eFotbal

Pět událostí kola: Matějovský se zapsal do historie, Nguyen dorovnal Koláře a Řezníček prožil nejhorší zápas kariéry

Pět událostí kola: Matějovský se zapsal do historie, Nguyen dorovnal Koláře a Řezníček prožil nejhorší zápas kariéry
Pět událostí kola: Matějovský se zapsal do historie, Nguyen dorovnal Koláře a Řezníček prožil nejhorší zápas kariéryFlashscore
Pražská Sparta i díky proměněné penaltě Ladislava Krejčího porazila v derby pražských „S“ Slavii a výrazně se přiblížila k vytouženému titulu. O pohárovou Evropu nadále bojuje Slovácko, i zásluhou Filipa Nguyena je stále ve hře. Marek Matějovský se jako třináctý hráč v historii české ligy dostal na metu čtyř set utkání, Pavel Vrba s videem nadále nekamarádí a Jakub Řezníček prožil nejhorší utkání ve své bohaté kariéře. 2. kolo nadstavby FORTUNA:LIGY opět přineslo několik interesantních událostí.
Reklama
Reklama
Krejčí přiblížil Spartu k titulu

V derby pražských „S“ se pravděpodobně rozhodlo o titulu. Sparta oplatila Slavii porážku z finále MOL Cupu, navýšila náskok v čele soutěže na pět bodů a už v příštím kole doma proti Bohemians může teoreticky slavit vytoužený titul.

V sobotním střetnutí svěřenci kouče Briana Priskeho ani jednou neprohrávali, vítěznou branku ale vstřelili až v sedmé minutě nastavení. Po faulu Ogbua na střídajícího Mabila se o ni postaral kapitán Ladislav Krejčí.

„Byla to ta nejtěžší penalta v kariéře, je to pro nás velký úspěch a jsem hrdý na celý tým. Cítili jsme, že tohle je ten nejdůležitější zápas v sezóně. Ale pokud chceme hrát o titul, takové zápasy musíme zvládat," soudil v pozápasovém rozhovoru pro sparta.cz Krejčí.

Zajímavostí výsledku 3:2 je fakt, že naposledy se na Letné obdobné skóre zrodilo 21. února roku 1926!

Foto: AC Sparta Praha

Vrba a video? Rozhodně ne kamarádi

Neuznaný gól v poslední minutě a hořká porážka na půdě Teplic. Zlín si zkomplikoval cestu za baráží a na aktuálně předposlední Pardubice ztrácí tři kola před koncem nadstavby čtyři body. 

O ruce střídajícího střelce Libora Kozáka rozhodovalo video dlouho, nakonec jej ale odhalilo. K tomu se přidalo i neodpískání ruky v pokutovém území, po které chtěli hosté logicky pokutový kop. Není tedy divu, že kouč Pavel Vrba radostí na tiskové konferenci neoplýval.

„Ani to nechci hodnotit, protože mě pak někam pozvou a já zaplatí padesát tisíc. Během zápasu se pořád někam telefonovalo, snad patnáct minut se nehrálo. Ten telefon by měl být napojený na nějaký satelit a rozhodčí by měli mít přilby na hlavě. Před dvaceti lety to zvládali tři rozhodčí bez videa, teďjich je tam osm a celé je to spíše nepřesvědčivé," zhodnotil sporné situace bývalý kouč Plzně, Sparty či ostravského Baníku.

Foto: FC Trinity Zlín

Matějovský jako třináctý hráč se 400. startem

Odehrál 74 minut, zapsal žlutou kartu a byl mezi poraženými. Pro Marka Matějovského skončila sezóna, neboť jeho Mladá Boleslav podlehla Hradci Králové a o sedmou příčku se ucházet nebude.

Jednačtyřicetiletý matador se ale duelem v Lokotrans Aréně zapsal do historie, jako třináctý hráč v nejvyšší soutěži a čtyřiadvacátý hráč od roku 1953 totiž odehrál 400. utkání v nejvyšší české soutěži.

Rekordmanem v počtu utkání je Milan Petržela (dosud 481), následuje reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý (464) a bývalý kanonýr Slavie Stanislav Vlček (455). Z aktivních hráčů jsou před Matějovským pouze Václav Procházka (447 střetnutí) a Josef Jindřišek (426 duelů).

Foto: FK Mladá Boleslav

Nguyen se popere o pozici nejlepšího gólmana

V klíčovém utkání o čtvrtou pozici zajišťující předkolo Evropské konferenční ligy se toho příliš neudálo. Poměrně nudná podívaná, která přinesla jen čtyři střely na branku, skončila bezbrankovou remízou, která o ničem nerozhodla. V mírné výhodě ale udržela domácí Bohemku.

Za hosty opět celé střetnutí odchytal Filip Nguyen, který vychytal první venkovní čisté konto od 11. února a na své konto si připsal jubilejní desátou nulu v sezóně. Tím zdramatizoval boj o pozici nejlepšího brankáře co se čistých kont týče, neboť vyrovnal Ondřeje Koláře z pražské Slavie.

„Podali jsme maximum a myslím, že jsme od počátku utkání až na několik krátkých pasáží byli aktivnější. Hrajeme ale jen po šestnáctku, kde nám po odchodech Sadílka, Jurečky nebo Cicilii chybí kvalita. Nikým jsme je nenahradili. Problém je právě v šestnáctce, ve výběru místa," uváděl na tiskové konferenci na pravou míru hlavní problém Slovácka kouč Martin Svědík. To v brance problém rozhodně není, vždyť Nguyen pracuje za čtvrtou nejlepší defenzivou v soutěži. Je ale otázkou, zda to tak zůstane i pro příští ročník.

Foto: 1. FC Slovácko

Řezníček a dvě neproměněné penalty

Smolařem kola je naprosto nezpochybnitelně nejlepší střelec FORTUNA:LIGY Jakub Řezníček. V domácím střetnutí proti Pardubicím měl za nepříznivého stavu možnost hned dvou pokutových kopů.

V obou případech jej ale Florin Nita vychytal, Brno prohrálo potřetí v řadě a v závěru nadstavby bude bojovat spíše o baráž, než o jistou záchranu. Na třináctý Jablonec totiž ztrácí už šest bodů, naopak na poslední Zlín drží jen čtyřbodový náskok.

„Asi nejhorší moment v kariéře. Kvůli fotbalu jsem nikdy nebrečel, až nyní, protože jsem to neuvěřitelně zazdil," soukal ze sebe v rozhovoru pro fczbrno.cz zkušený útočník.

„Obě penalty jsem kopnul blbě, nevím, co se stalo. Nad ničím jsem nepřemýšlel, věřil jsem si. Jde to za mnou, mrzí mě to kvůli klubu a všem lidem, je to má chyba,“ dodával Řezníček, který se mohl výrazně přiblížit ke Klubu kanonýrů.

Foto: FC Zbrojovka Brno