eFotbal

Rumunsko má nového reprezentačního kouče. Po 38 letech povede národní tým Lucescu

Rumunsko má nového reprezentačního kouče. Po 38 letech povede národní tým Lucescu
Rumunsko má nového reprezentačního kouče. Po 38 letech povede národní tým LucescuFlashscore
Neuvěřitelné. K rumunské reprezentaci se po 38 letech vrací Mircea Lucescu. Devětasedmdesátiletý kouč bude mít za úkol dovést národní tým na mistrovství světa v roce 2026. Rumunský svaz v úterý představil nástupce Edwarda Iordanescua na tiskové konferenci.
Reklama
Reklama

Lucescu vedl Rumunsko hned v úvodu své trenérské kariéry v letech 1981 až 1986. S týmem postoupil na mistrovství Evropy v roce 1984 z kvalifikační skupiny, v níž byla i československá reprezentace. Na světový šampionát v roce 1986 se rumunští fotbalisté těsně nedostali.

Bývalý dlouholetý rumunský reprezentant pak vedl Dinamo Bukurešť, v němž strávil velkou část hráčské kariéry, a výrazně se jako trenér prosadil i v zahraničí. Koučoval Brescii, Inter Milán, Zenit Petrohrad či Galatasaray a Besiktas Istanbul. Naposledy vedl Dynamo Kyjev od roku 2020 do loňského listopadu. Na Ukrajině v letech 2004-2016 trénoval také Šachtar Doněck, s kterým získal osm ukrajinských titulů a v roce 2009 vyhrál Pohár UEFA (dnešní Evropskou ligu).

Iordanescu skončil u rumunského týmu po mistrovství Evropy v Německu, kde jeho svěřenci podlehli v osmifinále Nizozemsku 0:3.

FCSB? Chce do Ligy mistrů a vše tomu podřizuje. I když nemá vlastní stadion, fanoušci umějí udělat peklo, říká novinář