eFotbal

Sbíral tituly a trofeje, šel si pro titul mistra světa. Byl to nejhorší rok mého života, připouští Iniesta

Sbíral tituly a trofeje, šel si pro titul mistra světa. Byl to nejhorší rok mého života, připouští Iniesta
Sbíral tituly a trofeje, šel si pro titul mistra světa. Byl to nejhorší rok mého života, připouští IniestaFlashscore
Bývalá ikona FC Barcelona Andrés Iniesta má ve svém životě velmi intenzivní zkušenost s depresí. Nyní o tomto ze svého pohledu nejtemnějším období svého života velmi otevřeně promluvil.
Reklama
Reklama

Byla to jedna z nejlepších sezón v dějinách Barcelony. V sezóně 2008/2009 Blaugranas získali treble, když parta okolo Lionela Messiho získala trofeje za vítěze Ligy mistrů, Španělský pohár a ovládla i La Ligu. Andrés Iniesta patřil v rámci asi nejlepší záložní řady té doby ve složení Xavi - Iniesta - Busquets k základním kamenům této dominance, uvnitř něj nicméně začala bublat významná nepohoda. Která vyhřezla hned v následujících měsících. O nejpříšernějších momentech svého života se španělská fotbalová legenda rozhovořila pro The Wild Project. 

„Když jsem se potýkal s depresí, měl jsem pocit, že nejlepší denní doba je ta, kdy si můžu vzít prášky a zavřít se do sebe. Ztratil jsem chuť žít," popisoval Iniesta období, kdy se několikrát za sebou zranil a absence na hřišti se podepsala na jeho psychickém zdraví a propisovala se i do soukromého života. „Objal jsem svou ženu a bylo to, jako bych objímal polštář. Vůbec nic jsem k ní necítil," přiznal Andrés Iniesta s tím, že ač se cítí aktuálně mnohem lépe, i dnes stále chodí na terapii a konzultuje svůj stav pravidelně s odborníky.

Iniesta tak je dalším ze sportovců, který upozorňuje na význam duševního zdraví. Jeho situace vypadá stabilizovaně, osmatřicetiletý hráč stále aktivně hraje profesionální fotbal a čtvrtým rokem působí v japonské nejvyšší soutěži v týmu Vissel Kobe, za sebou má však zjevně velmi těžké období. To nejtěžší před dvanácti lety vyvrcholilo paradoxně nejzářivějším momentem Španělovy kariéry, kdy právě v roce 2010 rozhodl v prodloužení finále mistrovství světa v Jižní Africe a gólem ve 116. minutě trefil Španělsku celkový triumf.