eFotbal

Revoluce afrického fotbalu? Tamní kluby se chtějí vyrovnat nejlepším fotbalovým soutěžím. I v penězích

eFotbal
Revoluce afrického fotbalu? Tamní kluby se chtějí vyrovnat nejlepším fotbalovým soutěžím. I v penězích
Revoluce afrického fotbalu? Tamní kluby se chtějí vyrovnat nejlepším fotbalovým soutěžím. I v penězíchFlashscore
Nejvyšší představitel afrického fotbalu Patrice Motsepe představí ve středu v Tanzánii model Superligy CAF. Celková dotace soutěže bude až 98 milionů eur, čímž se pro její účastníky stane větším lákadlem než současná africká Liga mistrů.
Reklama
Reklama

Majitelé týmů se už desetiletí stěžují na náklady v CAF Lize mistrů, která nabízí za vítězství 2,5 milionu dolarů z celkového balíku 12,5 milionů dolarů. „Existují některé africké kluby s doslova milióny fanoušků a majitelé musí platit peníze, aby mohly hrát v soutěžích CAF,“ uvedl prezident Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Gianni Infantino.

Jihoafrický miliardář, podnikatel a prezident Konfederace afrického fotbalu (CAF) Motsepe po vítězství jeho klubu Mamelodi Sundowns v Lize mistrů 2016 přiznal, že peněžní odměny nepokryly všechny výdeje jeho klubu.

Hamdi Meddeb, prezident čtyřnásobných vítězů Ligy mistrů Esperance Tunis, konstatoval: „Pokud se zamyslíme nad tím, kolik dáváme na Ligu mistrů, v porovnaní s tím, co získáme, bylo by lepší v ní nehrát. Po vítězství v Lize mistrů (v letech 2018 a 2019), víc než polovina finančních odměn šla na prémie a příspěvky pro kádr a technický personál.“

Motsepe se nicméně pustil do smělého plánu., Podle něj jsou nyní před africkými kluby lepší časy a už druhou srpnovou středu hodlá v tanzánském městě Arusha představit podrobnosti o projektu africké Super ligy. „Chceme, aby Super liga byla soutěží světové úrovně a konkurovala tím nejlepším soutěžím na světe, pokud jde o kvalitu fotbalu, zdroje, infrastrukturu, hřiště, rozhodčí a lístky,“ zdůraznil šedesátiletý Motsepe.

Ne každý je však z projektu Super ligy nadšený. Například majitel FC Kapské Město John Comitis chystaný projekt označil za „hloupý nápad“. „Superliga zabije africký klubový fotbal,“ varoval Comitis.

Zdroj: Šport.sk