eFotbal

Ostřejší tým v derby? Slavia, ukázaly statistiky poslední dekády

Ostřejší tým v derby? Slavia, ukázaly statistiky poslední dekády
Ostřejší tým v derby? Slavia, ukázaly statistiky poslední dekádyFlashscore
O tom zápase se dlouho dopředu mluví, na hřišti to jiskří a pro rozhodčí je nominace vyznamenáním. Verdikty sudích pak bývají i propírány a derby dlouho doznívá i v pozápasových ohlasech. Jak se vůbec píská duel Sparty a Slavie a jak k němu přistupují týmy? Kdo sbírá karty a kolik penalt bylo odpískáno za posledních 10 let?
Reklama
Reklama
Žluté karty

Jen dvakrát v období let 2012-2022 se stalo, že by jeden z aktérů derby neinkasoval žlutou kartu. V sezóně 2012/13 se to při výhře 3:1 povedlo Spartě, o čtyři roky později to zvládla Slavia, která na Letné zvítězila 2:0 a i díky tomu si nakonec došla pro titul. Z celkového pohledu se žluté karty častěji udělují hráčům Slavie. Během třiadvaceti zápasů jich dostala 84, oproti tomu Sparta 66. V průměru tedy Slavia inkasuje 3,65 žlutých karet na utkání, Sparta poté 2,86.

V posledních třech vzájemných zápasech se se žlutými kartami roztrhl pytel. Nejvíce práce měl před rokem rozhodčí Ondřej Berka, jenž rozdal celkem třináct žlutých karet. Jednu z nich obdržel i kouč Slavie Jindřich Trpišovský. A celkem ve třech posledních duelech bylo uděleno 30 žlutých karet!

Foto: SK Slavia Praha

Fauly

Podobné je to i s fauly, kde má taktéž navrch Slavia. V posledních deseti letech se jen třikrát stalo, že by jeden tým neměl na svém kontě dvouciferný počet faulů. V utkání, kdy Sparta neinkasovala žlutou kartu (13. dubna 2014), vyrobila jen tři fauly!

Při setkání o rok později to bylo ze strany Sparty jen o šesti nedovolených zákrocích, hned následující zápas předvedla Slavia devět nepovolených zákroků. Během deseti let si Slavia připsala celkem 419 faulů, v průměru tedy 18 faulů na utkání. Sparta má na svém kontě 341 přestupků, což je 15 na jedno derby.

Největšího počtu faulů se oba týmy dopustily poměrně nedávno. V závěrečném utkání sezóny 2019/20 bylo odpískáno 43 faulů, ve 26. kole sezóny 2020/21 jich bylo naprosto stejně.

Foto: SK Slavia Praha

Červené karty

Červených karet kupodivu příliš rozdáno nebylo. Za 23 utkání jen sedm, z toho čtyři u Slavie a tři u Sparty. Hned dvakrát se stalo, že rozhodčí v jednom utkání rozdali červenou na obě strany. Stalo se tak i v posledním vzájemném měření sil, kdy v Edenu po druhé žluté kartě nedohrál Tomáš Wiesner, v závěru utkání jej ale následoval Srdjan Plavšič, jenž od arbitra Tomáše Klímy rovnou viděl červenou.

Foto: AC Sparta Praha

Penalty

Ani penalt nebylo v derby pražských „S“ v posledních 10 letech příliš. Také jen sedm a v tomto ohledu je na tom lépe Sparta, která zahrávala čtyři penalty, zatímco Slavia tři.

Slavia navíc nekopala penaltu od roku 2018, kdy se z 11 metrů trefil Milan Škoda. Ten si z penalty připsal ještě jednu branku, naopak Muris Mešanovič (v září 2016) úspěšný nebyl.

Na opačné straně Sparta selhala hned dvakrát, penaltu nevyužili David Lafata před osmi lety a také Lukáš Juliš v sezóně 2019/20. Ten tehdy odmítl poslat Spartu do vedení a ještě v první půli tak Letenské stihl trest - dvěma góly zazářil nynější hráč francouzského Angers Abdallah Sima. Stoprocentní bilanci při penaltách měl ve Spartě naopak Guélor Kanga, který v derby proměnil dvě ze dvou. V posledních čtyřech ligových zápasech pokutový kop k vidění nebyl.

Foto: AC Sparta Praha

Miroslav Zelinka

A jedna speciální kategorie. Hlavním rozhodčím pro nedělní derby byl jmenován Miroslav Zelinka, jenž má za sebou čtyři derby pražských S v ligové soutěži. To první pískal v roce 2010 ve své třetí sezoně, kdy mu bylo 29 let. Tehdy Sparta vyhrála v Edenu 2:1. Další tři zápasy pak patřily Slavii.

Zelinka ve zmíněných zápasech udělil celkem 26 žlutých karet a dvě karty červené. Více vytahoval karty z kapsičky kvůli Slavii (poměr žlutých karet 15:11). Na červené karty si to oba celky podělily. Na jedné straně nedohrál Benjamin Tetteh, na té druhé Josef Hušbauer. Během dvou derby poté Miroslav Zelinka odpískal dva pokutové kopy. Slávista Tomáš Souček ho proměnil, Lukáš Juliš ze Sparty nikoliv.

Foto: Profimedia.cz