eFotbal

Postup na Euro by byla bomba, tvrdí kouč ženské reprezentace. Jaký los baráže by Radu potěšil?

Postup na Euro by byla bomba, tvrdí kouč ženské reprezentace. Jaký los baráže by Radu potěšil?
Postup na Euro by byla bomba, tvrdí kouč ženské reprezentace. Jaký los baráže by Radu potěšil?Flashscore
Čerstvý padesátník Karel Rada, jenž nechyběl u stříbra z Eura 1996, vede v ženské reprezentaci hráčky, které ještě v době jeho kariérního úspěchu nebyly na světě.
Reklama
Reklama

"Doba pádí a zapomíná se. Některé o tom vědí, ale mám v kádru i holky, které se ani ještě nenarodily, když jsme přivezli evropské stříbro. Generace jdou rychle za sebou. Kdo nás tehdy sledoval, i když byl třeba ještě dítě, tak si vzpomene. Ale pro mladší je to jenom historie v knihách. Jinak to ani vnímat nemohou, to je přirozené," pronesl v interview pro web aktualne.cz bývalý stoper Slavie, Trabzonsporu i Eintrachtu Frankfurt.

První březnový pátek proběhne los baráže o postup na mistrovství Evropy, na kterém české ženy ještě nikdy v historii nebyly. Koho by si přál? "Ukrajinu. Ve skupině jsou kromě nás Švýcarsko, Rusko, Portugalsko, Severní Irsko. A Ukrajina. Byl by to pro nás soupeř, který by se dal překonat. Byla by to podle mého vyrovnaná partie," pokračoval na stránkách aktualne.cz rodák z Karlových Varů, který se na mezinárodní úrovni zastavil na třiačtyřiceti startech.

Co by znamenal pro Voňkovou, Dubcovou, Staškovou, Svitkovou a spol. postup na závěrečný turnaj? "Byla by to bomba. Ženský fotbal na takový úspěch pořád čeká, byl by to pro holky obrovský zážitek a odměna. Výkonnost týmu se postupně zvedá, věřím, že by přišli i noví sponzoři, zvýšil by se zájem. Propagace by byla mnohem větší," zasnil se na aktualne.cz odborník, jehož profi kariéra vypukla před jednatřiceti lety v Dukle.

Ženské repre vláne od roku 2017. Protože má nejvyšší licenci, v budoucnu by klidně mohl přijít i k mužům. Může to být brzy na pořadu dne? "Zatím jsem o tom neuvažoval, takovou potřebu jsem neměl a stále nemám," zakončil Rada, jenž před národním mužstvem pracoval s něžným pohlavím Viktorie Plzeň.

Profifotbal cestu našel. Ale co amatéři? Dohrají se ČFL, MSFL, divize atd.? Berbrovci kolem sebou jen kopou

Zdroj: aktualne.cz