eFotbal

Pět událostí 15. kola: Jurásek svými prvními góly sestřelil Baník, sparťanský úspěch v Plzni po 11 letech

Pět událostí 15. kola: Jurásek svými prvními góly sestřelil Baník, sparťanský úspěch v Plzni po 11 letech
Pět událostí 15. kola: Jurásek svými prvními góly sestřelil Baník, sparťanský úspěch v Plzni po 11 letechFlashscore
Ve šlágru 15. kola FORTUNA:LIGY Sparta nečekaně zvítězila v Plzni 0:1, uťala famózní sérii Viktorie a na půdě úřadujícího mistra zvítězila po více než jedenácti letech. K Plzni se tak dokázala přiblížit Slavia, které nad Baníkem výrazně pomohl premiérový střelec Matěj Jurásek. První vítězství v domácím prostředí má Bohemka, do historických záznamů se vepsal Milan Petržela.
Reklama
Reklama
Chorého hlavička, zničená šatna i úspěch Sparty v Plzni po 11 letech

Dva góly Leonarda Kweukeho a Sparta i po pěti kolech zůstává stoprocentní. Něco takové by shrnovalo poslední vítězství pražského celku v Plzni. Po více než jedenácti letech Pražané znovu uspěli, tentokrát mohli děkovat Davidu Pavelkovi, jenž jediným gólem rozhodl o překvapivé výhře letenského "S".

Po šlágru se hovoří především o jednom momentu z utkání a také o jednom po konci střetnutí. Již v první půli měl být po hlavičce na obránce Sörensena vyloučen útočník domácích Tomáš Chorý, VAR ale provinění domácího hráče neposoudil jako nesportovní chování a Plzeň tak mohla dohrát v jedenácti. Komise nicméně okamžitě přišla s reakcí, červená karta udělena být měla.

O druhou nepříjemnou dohru šlágru se postarali hostující hráči, kteří nechali po sobě v kabině hotovou spoušť. „V neposlední řadě nás nepříjemně překvapil stav šatny hostů poté, co ji tým opustil. Zaznamenali jsme poničenou omítku, rozbité okno a vytrhané stropní podhledy. Rozumíme tomu, že hosté slavili výhru, nicméně tyto skutečnosti jsou za hranou a rozhodně by se neměly stávat,“ uvádí oficiální web Plzně s tím, že výrazné škody hlásí i ze sektoru hostí. 

Foto: AC Sparta Praha

Sedm vítězství domácích, selhala jen Plzeň

Ojedinělou záležitost v rámci FORTUNA:LIGY překazila svou porážkou plzeňská Viktorka. Z osmi utkání se totiž hned v sedmi případech povedlo uspět domácím, k vidění tedy nebyla žádná dělba bodů.

To se povedlo už ve třetím kole po sobě, poslední remíza je datována do 15. října, kdy si Bohemka rozdělila body s Olomoucí.

Zpět ale k nečekanému selhání úřadujícího mistra. Plzni skončily hned dvě velké série. 31. října po porážce od Slavie nastartovali svěřenci kouče Michala Bílka skvostnou sérii pětatřiceti zápasů bez prohry, ta tedy končí po více než roce. Druhá série se táhla ještě déle, čítala ale „pouze“ 31 utkání. Tak dlouho držela Plzeň domácí neporazitelnost, naposledy bez bodu z Doosan Arény odcházela 6. února loňského roku, kdy podlehla Liberci.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Klokani v Ďolíčku poprvé triumfovali. Nebo ne

Bohemka až do 15. kola čekala na domácí vítězství. Zdálo se přitom, že se nedočká ani proti Zlínu. Po půli totiž hosté vedli o dvě branky, i zde ale zafungovala „Csaplárova past“. Domácí vývoj utkání dokázali otočit a Roman Květ svou devátou ligovou brankou čtyři minuty před koncem rozhodl o třech bodech pro favorita. Není tak divu, že se s jeho jménem začíná pojit slovo přestup.

„Byl bych nejraději, kdyby tady pokračoval a dokázal třeba něco s Bohemkou. Byl bych rád, kdyby mě ještě jednou vyslechl. V létě to udělal, když měl nabídku z Belgie. Říkal jsem mu, že se prodává pod cenou. Tipoval jsem mu deset gólů a on se mi smál. Teď mě třeba ještě překoná, vidím jeho potenciál,“ říkal po vítězství spokojený kouč Klokanů Jaroslav Veselý.

Ještě zpět k tomu, že by se mělo jednat o první vítězství Bohemky doma. Tak tomu oficiálně skutečně je, v rámci 9. kola ale zásluhou Adama Jánoše triumfovali nad Pardubicemi, kteří ale své domácí zápasy hrají právě v Ďolíčku. Můžeme tedy prohlásit, že o první výhru doma nejde.  

Foto: Bohemians Praha 1905

Petržela přepsal historii

Historii v 15. kole FORTUNA:LIGY přepisoval záložník Slovácka Milan Petržela. Ve své kariéře nastoupil do 465. ligového utkání, čímž o jeden zápas překonal současného kouče českého národního týmu Jaroslava Šilhavého. 

Svou prvoligovou kariéru načal Petržela v tehdejším 1. FC Synot v září roku 2003, po třech letech přestoupil do Sparty, kde si připsal pouhých devět odehraných minut, jeden ročník strávil na hostování v Jablonci. Největších úspěchů se ale dočkal v Plzni, poslední čtyři sezóny působí opět na Slovácku.

„Brzy mi bude čtyřicet a každý zápas je pro mě těžší a těžší. Dosáhnout na pětistovku by ale bylo hezké. Dnes pro mě byla nejdůležitější výhra, jsem díky tomu dvakrát šťastnější. Myslím, že jsme si za druhou půli výhru zasloužili,“ nechal se slyšet rekordman. Slovácko po jediné trefě obránce Tomiče porazilo Pardubice a poskočilo na desátou příčku.

Foto: 1. FC Slovácko

První góly Matěje Juráska ve FORTUNA:LIZE

Slavia v závěrečném utkání 15. kola porazila Baník Ostrava 3:1 a na vedoucí Plzeň se dotáhla na rozdíl jediného bodu. Jedním dechem ale dodejme, že úřadující mistr má ještě jedno utkání k dobru.

První půle branku nenabídla, po změně stran se ale jako první dočkal favorit, míč si hlavou do vlastní sítě srazil Filip Kaloč. Jiří Fleišman ovšem hlavou po rohovém kopu vyrovnal a Baník sahal po nečekaném bodu. Jenže dvacet minut před koncem přišel na hřiště devatenáctiletý útočník Matěj Jurásek a právě on se stal hrdinou nedělního duelu.

Již po třech minutách na hřišti totiž rozhodl o výhře Slavie a připsal si vůbec svůj první ligový gól v kariéře. Dobře si vzpomínáme na moment z konce srpna, kdy mu svou tečí premiérový gól sebral Stanislav Tecl. Ten mu mimochodem na vítěznou branku přihrával. Jurásek na další gól nemusel čekat dlouho, už za šest minut parádně vypálil a definitivně utnul snahy hostů o vyrovnání. 

„Matěj rozhýbal obranu Baníku, byl strašně silný na balonu, v driblinku, podal skvělý výkon. K jeho prvním gólům v lize bych mu chtěl pogratulovat. Splnil všechny pokyny, pro míče šel do hloubky a naváděl si to na silnější levačku, aby nemusel chodit tolik k bekům Baníku. Technicky je opravdu skvělý, má velkou rychlost, výborné držení míče, střelu i centr. Má i sebevědomí, své chyby si ale uvědomuje a pracuje na nich,“ nešetřil chválou na devatenáctiletého forvarda lodivod Slavie Jindřich Trpišovský. 

Foto: SK Slavia Praha