eFotbal

Slavia novou evropskou soutěž neovládne. Tito její hráči v ní však zanechali parádní dojem!

Slavia novou evropskou soutěž neovládne. Tito její hráči v ní však zanechali parádní dojem!
Slavia novou evropskou soutěž neovládne. Tito její hráči v ní však zanechali parádní dojem!Flashscore
Zase to zpropadené čtvrtfinále! Slavia si ho v některé z evropských soutěží zahrála už pošesté, zdolat ho však dokázala pouze jednou. Na památný úspěch z roku 1996 nenavázala ani ve čtvrtek, kdy po domácí porážce 1:3 v odvetě s Feyenoordem přenechala postup mezi čtyři nejlepší celky Evropské konferenční ligy Nizozemcům. V nové soutěži na fotbalové mapě však sešívaní rozhodně nezklamali. Těchto pět hráčů pak účinkování v ní zvládlo přímo s bravurou!
Reklama
Reklama

1, Yira Sor Může se na vrcholu tohoto žebříčku objevit šutér, který během bojů v základní skupině za Slavii ještě nehrál? Může, pokud se ten někdo jmenuje Yira Sor. Jeho nástup na evropská kolbiště totiž zaslouží absolutorium. A vážně není náhoda, že zatímco v soubojové české nejvyšší soutěži za tým z Edenu ještě neskóroval, v šesti duelech vyřazovací části Evropské konferenční ligy se prosadil rovnou šestkrát! Trefil se do sítě každého ze soupeřů, jeho góly byly navíc klíčové. Dvěma zásahy odpravil v odvetě turecké Fenerbahce, ještě více ale zazářil pak proti Linci. Jeho rychlosti totiž hráči protivníka absolutně nestačili a trenérovi Rakušanů se o něm musí zdát asi ještě teď. Navíc když jim dravý Nigerijec vstřelil hned tři góly.

2, Jan Kuchta Zapomenout ale nesmíme ani na toho, kdo střílel góly ve skupině, do play-off už se ovšem v sešívaném dresu nepodíval. V zimě totiž útočník Jan Kuchta přestoupil do ruského Lokomotivu Moskva, kam ho dostalo i čerstvé a vydařené působení na evropské scéně. Také v základní skupině EKL totiž potvrdil, že umí střílet góly i proti silným soupeřům. Prosadil se do brány Unionu, Maccabi Haifa i Feyenoordu a se třemi zářezy na pažbě byl tak v té fázi nejlepším kanonýrem mužstva. Stěžejní byla hlavně jeho trefa proti Izraelcům, díky níž zařídil červenobílým triumf 1:0. Kdyby totiž tento match slávisté nezvládli, byla by jejich situace po matném rozjezdu už hodně nejistá.

3, Ibrahim Traoré Tak se zdá, že defenzivní záložníci to ve Slavii mají obecně hodně dobré. Zvlášť když ještě umí skórovat. Právě tahle schopnost byla a pořád je jednou z hlavních zbraní Tomáše Součka, vypálit z kulometu ale umí i Afričan Ibrahim Traoré. Rodák z Abidžanu navíc platí za střelce veledůležitých gólů. Především těch v Evropě, kde si u něj každý fanoušek asi hned vybaví jeho trefu, kterou vyřadil v prodloužení slavnou španělskou Sevillu. Hned čtyřikrát se pak prosadil v letošní Evropské konferenční lize. A všechny své branky načasoval do vyřazovací části, kde jeho forma gradovala každý zápas. Jen ukrutná škoda, že ani dvě jeho trefy proti Feyenoordu k postupu nevedly.

4, Peter Olayinka Hned třetí zástupce afrického kontinentu, jenž se dostal do našeho TOP seznamu. Ani ofenzivní univerzál Peter Olayinka tam ale nemůže chybět. Zvlášť když se během působení v EKL prosadil rovnou čtyřikrát. A byť se v lize občas zdá, že ne každý zápas ho baví na sto procent, v Evropě jede naštěstí pokaždé na plný plyn. Navíc umí gól dát i připravit. Během jarního působení v play-off se pak dokonce prosadil třikrát v řadě. Kdyby si nějaký gól schoval i do odvety s Nizozemci, třeba by Tulipáni v Praze zvadli.

5, Alexander Bah A na závěr hráč, který síť rozvlnil jen jednou, zato ale spoustě branek soupeře zabránil. Navíc byl mimořádně platný také v ofenzivní fázi, pro což si ho trenér Jindřich Trpišovský do týmu i vybral. Dánský dynamit Alexander Bah pak pod jeho vedením roste ve výbušninu té nejvyšší kvality. A dobře o ní vědí už i ve světě. Zvlášť když na evropské scéně jdou jeho výkony ještě nahoru. Neztratil se ani proti Feyenoordu, byť hlavní role hráli jiní.

HOLEŠ? PODLE SVÉHO ŠÉFA PATŘÍ MEZI 3 NEJLEPŠÍ HRÁČE KÁDRU. BOSÁK HLÁSÍ, ŽE JE DOKONCE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ...