eFotbal

Poborský: Nevidím jediný důvod, proč by Vrba nechával Karabce záměrně na lavičce, pokud by byl lepší než jiní

Poborský: Nevidím jediný důvod, proč by Vrba nechával Karabce záměrně na lavičce, pokud by byl lepší než jiní
Poborský: Nevidím jediný důvod, proč by Vrba nechával Karabce záměrně na lavičce, pokud by byl lepší než jiníFlashscore
Hlavní kouč Sparty Pavel Vrba po posledním vítězném klání s Teplicemi (4:2) mimo jiné zaujal i tím, že nechtěl vysvětlit, proč na Letné proti poslednímu mužstvu prvoligového peletonu nevyzkoušel mladíky. Ředitele regionálních akademií Fotbalové asociace České republiky Karla Poborského to však nikterak ze židle nezvedlo.
Reklama
Reklama

"Jeho pozice je taková, že musí koukat na výsledek a až potom na to, zda někoho vychovává. Po sezoně mu končí smlouva, tím je odpovězeno všechno. Troufnu si odhadnout, že působení ve Spartě má zápas od zápasu. Hraje to nejlepší, co podle něj má. Má to složité. Fluktuace trenérů je v Česku obrovská. Nepracuje se tu jako v Anglii, kde mají lidé prostor na práci. Podívejte se na Manchester United, kde to Ole Gunnar Solskjaer dává dohromady, nedaří se a podle médií už měl být dávno pryč. Vedení ho ale drží. Má čas i prostor, aby si mužstvo připravoval. To se pak mladí hráči zabudovávají do týmu mnohem snadněji. V Česku když se dostane do výsledkové krize, která trvá pár zápasů, začíná být připravený z klubu odejít," pronesl v interview pro server isport.blesk.cz letošní neúspěšný kandidát na prvního muže českého fotbalu.

Podle vicemistra Evropy z roku 1996 se k tomu šlo na tiskové konferenci postavit jinak a jeho slova si musí vyhodnotit hlavně v letenském "S". "Sparta je díky majiteli finančně stabilní a není nucena prodávat. Když přijde nabídka, umí odolat a ponechá si je v kádru. Tím klub roste. Jestli jsou kluci normální, zdraví a mají na to, jejich doba přijde. V roli trenéra by i můj první pohled byl, abych hrál o titul, získal ho, byl v pohárech a pak hleděl na výchovu. Ostatně kádr se mi touto cestou zhodnotí automaticky. Nechci hájit trenéra Vrbu, ale ve chvíli, kdy by na to ti kluci měli, nevidím důvod, proč by je nehrál. Podmínky mají ve Spartě nadstandardní a šanci si musí zasloužit. Dnes je moderní, že když je někdo mladý, tak je dobrý. Faktem je, že ukázaná platí, a ne abychom rozdělovali hráče podle věku. Trenér chce mít nejlepších jedenáct, se kterými hraje, a s těmi chce vyhrát. A že přitom nemyslí na mládež, je jen jeho zodpovědnost," přidal na stránkách Deníku Sport bývalý středopolař Lazia, Benfiky i Manchesteru United.

Pár měsíců zpět měl úřadující vicemistr z Prahy 7 odmítnout 15 milionů eur za osmnáctiletého teenagera a stabilní článek české jednadvacítky Adama Karabce, jehož do svých řad lákal slavný Olympique Marseille. Talentovaný mladík však až tolik prostoru nedostává a ve Fortuna:lize je po čtrnácti ligových kolech na 362 odehraných minutách. "Nevidím jediný důvod, proč by trenér nechával Karabce záměrně na lavičce, pokud by byl lepší než jiný hráč, který nastupuje, a zvládl by taktické pokyny, které se po něm požadují. Myslím si, že Vrba je natolik zkušený, aby byl dostatečně nad věcí a nad takovými věcmi nepřemýšlel," uzavřel na iSport.cz devětačtyřicetiletý internacionál.

Jak důležité je míti Mandouse. Bez něj by Slavia první nebyla. A proč si Trpišovský měnil o pauze kalhoty?

Zdroj: isport.blesk.cz