eFotbal

Slavia funguje na emotivních rozhodnutích pár lidí, tvrdí expert Chorého přestupu. Chybí mu koncepce a práce s mladými

Slavia funguje na emotivních rozhodnutích pár lidí, tvrdí expert Chorého přestupu. Chybí mu koncepce a práce s mladými
Slavia funguje na emotivních rozhodnutích pár lidí, tvrdí expert Chorého přestupu. Chybí mu koncepce a práce s mladýmiFlashscore
O přestupu léta se v Česku pravděpodobně rozhodlo hned na začátku července. Reprezentační útočník Tomáš Chorý vyslyšel nabídku Slavie a za více než tři miliony eur zamířil ze Štruncových sadů do Edenu. Udělala Slavia dobře? O tom se v rozhovoru pro eFotbal rozpovídal bývalý ligový fotbalista Roman Polom.
Reklama
Reklama

Když se před startem evropského šampionátu začaly objevovat spekulace o možném přestupu Tomáše Chorého do Slavie, všechny zúčastněné strany se k nim stavěly zády a stěhování jedné z nejvýraznějších postav posledních sezon české nejvyšší soutěže odmítaly. 

Po rychlém českém konci na Euru ale přestup začal dostávat konkrétní obrysy a od úterního večera je Chorý slávistou. “Slavia vsadila všechno na jednu kartu a rozhodla se uvolnit na českou ligu nadstandardní prostředky s vidinou toho, že se jí to v příštím roce vrátí,” řekl o třaskavém přestupu Polom. 

Sešívaní skutečně na zkušeném útočníkovi nešetřili. Do Plzně údajně poslali přes tři miliony eur (více než 75 milionů korun) a hráčovi nabídli na českou ligu nadstandardní plat pohybující se okolo jednoho milionu korun. “Jednoznačně v tom hraje vidina přímého postupu do základní části Ligy mistrů, o který se bude v nadcházející sezoně hrát,” myslí si Polom. 

MILION KORUN MĚSÍČNĚ SE NEDÁ ODMÍTNOUT, ŘÍKÁ NOVINÁŘ O CHORÉHO PŘESTUPU. NŮŽKY MEZI „S" A ZBYTKEM LIGY SE ROZEVÍRAJÍ

Pohled na peníze, na které si kluby v prestižní soutěži mohou přijít, mu dává za pravdu. Samotná účast by Slavii vynesla zhruba 400 milionů korun, každý uhraný bod by navíc znamenal další miliony v klubové kase. 

V případě sympatických výkonů by do Edenu pravděpodobně dorazily i zajímavé přestupové nabídky. A z toho pohledu Chorého transfer příliš smysl nedává. “U Tomáše vzhledem věku úplně nevidím potenciál na to, aby odešel za nějaké zajímavé peníze do zahraničí,” uvedl Polom. 

“Kdybych byl ve vedení Slavie, vsadil bych na dvojici Mojmír Chytil, Daniel Fila. Jsem zastáncem nějakého dlouhodobého skládání kádru a postupného zlepšování. Myslím si, že se v týmu musí budovat nějaká chemie Z dlouhodobého hlediska není udržitelné každý půl rok přivádět hotové hráče do základu,” dodal někdejší mládežnický reprezentant. 

SLAVIA BOJUJE O VYSNĚNOU POSILU S TURECKÝM TRABZONSPOREM. CHAM JE PRODUKTIVNĚJŠÍ NEŽ FRANCOUZŠTÍ REPREZENTANTI NA EURU

Pro Daniela Filu musí být příchod zkušeného konkurenta velmi bolestivý. Jednadvacetiletý odchovanec brněnské Zbrojovky vyrazil bojovat o místo v sestavě sešívaných do Teplic a v uplynulé sezoně téměř nemohl udělat víc. 

Podprůměrným Sklářům deseti góly vystřílel účast ve skupině o Evropu a dotáhl svěřence Zdenka Frťaly na konečné osmé místo. Po návratu do Slavie se zdálo, že by mohl zabojovat o místo v základní sestavě, příchod zkušeného reprezentanta mu ale zabouchl dveře přímo před nosem. 

“Dan v podstatě nemohl udělat víc. Poté, co se neprosadil napoprvé, odešel na hostování do Teplic, kde to na něm stálo. Křivka jeho výkonů šla v podstatě neustále vzhůru, ale stejně to nestačilo na to, aby si vybojoval pevné místo v sestavě. Nedokážu si představit, že by pravidelně dostával přednost před dvěma reprezentanty. Musí to pro něj být hrozně demotivující,” uvažoval nad pozicí nadějného útočníka Polom. 

BLÍŽÍ SE VELKÝ NÁVRAT? OLAYINKOVI SE OTEVÍRÁ CESTA DO SLAVIE, CRVENA ZVEZDA JE OCHOTNÁ JEDNAT O VÝRAZNÉ SLEVĚ

Slavia svým nejnovějším podpisem opět ukázala, že v současném nastavení mladým hráčům příliš šancí nedává. Vždyť jistotu základu nemá ani jeden z největších českých talentů posledních let Matěj Jurásek. “Chorého přestup jen potvrdil precedens, který v Edenu už nějakou dobu panuje. Slavia nenechá hrát nadějné mladé kluky a kupuje místo nich hotové fotbalisty. Bohužel to je ale odraz celého českého fotbalu,” řekl Polom. 

“Kluby nemyslí v dlouhodobém horizontu. Většina prvoligových mančaftů myslí na teď, ale budoucnost už je moc nezajímá. A to nemluvím jen ve vztahu ke složení týmu, ale k vedení celé organizace. Často vidíme, že klubům chybí vize, což bohužel brzdí celý český fotbal,” nastínil Polom. 

A kde je řešení? Podle bývalého fotbalisty v modelu, který v posledních letech nastavila pražská Sparta. “Letenští udělali obrovský posun dopředu a skvěle nastavili strukturu celého klubu. Slavie stále funguje na emotivních rozhodnutích pár lidí a z mého pohledu ji to brzdí,” prozradil Polom. 

Jestli budou Slavii nekoncepční řešení stát titul ukáže až průběh ligové soutěže. Fanoušci se každopádně mají na co těšit, derby pražských “S“ bez velkého přehánění nabídnou hvězdné války.

Zdroj: SK Slavia Praha