eFotbal

Pád ústecké Army je sportovní malér, ale ne smrt. Moc nerozumím tomu, co se stalo. Je to záhada, přiznává majitel

Pád ústecké Army je sportovní malér, ale ne smrt. Moc nerozumím tomu, co se stalo. Je to záhada, přiznává majitel
Pád ústecké Army je sportovní malér, ale ne smrt. Moc nerozumím tomu, co se stalo. Je to záhada, přiznává majitelFlashscore
Společně s Viktorií Žižkov opouští druholigové bojiště také Ústí nad Labem, jehož po 18 letech opět čeká jen ČFL. Žádné krajské město na tom nyní není hůř...
Reklama
Reklama

Majitel Jiří Hora, jenž dlouhodobě přebývá na Maltě, zatím pád o soutěž níž nedokáže pochopit. "Moc nerozumím tomu, co se stalo. Je to záhada. A smutek. Jako klub jsme stabilizovaní a jsem spokojený, že finančně se podařilo katastrofu zažehnat a dostali jsme se do kondice. Ekonomicky jsme, lidově řečeno, v cajku. A pak přijde sportovní kolaps během měsíce a půl, maximálně dvou. Nevím, co si o tom myslet. Nejsem v dennodenní exekutivě, takže se musím dostat do obrazu, jak k tomu došlo. A pak udělat nějaké rozhodnutí," uvedl v interview pro idnes.cz vlastník Army.

Ekonomická situace severočeské značky je přitom zcela stabilizovaná. "Nemáme ani korunu dluhu po splatnosti, finančně jsme v kondici, v jaké nebyla společnost za sedm osm devět let. O to je sestup smutnější. Rozpočet na sport a mužstvo je standardní jako v minulých ročnících, kdy se Arma pohybovala v první polovině tabulky. Podzim letošní sezony sice byl sportovně horší, ale v relaci plus minus střed, horší střed tabulky. Nikdo si nemyslel, že budeme mít starosti se záchranou. Proto kolaps, který teď přišel, je špatně vysvětlitelný a pochopitelný. A při tak rychlém průběhu už nešlo reagovat. Nechci to řídit, když tam nejsem, to musí lidé na místě. Stejní to dělali předtím úspěšně, teď byli neúspěšní," přidal na portálu idnes.cz první muž ústeckého fotbalu, který už ovšem nebyl v Česku 19 měsíců.

Je třetí nejvyšší soutěž pro krajské město ostuda, nebo ne? "Každý člověk může mít jinou prioritu. Jsou dvě roviny, sportovní a finanční. Jsou kluby, které zbankrotují, spadnou do konkursu a soutěž nepřihlásí, čímž skončí i sportovně. A pak další, kterým se nedaří jen ve sportovním rámci, neudrží se a sestoupí. To se stalo nám. Je fér si uvědomit, že jako firma máme základní misi splněnou. Vehikl, který to vezl, byl v katastrofálním stavu, a kdyby to pokračovalo, šlo by o konec fotbalu v Ústí. Tohle je sportovní malér, ale neznamená smrt. Je to zranění. My to vytáhli z rizika smrti. Pozitivní je, že jsme finančně v pořádku. Což nebylo. Máme víru, že by to mohlo být do budoucna v pořádku," doplnil na idnes.cz nadřízený kouče Martina Haška, jenž pár kol před koncem střídal Davida Jarolíma.

O budoucnost ústeckého fotbalu strach nemá. "Měli jsme se zachránit a pokračovat v profesionálním fotbale aspoň ve 2. lize, neuspěli jsme. Tohle budeme napravovat. Společnost je zaplaťpánbůh zdravá, takže má rozumnou vyhlídku na pokračování činnosti. Jak se bude dařit nedařit v ČFL a v návratu, to budeme vidět taky podle toho, jak budou reagovat ostatní. Sami to neumíme utáhnout. Je to věc i podpory města. Snad i taková situace s někým pohne, že se odváží přidat se nějakou investicí. Z rodinného rozpočtu to nemůžu ani nechci táhnout, ani to nebyl cíl. Moje doplnění rozpočtu je na to, aby klub nekolaboval. Nekoncipovali jsme to tak, abychom se posunuli o patro výš. To je nereálné," zaznělo na webu idnes.cz z úst předsedy Klubu přátel Josefa Masopusta.

V čele Army by měl filantrop stát dál, po prodeji vyloženě neprahne. "Já bych ho klidně i prodal, když přijde někdo bohatý, dá miliardu a udělá z toho Chelsea. Nelpím na tom. On to štěstí ale nikdo nechce, všichni si po něm šlapou. Nevím, jestli stojí někdo před branou a klepe na ni. Víte co, to by bylo nejsnazší, říct Ahoj. Ale co by bylo dál? Nikdy jsem do toho nešel s jiným očekáváním, než že to je další řehole, starost a potenciální problémy. Ale řekl jsem dobře, je potřeba to dělat, věřím, že máme šanci uspět," uzavřel na serveru idnes.cz Hora.

Dva B-týmy ve druhé nejvyšší soutěži? V nadcházejícím ročníku vysoce pravděpodobné

Zdroj: idnes.cz