eFotbal

Přísný Manchester. Do deseti večer jsem musel být doma, hlásí mladý Čech. Proč studoval trenérskou licenci?

Přísný Manchester. Do deseti večer jsem musel být doma, hlásí mladý Čech. Proč studoval trenérskou licenci?
Přísný Manchester. Do deseti večer jsem musel být doma, hlásí mladý Čech. Proč studoval trenérskou licenci?Flashscore
Český brankář Radek Vítek je v sedmém nebi. Na dalšího tři a půl roku má jistotu, že bude pod smlouvou v Manchesteru United. Na startu dospělé kariéry jej slavný klub z Premier League pouští na hostování do Accringtonu, což bere dvacetiletý mladík jako obrovskou šanci. „Hrál jsem v Anglii ligu osmnáctek, ligu jednadvacítek, poslední rok a půl trénuji jenom s áčkem,“ shrnuje své dosavadní působení na Ostrovech Vítek v rozhovoru, který poskytla médiím agentura Sport Invest, jež hráče zastupuje.
Reklama
Reklama

Když mohl trénovat s hvězdami nabitým áčkem z Old Trafford, užíval si každý trénink. Postupem času se ve slavném klubu otrkal a nervozita zmizela. „Už je to jiné než poprvé, když jsem vybíhal na trávník s áčkem. To bylo skutečně hodně velké. Říkal jsem si… Wow, já trénuji s Manchesterem United! Už to trvá rok a půl. Znám všechny hráče, realizační tým, fyzioterapeuty, doktory. Je to normální,“ naznačuje gólman, že si plné sny.

To, že má jako třetí či čtvrtý gólman jen minimální šanci dostat se na hřiště v barvách manchesterského giganta, mu na motivaci neubralo. „Fotbal miluji a dělám ho v Manchesteru United! Když si tohle řeknu, nemusím hledat další motivaci. Každý trénink jsem dřel naplno. Znal jsem svoji pozici a věděl, že vše dělám hlavně pro sebe. Pro svoji budoucnost,“ uvádí talentovaný Čech. Je mu jasné, že potřebuje chytat. Proto uvítal možnost jít na hostování. „Jsem ve věku, kdy potřebuji chytat a rozvíjet svoje dovednosti pravidelnými starty. Nechci se dostat do škatulky věčné trojky,“ má jasno Vítek.

Třaskavý přestup! United získali stavitele konkurenčního City. Ten prý utíká z potápějící se lodi

Je mu jasné, že na áčko to zatím nebylo. „Manchester United nemůže mít jako rezervního brankáře kluka, který nemá vůbec žádné zkušenosti s mužským fotbalem, a právě vyšel z akademie. Jednalo by se o příliš velký risk,“ neskrývá Čech a nabízí další logický důvod, v čem je jeho situace složitější. „Brankář je navíc v jiné pozici než kluk v poli, který může jít do zápasu jednou na deset minut, podruhé na patnáct a postupně nabrat zkušenosti. Navíc je třeba si uvědomit, že United si mohou koupit kohokoliv.“

Na Ostrovech je už od šestnácti let. Do Manchesteru United zamířil v dubnu 2020, když vypukla pandemie covidu-19. Spolu s ním přišlo do klubu dalších sedm cizinců i dalších anglických mladíků. „Všichni jsme začínali od nuly, společně chodili do klubové akademie. Z hlediska fotbalu šlo o skvělé období. Společně jsme studovali angličtinu, také trenérskou licenci,“ líčí mladý gólman.

Studium trenérské licence v tomhle věku, to zní pro fanoušky v Česku jako neuvěřitelná věc. V Anglii to ale není nic neobvyklého. „Dělali jsme to v rámci programu akademie Manchesteru United. Absolvoval jsem různé testy, trénoval jsem děti v týmu do osmi let. Jednalo se o super zážitek. Musel jsem mít připravená cvičení, plán tréninku. Vše jsem uzavřel patřičnými zkouškami,“ vzpomíná Vítek.

Skvělá zpráva! Slavný Manchester United prodloužil smlouvu s českým talentovaným gólmanem

„Pokud se jednou po kariéře rozhodnu trénovat, nebudu začínat od nuly. Vše navíc provázely zajímavé přednášky s osobnostmi napříč obory. Od úspěšných byznysmenů, přes bývalé hráče United až třeba po lidi, kteří se vyléčili z různých závislostí. Od gamblerství až po drogy. Všichni mluvili hodně otevřeně, zajímavě,“ dodal.

I když odchází fotbalově z Manchesteru, dál bude bydlet u rodiny, kde našel zázemí po příchodu do Anglie.  Nemůže si to vynachválit. „Přišel jsem v šestnácti. A platí pravidlo, že do osmnácti musí být hráč do deseti hodin v domě. Pokud večerku poruší, vše se hlásí na klub. Člověka to drží na uzdě. Ale já neměl s disciplínou problém. Přišel jsem kvůli fotbalu a podle toho se choval. Nechtěl jsem zahodit výjimečnou šanci,“ doplnil.