eFotbal

Poslední krok k elitě, kdo je nejblíže postupu do Fortuna:ligy?

Poslední krok k elitě, kdo je nejblíže postupu do Fortuna:ligy?
Poslední krok k elitě, kdo je nejblíže postupu do Fortuna:ligy?Flashscore
Sezona v Česku se nám již pozvolna dostává do cílové rovinky a také druhá nejvyšší soutěž Fortuna:národní liga už jasně naznačuje, kdo má bodově nejblíže k přímému postupu z prvního místa a kdo si vybojuje barážový dvojzápas se čtrnáctým a patnáctým týmem konečné tabulky první ligy o místenku na nadcházející ročník v elitní soutěži.
Reklama
Reklama
Současné tabulkové pořadí po 24 kolech:

1. Místo: Zbrojovka Brno 56 bodů

Již před startem sezóny si tým okolo kouče Richarda Dostálka stanovil jasný cíl a to postup z prvního místa, čili vyhnout se nevyzpytatelné baráži se kterou mají v Brně negativní zkušenost. Největší adept na postup naplňuje dané předpoklady téměř od začátku a jenom s minimem ztrát okupuje 1. místo tabulky se čtrnáctibodovým náskokem.  

Klíč k úspěchu: Do konce soutěže zbývá šest posledních kol, ovšem Zbrojovce stačí k jistotě prvního místa drobnost, a to ve zbývajících zápasech uhrát 4 body. Je velice pravděpodobné, že i zmíněné 4 body nakonec nebudou potřeba. Nejbližší pronásledovatelé by totiž museli ve všech zápasech naplno bodovat což je vzhledem k losu, který je posílá většinou proti sobě téměř nereálné.   

2. Místo: Vlašim 42 bodů

Tým z Vlašimi jenž před sezónou navázal spolupráci s pražskou Slavií, útočí na barážové pozice. Případná účast v nejvyšší soutěži by byla historickým úspěchem, ve Vlašimi se totiž první liga nikdy nehrála. Otázka je, na jakém stadionu by se hrálo. Stánek v Kollárově ulici ligové podmínky nesplňuje. 

Klíč k úspěchu: Na první místo už to nebude. Tématem je baráž ze druhé nebo třetí pozice, k ní se mužstvo může prokousat přes čtyři domácí utkání z šesti celkových. Veledůležité budou duely s Brnem a Opavou.

3. Místo: Sparta Praha B 42 bodů

Mladíci ze Strahova sice jak už bylo několikrát zmiňováno postoupit nemohou, avšak celkové umístění v první trojce je více než motivující. Družina trenéra Michala Horňáka navíc získala mnoho fanoušků z řad týmů ze skupiny o udržení ve Fortuna lize. Úspěch Sparťanského béčka by totiž znamenal případné setrvání jejich týmu mezi elitou.

Klíč k úspěchu: Poslední tři zápasy budou ne jenom důležité, ale hlavně rozhodující. Domácí s Opavou, venkovní s Líšní a poslední utkání s velmi dobrou jarní formou hrající Chrudimí bojující o záchranu.

4. Místo: Líšeň 40 bodů

Klub z Brněnské městské časti již loni útočil na postupovou pozici. Stejně tak i letos má v případě postupu předem domluvený azyl na stadionu Zbrojovky v Srbské ulici. Dobře namazaný stroj pravidelně sbírající body se nyní začal zadrhávat. Z posledních čtyř zápasů získal pouze dva body, které mohou v konečném zúčtování chybět.

Klíč k úspěchu: Plná koncentrovanost až do konce utkání. (Líšeň ztratila dost bodů právě v posledních minutách) Zvládnout stěžejní již zmiňovaný zápas se Spartou B.

5. Místo: Opava 40 bodů

Slezané jako ještě loňský účastník nejvyšší soutěže nevstoupili do sezóny vůbec přesvědčivě, avšak postupem času vystoupali tabulkou až na pátou pozici, která je velmi slibná pro konečný útok na barážové umístění. 

Klíč k úspěchu: Opava má náročnější los. Důležité budou dva venkovní souboje s přímými konkurenty Vlašimí a Spartou B, které musí SFC zvládnout. Druhá nejlepší obrana je faktor, ze kterého by mělo mužstvo pod vedením Romana Westa těžit. 

Sestup  

Na konci sezóny čeká 2 týmy sešup o patro níž. Téměř jistý sestupující je poslední Žižkov, který naposledy vyhrál 15. srpna minulého roku a nic nenasvědčuje tomu, že by se tonoucí Viktorka ještě chytla pověstného stébla. I když vzpomeňme na sezónu 2018/19 a záchranu doslova a do písmene  "last minute ".

O jednu příčku výše se nachází Ústí nad Labem, které pod vedením bratrů Jarolímů má po Žižkovu nejhorší jarní bilanci pouhých 6 bodů a pokud se výrazně nezlepší sestupu se nevyhne. Další mužstvo ohrožené sestupem je Chrudim, ta ovšem za posledních 7 zápasů získala více bodů než za celou podzimní část. Mančaft z Pardubicka navíc disponuje ještě jedním zápasem k dobru.

Čtvrtý tým ohrožený sestupem je Třinec, u něhož se situace velmi podobá právě Chrudimi, mizerný podzim vystřídala jarní série velmi slušných bodových zisků. 

Kdo jsou největší adepti na postup do Fortuna:národní ligy?