eFotbal

Ronaldova hořká rozlučka s Eurem. Portugalsko vypadlo s Francií na penalty

Ronaldova hořká rozlučka s Eurem. Portugalsko vypadlo s Francií na penalty
Ronaldova hořká rozlučka s Eurem. Portugalsko vypadlo s Francií na penaltyFlashscore
Francie ve čtvrtfinálovém šlágru mistrovství Evropy porazila Portugalsko 1:0 po penaltách a počtvrté v historii této soutěže zavítá do semifinále. Utkání se dlouho neslo ve vyrovnaném duchu bez nebezpečnějších šancí. I přesto, že se po změně stran tempo hry zlepšilo, musely o vítězi rozhodnout až pokutové kopy. V nich byli úspěšnější Francouzi, kteří sice stále na letošním turnaji nevstřelili gól ze hry, závěrečnou penaltou je ale mezi čtyři nejlepší týmy poslal Theo Hernández. Portugalci podruhé v řadě v této dovednosti neobstáli a s Eurem se museli rozloučit. Smutek se přenesl i na velkou fanouškovskou základnu legendárního Cristiana Ronalda, pro kterého to byl s největší jistotou poslední zápas na evropském šampionátu.
Reklama
Reklama

Kylian Mbappé sice v určitých fázích své kariéry působil jako nezastavitelná mašina, na mistrovstvích Evropy tomu však tak nebylo. V sedmi duelech dosud vsítil jediný gól, a to letos proti Polsku až z penalty. Zbylé dvě francouzské branky na tomto Euru si vstřelili sami soupeři, a právě vlastní gól je v osmifinále posunul i přes Belgičany. Ještě více namále mělo Portugalsko, které vyřadilo Slovinsko až po pokutových kopech.

Očekávaný taktický fotbal se hrál od samotného začátku. Úvodní desetiminutovka patřila spíše Portugalsku, které se snažilo hrozit centry od Nuna Mendese. Činil se i druhý levý obránce Hernández, jehož jedovatou střelu zpoza vápna musel hasit Diogo Costa. První poločas však mnoho zajímavých akcí nenabídl. Mezi největší gólové šance tak patřil i střílený centr k levé tyčce, který vyslal Rafael Leao.

Oba týmy v druhé půli zařadily vyšší rychlostní stupeň. Skvělou průnikovou přihrávku na Bruna Fernandese vymyslel Joao Cancelo, s následnou střelou na zadní tyč si ale skvěle poradil Mike Maignan. Francouzský brankář měl o chvíli později další práci, když reflexivně zakročil proti prudkému voleji Bernarda Silvy. Výbornou šanci dostal Eduardo Camavinga, naneštěstí pro modré z malého vápna minul vzdálenější tyč. Tři minuty před koncem vyslal střelu za vápnem netradiční střelec N'Golo Kanté, mířil ale pouze doprostřed branky.

Prodloužení nabídlo individuální akci, kterou se blýskl Francisco Conceicao, ten následně předložil míč pro Ronalda, útočník však pálil vysoko nad břevno. Důležitým obranným zákrokem se prezentoval Dayot Upamecano, když zablokoval volej, kterou vyprodukoval Leao. Do penaltového rozstřelu nenastoupil Mbappé, jehož donutilo vystřídat zranění nosu. Francouzský tým penaltový rozstřel bez svého kapitána zvládl. Svou zemi do semifinále definitivně poslal tvrdou střelou do levého rohu Hernández.

Čtvrtfinálový souboj těžkých vah z elitní šestky žebříčku FIFA tak skončil lépe pro Francii. Její atraktivní střetnutí se Španělskem je na programu 9. července, hrát se bude v Mnichově.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu - čtvrtfinále:

Portugalsko - Francie 0:0 po prodl., na pen. 3:5

Penalty proměnili: Ronaldo, B. Silva, Mendes - Dembélé, Fofana, Koundé, Barcola, Hernández. Neproměnil: Joao Félix (Portug.).

Rozhodčí: Oliver - Burt, Cook (všichni Angl.) - Van Boekel (video, Niz.). ŽK: Palhinha - Saliba. Diváci: 47.789.

Sestavy:

Portugalsko: Costa - Cancelo (74. Semedo), Dias, Pepe, Mendes - Vitinha (119. Nunes), Palhinha (90.+2 R. Neves), Fernandes (74. Conceicao) - B. Silva, Ronaldo, Leao (106. Joao Félix). Trenér: Martínez.

Francie: Maignan - Koundé, Upamecano, Saliba, Hernández - Kanté, Tchouaméni, Camavinga (91. Fofana) - Griezmann (67. Dembélé) - Kolo Muani (86. Thuram), Mbappé (106. Barcola). Trenér: Deschamps.