eFotbal

Proměna začíná! Slovácko opouští trojice veteránů! Náhrady? West a spol. sáhnou do akademie

Proměna začíná! Slovácko opouští trojice veteránů! Náhrady? West a spol. sáhnou do akademie
Proměna začíná! Slovácko opouští trojice veteránů! Náhrady? West a spol. sáhnou do akademieFlashscore
Slovácko bije na poplach a řeší svízelnou situaci. Bez trenéra Martina Svědíka i bez tria zkušených hráčů (Kadlec, Kalabiška, Holzer) se vedení klubu z Uherského Hradiště pouští do generační výměny. Jenže v poslední době Slovácko při posilování nebylo úspěšné, a tak není divu, že se v souvislosti se Slováckem hovoří spíše v souvislosti s bojem o udržení. Zvláště, když šéfové klubu počítají hlavně odchody z kádru.
Reklama
Reklama

Náhradu za Martina Svědíka našli na Slovácku interní cestou. Když byl v zimě dosazen na pozici trenéra dorostu Roman West, sám asi ani nečekal, že o pár měsíců později bude stát před životní štací. „V podstatě po půl roce v dorostenecké lize dostávám příležitost vést A tým. Je to pro mě poprvé, kdy budu trénovat ligový tým,“ uvedl West pro klubové stránky. Jeho dosavadním trenérským maximem byla druhá liga, kde vedl Opavu či Třinec.

Proč dostal od vedení šanci právě West? Třeba proto, že námluvy s Ondřejem Smetanou, trenérem Ružomberka, nebo Václavem Jílkem nevyšly. West v podstatě Slovácku zbyl a před blížícím se startem přípravy bylo třeba někoho na lavičce mít. Nemusí to být volba nutně negativní, s perspektivním asistentem Janem Beránkem mohou vytvořit velmi zajímavou dvojici.

Výhodou Westa je, že získal během šesti měsíců přehled o mládežnické struktuře Slovácka. Dorost, který se v zimě krčil v sestupové zóně elitní soutěže, vytáhl na desáté místo, a to zejména díky šňůře osmi výher, z nichž některé zapsal i proti elitním akademiím Baníku, Spartě či Slavii.

Slovácko představilo Svědíkova nástupce, chce se přiblížit zázraku. Jako trenér gólmanů přichází Drobisz

Dobře tak ví, kdo může případně pomoct prvnímu týmu. V rezervě nejspíš moc posil nenajde, v MSFL se béčko Slovácka zachránilo jen s obtížemi a díky pomoci hráčů z prvního týmu. Zato v „jeho“ U19 se jevil zajímavě hlavně její kapitán Lukáš Novotný, kterému je teprve sedmnáct let, ale s osmnácti góly ve čtrnácti zápasech zářil a byl druhým nejlepším střelcem soutěže. Taky za odměnu dostal novou smlouvu.

Dlouhodobě hodně ceněný je i Daniel Barát, na jaře pak zaujalo nigerijské duo Samson Oni Olayiwola (čtyři góly) a Victor Uduebo (tři góly). Oba hráči řeší potřebná víza. A pokud je dostanou, je možné, že po šikovných hráčích zkusí sáhnout konkurence. To by byla pro Slovácko rána. „Mohli by se prosadit, pokud vydrží pracovat, jsou to zajímavé typy hráčů. Našlápnuto mají,“ říkal v rozhovoru pro eFotbal.cz West.

Mrzuté je to i s případnými posilami. Podle inFotbal.cz jihomoravskému klubu, který kvůli neveselé finanční situaci obrací dvakrát každou korunu, nevyšla snaha o angažování stopera Filipa Čiháka. Zájem, který byl avizován webem iSport.cz, o Lukáše Endla z Brna a zlínského Martina Cedidlu, zatím nikam nevede. Pozitivní je jen uplatnění opce na slovenského rychlíka Patrika Blahúta.

Plzeň oznámila druhou letní posilu. Kádr Viktorie posílil kanonýr Vašulín z Hradce Králové

Slovácko by navíc potřebovalo, aby se hráči, po nichž nyní sáhne, proměnili v opory. Přínosy Rigina Cicilii, Marka Kvasiny, Libora Kozáka, Patrika Brandera, Tomáš Břečky, Ondřeje Mihálika se rovnají nebo rovnaly téměř nule. Nevyšla ani sázka na hráče z Balkánu. Alden Šuvalija či Marko Merdovič zaplní jednoznačně kolonku nepovedené přestupy.

Posily přitom Slovácko bude nutně potřebovat. Je dost možné, že se některý z konkurentů vrátí pro Pavla Jurošku, o něhož stála Plzeň i Liberec. Zatím zájemce odrazovalo požadované odstupné, které se má blížit dvaceti milionům korun a Slovácko odmítalo ustoupit.

Chybět bude i trojice veteránů. Michal Kadlec už na jaře avizoval konec kariéry, ve strukturách klubu se dle redakčních zdrojů zatím angažovat nechce. Smlouva končí Danielu Holzerovi, který na Slovácku zažil povedené roky, ale v červenci podepíše kontrakt s Baníkem. A loučí se také univerzál Jan Kalabiška. „Po úžasných šesti letech se čas naplnil a je čas se rozloučit,“ stojí na instagramovém profilu agentury, která Kalabišku zastupuje. Je tedy jasné, že mají šéfové Slovácka o čem přemýšlet...