eFotbal

Pět hráčů Barcelony, kteří pod Xavim zažili největší zlepšení

Pět hráčů Barcelony, kteří pod Xavim zažili největší zlepšení
Pět hráčů Barcelony, kteří pod Xavim zažili největší zlepšeníFlashscore
Včera to minimálně první poločas v Seville opravdu vypadalo, že by Real mohl znovu zakopnout a naděje Barcy na titul opět vzrostou. Po velkém obratu se šance Xaviho družiny opět posouvají spíš do příští sezóny. I tak je ale proměna dirigovaná klubovou legendou ohromující. Kdo pod novým koučem v posledních pěti měsících nejvíce vyrostl?
Reklama
Reklama
Ronald Araujo

Uruguayský obránce je od jmenování Xaviho oporou a pod jeho vedením vynechal jen tři zápasy. Přitom patří prakticky mezi odchovance, do klubu přišel jako teenager v roce 2018 z rodné Uruguaye a od té doby jen roste, přičemž pod Xavim se mu povedl přerod  v řádného hráče prvního týmu. Araujo v této sezoně hrál za klub na pozici středního a pravého obránce. Obránce přidal ke své hře i góly, od přelomu roku skóroval třikrát. Araujova forma nezůstala bez povšimnutí klubu, který se mu chystá nabídnout novou smlouvu. Očekává se, že smlouva bude obsahovat výstupní klauzuli ve výši 1 miliardy eur, která ho v dohledné době připoutá ke Camp Nou.

Pierre-Emerick Aubameyang

Na Emirates, kde stále intenzivněji v posledních týdnech pociťují absenci gólového útočníka si možná rvou vlasy, ale PEA zjevně nebyl s Artetou kompaktibilní. Na Nou Campu, kam díky vyhazovu z Arsenalu přestoupil v zimě zdarma se nicméně stal klíčovým členem barcelonského týmu a v pouhých 15 vystoupeních za klub přispěl 10 góly. Aubameyang při svém prvním startu za klub v La Lize proti Valencii vstřelil hattrick, díky kterému se stal prvním hráčem, kterému se to podařilo ve čtyřech top soutěžích, dvěma góly a asistencí se podílel též na likvidaci Realu v El Clasicu.

Eric Garcia

Španělský mladík po mizerném začátku svého působení v klubu pravidelně nastupuje za svůj klub od přelomu roku. Obránce se od svého příchodu do klubu potýkal s náročností La Ligy, ale sérií skvělých výkonů se mu podařilo situaci a nepřízeň fandů otočit. Jednadvacetiletý produkt La Masie přišel do klubu v létě 2021 zdarma z Manchesteru City se záměrem pravidelně hrát. To se poněkud opozdilo, ale právě nástup Xaviho se stal pro Garciu zlomovým impulsem a Garcia nyní hraje klíčovou roli při zlepšování formy celého týmu. 

Luuk de Jong

Nizozemský útočník přišel v létě v den uzávěrky přestupů ze Sevilly do Barcelony na žádost manažera Ronalda Koemana. Přestup byl široce kritizován kvůli údajnému nedostatku De Jongových technických schopností. Mnozí předpovídali, že po jmenování Xaviho bude mít útočník konečnou, ale nestalo se tak. Jednatřicetiletý Jong vstřelil od přelomu roku ve 12 vystoupeních za klub sedm gólů, což z něj dělá ideálního žolíka, když dva z jeho gólů byly vítězné v závěru utkání a další dva byly vyrovnávacími góly v poslední minutě utkání. Xavi jej oceňuje díky jeho schopnosti prosadit se ve vápně hlavou. 

Ousmane Dembele

O odchodu tohoto muže se mluvilo v zimě tolikrát, že už to asi ani Dembeleho nebavilo. A spojování se severem Anglie (Newcastle, Manchester United) se nakonec opravdu neukázalo být jako relevantní. Dembele se totiž v zimním přestupovém okně odmítl přestěhovat a jeho forma od té doby dala klubu hodně důvodů k přemýšlení. Od svého příchodu v roce 2017 jej trápila řada zranění, která brzdila jeho rozvoj. Od přelomu roku se však Francouz dočkal stabilní herní pohody a letos  zaznamenal v devíti vystoupeních v La Lize devět asistencí. Dembeleho forma v klubu nemusí vzhledem k finanční situaci klubu nicméně stačit k záchraně jeho budoucnosti v klubu. Křídelník se v létě možná bude stěhovat do zahraničního klubu jako volný hráč, protože mu v červnu vyprší smlouva.

zdroj: Sportskeeda