eFotbal

Pět světových turnajů se sladkou tečkou. Podívejme se na všechny účasti Messiho na MS

Pět světových turnajů se sladkou tečkou. Podívejme se na všechny účasti Messiho na MS
Pět světových turnajů se sladkou tečkou. Podívejme se na všechny účasti Messiho na MSFlashscore
Nejlepším hráčem mistrovství světa ve fotbale v Kataru byl zvolen Lionel Messi, který Argentinu coby kapitán dovedl ke zlatým medailím. Pětatřicetiletý kanonýr dal na turnaji sedm branek a ve střelecké tabulce obsadil druhé místo o jeden gól za francouzským útočníkem a klubovým spoluhráčem z Paris St. Germain Kylianem Mbappém. Messi dostal Zlatý míč po dnešním finále, v němž Argentina porazila Francii po remíze 3:3 až v penaltovém rozstřelu.
Reklama
Reklama
Německo 2006 (čtvrtfinále) - tři zápasy, jeden gól

Trenér José Pekerman poslal zázračné dítě na trávník v 74. minutě druhého utkání proti Srbsku. O chvíli později Messi gólem zpečetil výhru 6:0 a osm dní před devatenáctými narozeninami se stal pátým nejmladším střelcem historie světových šampionátů. V následujícím duelu proti Nizozemsku byl v základní sestavě, v osmifinále s Mexikem střídal. Proti Německu, v němž Argentinci vypadli po penaltovém rozstřelu, se na hřiště nedostal.

Foto: AFA - Selección Argentina

JAR 2010 (čtvrtfinále) - pět zápasů, žádný gól

Do Jihoafrické republiky přijel dvaadvacetiletý Messi už jako hvězda první velikosti a výběr trenéra Diega Maradony patřil k hlavním favoritům. Na šampionátu se ale útočník Barcelony střelecky trápil a Argentince znovu vyřadili ve čtvrtfinále Němci, tentokrát po drtivé výhře 4:0. V pěti zápasech nevynechal Messi ani minutu, ale gól nedal.

Foto: AFA - Selección Argentina

Brazílie 2014 (stříbro) - sedm zápasů, čtyři góly

Ačkoli sezona před turnajem v Brazílii Messimu i kvůli zranění příliš nevyšla, v základní skupině zářil. Ve třech utkáních vstřelil čtyři branky a pokaždé byl zvolen hvězdou zápasu. Ve vyřazovací části mu ale střelecký prach zvlhnul, přesto v 27 letech dovedl Argentinu jako kapitán do finále. To rozhodl v prodloužení jediným gólem utkání Němec Mario Götze. Zklamaný Messi, jenž v duelu o zlato nevyužil několik příležitostí, byl vyhlášen nejlepším hráčem celého turnaje.

Foto: AFA - Selección Argentina

Rusko 2018 (osmifinále) - čtyři zápasy, jeden gól

V úvodním vystoupení na MS v Rusku s Islandem Messi neproměnil za stavu 1:1 penaltu a po prohře 0:3 s Chorvatskem museli Argentinci k postupu porazit v závěrečném utkání Nigérii. To se jim i díky gólu největší hvězdy týmu podařilo, ale v osmifinále podlehli pozdějším šampionům Francouzům 3:4. Po turnaji v Rusku si jednatřicetiletý Messi vzal v reprezentaci pauzu, ale po několika měsících se vrátil.

Foto: AFA - Selección Argentina

Katar 2022 (zlato) - sedm zápasů, sedm gólů

Díky proměněné penaltě v úvodním vystoupení proti Saúdské Arábii se Messi stal pátým hráčem, který dal gól na čtvrtém MS, avšak Argentinci s outsiderem senzačně prohráli. Pětatřicetiletý kapitán skóroval kromě duelu s Polskem ve všech utkáních, ve finále dvakrát. Se sedmi góly a třemi asistencemi se stal nejlepším hráčem turnaje a na závěr reprezentační kariéry se dočkal kýženého zlata.

Foto: AFA - Selección Argentina