eFotbal

Příběh jako z pohádky! Kam až to Vaclík vlastně dotáhne?

Příběh jako z pohádky! Kam až to Vaclík vlastně dotáhne?
Příběh jako z pohádky! Kam až to Vaclík vlastně dotáhne?Flashscore
Nic není nemožné. V životě ani ve fotbale. Své o tom ví i brankář Tomáš Vaclík, jenž teď na Euru prožívá svou malou fotbalovou pohádku. Pohádku, která dost možná skončí až přestupem do Realu Madrid, nejslavnějšího klubu světa. I tak ale si ale můžete být jistí, že i v královském dresu Bílého baletu by Vaclík hlavně zůstal sám sebou.
Reklama
Reklama

Byť se Vaclík narodil v Ostravě, do povědomí fanoušků se výrazněji zapsal až v Praze, kde nejprve chytal za Viktorii Žižkov. Odtud se v roce 2012 vydal do Prahy s jasným cílem pokusit se nahradit legendu Pražanů Jaromíra Blažka, přičemž od počátku se našla část fanoušků, kteří tvrdili, že nikdy nebude tak dobrý jako on. A svým způsobem měli pravdu. V mnoha směrech už totiž Vaclík Blažka předčil. Na Letné si brzy zajistil pozici jedničky a v létě 2014 přestoupil do švýcarské Basileje, kde strávil čtyři úspěšné sezony. Během nich získal hned tři tituly a pak přestoupil do španělské Sevilly, kde na vlastní kůži poznal, co znamená tak trochu jiný fotbalový svět. Loni dokonce s týmem Andalusie vyhrál Evropskou ligu a do kronik českého fotbalu tak už navždy bude zapsán zlatým písmem.

Navíc se mu povedlo prosadit i v dresu české reprezentace, kde se stal jedničkou a teď září na evropském šampionátu. Skvělý výkon podal proti Skotsku i Chorvatsku, čímž ještě více přiživil spekulace o tom, že by se po Euru mohl vydat do některého z velkých evropských klubů.

Vaclík kromě svých nesporných hráčských kvalit totiž oplývá i bezproblémovou povahou, která mu otevírá dveře ve fotbale i mimo něj. V případě dalšího přestupu opět pozná další nové perspektivy a kultury a opět se může utvrdit, že i když všichni nemluvíme stejným jazykem, jedné věci rozumíme všichni. Fotbalu. 

Jednička českého národního mužstva mimochodem patří do stejného adidas portfolia jako hvězda úřadujících mistrů světa Paul Pogba z Manchesteru United, nebo ofenzivní tahoun německého výběru z Bayernu Mnichov Serge Gnabry. Všechny tři spojuje skutečnost, že své rodné země reprezentují již od svých mladých let.

Tomáš Vaclík je ženatý a s manželkou Martinou vychovává dcerky Nicolu a Melissu. Jeho největším brankářským vzorem byl vždycky Francouz Fabien Barthez, inspiraci ale sbíral i u Petra Čecha či Ikera Casillase. Mezi jeho velké záliby patří tenis, ping-pong nebo poslouchání muziky a jeho jediným fotbalovým rituálem je, že na hřiště vstupuje vždy pravou nohou.

@adidasfootball #createdwithadidas