eFotbal

Příběh v Hattricku: Alex Mac Allister, nečekaný hrdina a mistr světa

Příběh v Hattricku: Alex Mac Allister, nečekaný hrdina a mistr světa
Příběh v Hattricku: Alex Mac Allister, nečekaný hrdina a mistr světaFlashscore
Jeho táta si v dresu argentinské reprezentace zahrál s Maradonou. On teď vyhrál světový šampionát s Messim. V Kataru navíc nebyl jen pouhým „komparsem“, ale jedním z nejdůležitějších prvků argentinského úspěchu, a tak už se na něj na Ostrovech – odkud pocházejí jeho předci – stojí fronty.
Reklama
Reklama

Přitom ještě v listopadu znali čtyřiadvacetiletého Alexise Mac Allistera jen fanoušci Brightonu a pozornější diváci anglické Premier League, ve které rodák ze Santa Rosy a odchovanec Argentinos Juniors debutoval v březnu roku 2020 – v posledním zápase před tím, než soutěž zastavila pandemie covidu-19.

Během dvou a půl let tam nastoupil k bezmála devadesátce soutěžních zápasů, ve kterých nastřílel třináct branek a na dalších pět přihrál. Čísla, která sice neurazí, ale ani nenadchnou. Zvlášť v nominaci argentinského nároďáku, kde se to tradičně hemží hvězdami té nejvyšší kategorie.

Přesto v ní Mac Allister musel už na první pohled zaujmout i fotbalem nepolíbené diváky, a to především ze dvou důvodů.

Vzhledem a jménem.

Celkem 174 centimetrů, krátké hnědé – po stranách vyholené – vlasy a nedbalý narezlý plnovous… Asi už tušíte. V rychlých katarských prostřizích jste si ho občas mohli splést s hlavní argentinskou hvězdou Lionelem Messim. Vždyť je taky v roce 2021 fanoušci Brightonu odhlasovali v internetové anketě jako „dvojníky roku“.

A pak je tu to jméno. Mezi všemi těmi Martínezy, Álvarezy Rodríguezy a Fernándezy vám jeden Mac Allister zkrátka cinkne v uších. A křestní „Alexis“ to nezachrání. Současní Mac Allisterové žijí v Argentině už několik generací – však Alexisův táta si za zdejší nároďák připsal tři starty po boku legendárního Diega – a s Kevinovou rodinou z oblíbeného amerického filmu Sám doma (1990) nemají nic společného. Byť Alexisův brácha se jmenuje Kevin.

Mac Allisterovi katoličtí předci pocházejí z Irska a do Jižní Ameriky odešli v roce 1865, nejspíš z náboženských důvodů. V Argentině, která se v následujících dekádách stala hlavní britskou obilnicí a „kravínem“, ale už tehdy byla po celém světě vyhlášená obrovskou poptávkou po farmářích, si měli postupně vybudovat vlastní hospodářství a počkat do Štědrého dne roku 1998, kdy jejich dlouhý a široce rozvětvený rodokmen obohatil budoucí mistr světa.

BRATŘI V TRIKU

Alexis Mac Allister se narodil 24. prosince 1998 ve zhruba stotisícovém městečku Santa Rosa a stejně jako oba jeho bratři začal hrát fotbal v malém místním klubu Social Parque. Ještě jako teenager se ale přestěhoval do Buenos Aires, aby oblékl dres Argentinos Juniors – klubu, který vychoval legendárního Diega Maradonu.

V sedmnácti tam debutoval v prvním týmu a hned ve své první sezoně přispěl k postupu do první ligy. V následující sezoně ale zažil něco ještě mnohem krásnějšího – vůbec poprvé se v profesionálním utkání sešel na hřišti s oběma svými bratry. V nejvyšší argentinské soutěži! S Francisem byli oba v základu a Kevin přišel během druhého poločasu ze střídačky. Zápas proti San Lorenzu sice prohráli 1:0, ale zážitek pro celou rodinu i argentinská média to byl obrovský.

O rok později už o Alexise projevil zájem anglický Brighton, vlastněný profesionálním sázkařem Tonym Bloomem, jenž hodně dá na datovou analýzu a Alexis jeho štědře financované oddělení datové analytiky okouzlil. V lednu 2019 tak podepsal čtyřapůlletou smlouvu, ale první rok ještě strávil v Argentině na hostování – první polovinu v Argentinos Juniors a druhou ve slavné Boce Juniors, kam mezitím přestoupil i brácha Kevin.

Po příchodu do Anglie tak byl vlastně poprvé pořádně sám. „První rok byl náročný, trpěl jsem, brečel. Chyběla mi rodina i přátelé, ale nevzdal jsem se a věřil, že se tady dokážu prosadit,“ vzpomíná na začátky mezi „Racky“, které mezitím převzal nový kouč Graham Potter. Ten do té doby slavil úspěchy všude, kam přišel a proslul i jako skvělý psycholog, který to s hráči vždycky uměl. Nakonec i s Alexisem.

V různých hloubkách záložní řady mu dlouho hledal místo, kde by mohl nejlépe prodat své přednosti, a jeho vliv na Mac Allisterův herní i mentální rozkvět byl naprosto klíčový. Není tak divu, že jeho odchod do Chelsea pak „Macca“ okomentoval slovy, že když se dozvěděl, že odchází, „chtěl ho zabít“.

„Po všech stránkách mě neuvěřitelně posunul. Udělal mě lepším hráčem a nestihl jsem mu za to ani pořádně poděkovat. Ale to je prostě fotbal,“ prohlásil playmaker „Racků“, jenž sezonu 2021/2022 odehrál na anglickém jižním pobřeží pod Grahame Potterem téměř celou.

Rok 2022 pro něj byl vůbec tím (zatím) nejlepším v kariéře, a to už před odjezdem do Kataru. V Potterově systému se po sérii experimentů stal nezastupitelným tvůrcem hry a překvapivě si to dokázal přenést i na mistrovství světa.

OSUDOVÁ PORÁŽKA

V Kataru přitom původně neměl ani hrát. Nebýt zranění Giovaniho Lo Celsa, možná nebyl ani v nominaci. „Početně Gia nahradit můžeme, ale fotbalově rozhodně ne,“ nechal se v listopadu slyšet argentinský kouč Lionel Scaloni, jenž do Kataru povolal následující záložníky: Zkušeného De Paula z Atlétika, talentovaného Enza Fernándeze z Benfiky, Paredese a Di Maríu z Juventusu, Guida Rodrígueze, Alejandro Gómeze, Nicoláse Gonzáleze, Palaciose právě Mac Allistera, jenž pochopitelně strávil úvodní zápas proti Saúdské Arábii na lavičce…

Proč se nakonec stal ústřední postavou argentinské repre? Celý příběh Alexise MacAllistera včetně spekulací o tom, kam v létě zamíří, najdete v novém čísle časopisu HATTRICK, které je právě teď na stáncích.

Přečtete si v něm třeba exkluzivní rozhovory s Pavlem Vrbou a zpravodajem ČT Janem Šmídem nebo příběh nové posily Viktorie Plzeň Matěje Vydry.