eFotbal

Přílišné utrácení saúdských klubů? Problém v tom nevidím, překvapil šéf UEFA. A vysvětlil proč

Přílišné utrácení saúdských klubů? Problém v tom nevidím, překvapil šéf UEFA. A vysvětlil proč
Přílišné utrácení saúdských klubů? Problém v tom nevidím, překvapil šéf UEFA. A vysvětlil pročFlashscore
Aleksander Čeferin nevidí v přílišném utrácení saúdskoarabských klubů pro evropský fotbal žádný problém. Pokud si tím někdo ubližuje, pak to jsou prý ony samy.
Reklama
Reklama

Tímto úhlem pohledu se na věc příliš lidí nedívalo. Většina si myslí, že Saúdská Arábie představuje pro lukrativní evropský fotbal velké riziko, protože skupuje zdejší hvězdy opravdu ve velkém. Aleksander Čeferin to však vidí poněkud jinak.

„Ne, ne, skutečně v tom nevidím problém,“ řekl šéf UEFA pro server ESPN. „Pokud to někomu může přitížit nebo ublížit, pak je to Saúdská Arábie sama, která investuje velké peníze do hráčů, namísto aby investovala do akademií, žáků atp. Tohle je jenom dočasná fixace,“ míní.

„Kdo myslí na budoucnost, investuje do struktury. To, že koupíte několik velkých hráčů na sklonku jejich kariéry, vám příliš větší kvalitu nezajistí. S podobným úmyslem vstoupila na trh Čína a jak dopadla,“ dával za příklad.

„Čína ve snaze zvýraznit své vlastní jméno koupila mnoho fotbalistů na sklonku jejich kariéry. Nijak výrazně to její ligu nezviditelnilo. V Arábii, kterou jinak plně uznávám, je to podobné. Navíc je tam velké horko a i fotbalisté jsou jenom lidé, kteří si vybírají, v jakých podmínkách budou hrát,“ vyhodnotil celou situaci šéf evropských soutěží.

Vyslechli jsme si tedy názor i z té druhé strany barikády, ze které se příliš mnoho lidí nedívá. Současné utrácení klubů z Blízkého východu je opravdu veliké, že tu byl a zjevně stále bude nějaký důvod k obavám. Teprve až čas nám ovšem ukáže, jak moc se toto utrácení povedlo.