilson (WAL)

Wales: D. Ward – C. Roberts (40. N. Williams), Rodon, Mepham, B. Davies – Morrell (60. H. Wilson), Allen – D. James (78. Brooks), Ramsey, Bale (C) – Moore (78. T. Roberts).Náhradníci: Hennessey, A. Davies – Gunter, N. Williams, Lockyer, H. Wilson, T. Roberts, Jonathan Williams, Brooks, Levitt, Cabango, Smith.Dánsko: Schmeichel – Christensen, Kjaer (C) (77. J. Andersen), Vestergaard – Stryger Larsen (77. Boilesen), P.-E. Höjbjerg, Delaney (60. M. Jensen), Maehle – Damsgaard (60. Nörgaard), Dolberg (69. Cornelius), Braithwaite.Náhradníci: Rönnow, Lössl – J. Andersen, Skov, Skov Olsen, M. Jörgensen, Nörgaard, Wind, Cornelius, M. Jensen, Christiansen, Boilesen.

Rozhodčí: Siebert (GER) – Seidel (GER), Foltyn (GER)

Diváci: 14 645