eFotbal

Sedmkrát Mbappé. Hvězda světového šampionátu, nejdražší teenager, ale i čekání na triumf v Lize mistrů

Sedmkrát Mbappé. Hvězda světového šampionátu, nejdražší teenager, ale i čekání na triumf v Lize mistrů
Sedmkrát Mbappé. Hvězda světového šampionátu, nejdražší teenager, ale i čekání na triumf v Lize mistrůFlashscore
Poslední spekulace jsou pryč, dlouhý příběh končí a Kylian Mbappé se po sedmi letech stěhuje z Paris Saint-Germain. Stále teprve pětadvacetiletý útočník zanechal v hlavním městě Francie hodně hlubokou stopu, stejně jako se už nesmazatelně zapsal do historie národního týmu. Cestu hvězdy zmapoval server Eurofotbal.cz.
Reklama
Reklama
ŠESTNÁCTILETÁ KOMETA

AS Monaco pro vrcholový fotbal vychovalo řadu vynikajících hráčů a s velkým fotbalem v jeho dresu začínalo i několik skvělých útočníků. Obránce soupeřů budila ze snů jména jako David Trézéguet a Thierry Henry, 2. prosince roku 2015 se k nim pak pomalu začal přidávat i Kylian Mbappé. Ve věku 16 let a 47 dní se stal nejmladším debutantem knížecího celku, když nastoupil proti Caen, o dva měsíce později se v souboji s Troyes stal rovněž nejmladším střelcem.

Už před devíti lety začal Mbappé přepisovat historické tabulky, ve dvou výše zmíněných aspektech v AS Monaco překonal Henryho a po rychlém rozkoukání se začal přidávat pod kotel. V ligovém ročníku 2016/2017 už patřil do základní sestavy, odehrál 44 utkání, nasázel 26 branek a bylo jasné, že stěhování jinam je jen otázkou času.

NEJDRAŽŠÍ TEENAGER HISTORIE

Spekulace a jednání o transferu na sebe nenechaly dlouho čekat a na drahé útočníky si tehdy brousilo zuby především vedení PSG. Klub z hlavního města investoval 220 milionů eur do Neymara a dalších 35 milionů eur odeslal na účet AS Monaco. Mbappé přišel původně jenom na hostování, které bylo o rok později změněno v přestup a vše vyšlo na 180 milionů eur.

Talent se dnes vyvažuje zlatem a sumě za Mbappého nemůže konkurovat žádný jiný fotbalista přestupující s nálepkou "teenager", i když přemrštěné sumy vzduchem létaly. Z Dortmundu do Barcelony přestupoval Ousmane Dembélé (135 milionů eur), nákladný byl i transfer Joãa Félixe (127,2) a přes sto milionů se loni dostal i Jude Bellingham (103).

Zdroj: PSG

MEZI MLADÍKY NEMĚL KONKURENCI

Vysokou sumu začal Mbappé hodně rychle splácet a jedním z prvních individuálních ocenění se stala Kopa Trophy. Anketu organizuje magazín France Football, vybírá nejlepší mladíky a v roce 2018 byla jeho volba hodně snadná. Mbappé zaznamenal 39 branek, na dalších sedmnáct zásahů svým spoluhráčům nahrál a na hlavu porazil konkurenci. Z obrovské vzdálenosti se mu na záda dívali druhý Christian Pulisic (7+6) a třetí Justin Kluivert (11+5).

O Mbappého kvalitách se na vlastní kůži přesvědčili například v Lyonu, 8. srpna 2018 PSG doma vyhrálo 5:0 a francouzský reprezentant se do listiny střelců zapsal hned čtyřikrát, stačilo mu na to přitom pouhých třináct minut. I díky tomu začal ovládat Ligue 1, na konci sezony se stal nejlepším hráčem soutěže a trůn nikomu nepřenechal ani v dalších třech sezonách.

NEJLEPŠÍ STŘELEC HISTORIE PSG

Za PSG nakonec Mbappé odehrál sedm sezon a ty mu bohatě stačily na to, aby se stal nejlepším střelcem historie klubu. Za záda soupeřů poslal 256 míčů a v tomto směru předčil další známá jména jako Edinson Cavani (200), Zlatan Ibrahimović (156), Neymar (118), Pauleta (109) nebo Dominique Rocheteau (100).

Úctyhodný je i průměr nastřílených branek za jednu sezonu (35). V tomto případě ovšem zůstane pouze u slova úctyhodný, nikoli rekordní, premiantem v tomto ohledu je Zlatan Ibrahimović (39).

Zdroj: PSG

MISTR SVĚTA

Když se Francie v roce 1998 stala mistrem světa, nebyl Mbappé ještě na světě, o dvacet let později nechyběl v nominaci trenéra Didiera Deschampse a nikoho nepřekvapilo, že byl tolik vidět. Za národní tým debutoval o rok a čtvrt dříve, na šampionátu v Rusku nastoupil ke všem sedmi zápasům a konta soupeřů zatížil čtyřmi brankami.

V základní skupině pokořil defenzívu Peru, zbylé tři zásahy si schoval na vyřazovací fázi a jednalo se o důležité branky. V osmifinále řídil postup v přestřelce proti Argentině, trefil se dvakrát a měl velký podíl na výhře 4:3. A nezklamal ani v utkání o zlato proti Chorvatsku (4:2).

Mbappé si do vlasti odvezl zlatou medaili, do kufru si vedle ní přibalil i cenu pro nejlepšího mladého hráče turnaje.

TÝMOVÉ TROFEJE

Mbappé je ve svých 25 letech trojnásobným nejlepším fotbalistou Francie, pravidelně vládne pořadí nejlepších střelců a každoročně oslavuje i klubové triumfy. Se spoluhráči z PSG se hned šestkrát stal mistrem Ligue 1, ve své sbírce má čtyři triumfy v Coupe de France, dva v Ligovém poháru a tři v Superpoháru.

Historická mohla být sezona 2019/2020, kterou poznamenala pandemie Covid-19. PSG začalo triumfem v Trophée des Champions, samozřejmostí byl mistrovský titul a v červenci k němu přibyly i trofeje za obě domácí pohárové soutěže. Třešnička na dortu mohla přibýt v srpnu, ve finále Ligy mistrů se ale radoval Bayern.

Zdroj: PSG

VELKÝ PORAŽENÝ Z KATARU

Na mistrovství světa 2018 se trefil čtyřikrát, předloni v Kataru přidal dalších osm zásahů a s dvanácti trefami bude v budoucnosti atakovat historický rekord Miroslava Kloseho, který se na světových šampionátech prosadil celkem šestnáctkrát.

Francie v Asii obhajovala zlaté medaile, ve vyřazovací fázi zdolala Polsko, Anglii i senzaci z Maroka a nejlepší výkon si Mbappé schoval na finále. V souboji nejlepších hráčů šampionátu s Lionelem Messim zaznamenal hattrick, o to větší zklamání představoval výsledek. Gólově ho nikdo ze spoluhráčů nepodpořil, Jihoameričané se prosadili čtyřikrát a titul brali oni.

TOP 5 NEJLEPŠÍCH PŘESTUPŮ VOLNÝCH HRÁČŮ V JEDNADVACÁTÉM STOLETÍ. ITALSKÝ REŽISÉR, OBÁVANÝ STŘELEC I ČERSTVÁ POSILA REALU