eFotbal

Rada, Vepřek, Kováč, Nešpor, Papadopulos – i na tato jména se můžeme nově těšit v nadcházejícím ročníku Fortuna Národní Ligy

Rada, Vepřek, Kováč, Nešpor, Papadopulos – i na tato jména se můžeme nově těšit v nadcházejícím ročníku Fortuna Národní Ligy
Rada, Vepřek, Kováč, Nešpor, Papadopulos – i na tato jména se můžeme nově těšit v nadcházejícím ročníku Fortuna Národní LigyFlashscore
Rada, Vepřek, Kováč, Nešpor a Papadopulos. Tito a mnozí další budou hlavními lákadly pro letošní sezónu ve druhé lize, která začíná již za několik málo dní a nabízí spoustu zajímavých anabází. Petr Rada se vrátil domů na Duklu a netají se ambicemi na postup. Michal Vepřek přijal roli hráče, a především mentora v béčku Olomouce. Radoslav Kováč spolu s Martinem Nešporem se pokusí ještě vylepšit loňské umístění Táborska a Michal Papadopulos se ještě před koncem kariéry rozhodl dostat Karvinou zpět mezi elitu.
Reklama
Reklama
1) Tři B-týmy v soutěži

Poprvé od roku 2006 budou naši druhou nejvyšší soutěž hrát tři rezervy prvoligových celků. Pro mužstva Sparty, Slavie a Olomouce to znamená, že jejich juniorky a málo využívaní hráči z A týmu mají možnost získávat herní praxi v druhé nejkvalitnější lize u nás, bez toho aby museli hostovat na jiné adrese. Pro zbytek ligy to zase znamená, že tyto týmy mohou pouze sestoupit. Postup o patro výš se jich totiž ze známých důvodů netýká. Rezervní týmy Olomouce a Sparty (postoupila již loni) jsme v FNL viděly už i před pár lety, za to béčko Slavie ji ještě od rozdělení Československa nikdy nehrálo.  Zajímavé bude také sledovat derby Pražských S v podání B-týmů.

FOTO: AC Sparta Praha

2) Karviná jako předpokládaný favorit na prvenství

Téměř každé sestupové mužstvo touží po okamžitém návratu zpět mezi elitu a v Karviné tomu nebude jinak. Klub k tomu má předpoklady, ale i ambice. Kritéria pro postup jako jeden z mála ve FNL naplňuje bez problémů, což je taky faktor, který hraje roli po zkušenostech z minulých let i kdyby družina trenéra Tomáše Hejduška neobsadila první pozici.Kvalitní posilou do zálohy je bez pochyby ostřílený druholigový sniper Jaroslav Málek s bilancí 26 gólů za tři sezóny strávené v Brněnské Líšni. Po delším rozmýšlení se rozhodl i bývalý reprezentant Michal Papadopulos v mužstvu pokračovat a pomoct mu navrátit první ligu zpět do Karviné.

FOTO: MFK Karviná

3) Faktor Petr Rada

Trenér s nejvíce odkoučovanými zápasy v samostatné české lize, známá fotbalová persona, bouřlivák a televizní expert v jednom. Jako hlavní kouč má na kontě 442 utkání, což je meta, kterou minulý rok překonal Petra Uličného. Dukla Praha tak získala v osobnosti Petra Rady hnací motor ke splnění cílů, jimiž jsou letos ty nejvyšší příčky. Známý trenér se také vrací do známého prostředí, kde strávil ranná léta své fotbalové kariéry hráče a získal zde titul mistra ligy v sezóně 1981/1982. Rada je určitě osobnost, která bude hodně sledovaná, což může k širšímu vnímání druhé ligy a jejímu zviditelnění jenom pomoci.

FOTO: FK Dukla Praha

4) Pavel Šustr jako trenér po roce opět v Prostějově

Předminulou sezónu vytáhl místní SK na třetí místo tabulky a zaznamenal tak nejlepší umístění Hanáků od poválečného období. Brněnskému rodákovi, jehož doménou je práce s mladými, prošlo pod rukama spoustu známých fotbalistů, třeba dnešní kapitán Sparty Ladislav Krejčí nebo krajní obránce Slavie David Jurásek. Šustr se vrací po ročním působení na Slovensku, kde měl sice slušné výsledky, ale nedostával výplatu, a tak angažmá v Senici předčasně ukončil.

FOTO: FC Zbrojovka Brno

5) Zlomová sezóna pro Líšeň

Již počtvrté ve své historii vstoupí družina Milana Valachoviče do druhé nejvyšší soutěže, ve které si již díky předchozím letům udělala velmi slušnou vizitku. Skromný klub z okraje Brna však v posledních týdnech zažívá přestavbu v hráčského kádru. Základní osa týmu (Ševčík, Kučera, Málek, Silný) na které mužstvo předchozí tři roky stálo je fuč a začíná tak nová etapa. Etapa, ve které bude zajímavé sledovat, jak Líšeň dokáže zmíněné hráče nahradit a navázat na umístění z předchozích sezón. 

FOTO: SK Líšeň

6) Kováčova druhá štace jako hlavní trenér

Radoslav Kováč se po roční pauze opět ujímá trenérských otěží u týmu Táborska. Jeho poslední angažmá nebo spíše záchranářská mise v Opavě sice nevyšla, ale fotbalovou veřejnost jako nováček v oboru zaujal. Táborsko v loňské sezóně skončilo v samotném středu tabulky. S vylepšením tohoto umístění může pomoci nová akvizice a bývalý Kováčův spoluhráč útočník Martin Nešpor, jenž na Jihu Čech podepsal roční smlouvu.

FOTO: FC Silon Táborsko

7) Dvě Slávistická béčka si budou navzájem konkurovat

S trochou nadsázky se dá říct, že Slavia bude mít dva B-týmy v jedné soutěži. Jeden je jasný, ten letos možná trošku nečekaně postoupil z ČFL. Druhým béčkem bývá často označováno mužstvo z Vlašimi, které loni navázalo spolupráci právě se sešívanými. Šéf červenobílých Jaroslav Tvrdík již ale avizoval, že partnerství s Vlašimí bude i přes tento fakt nadále pokračovat. Bude tedy velmi zajímavé sledovat, jak si povedou oba týmy a jak bude jejich spolupráce fungovat v budoucnu.

FOTO: FC Sellier & Bellot Vlašim