eFotbal

Slavná jména na třetiligových lavičkách? Mírně v ústraní pracují ostřílení veteráni i ligoví fotbalisté

Slavná jména na třetiligových lavičkách? Mírně v ústraní pracují ostřílení veteráni i ligoví fotbalisté
Slavná jména na třetiligových lavičkách? Mírně v ústraní pracují ostřílení veteráni i ligoví fotbalistéFlashscore
Je to sice až třetí patro českého klubového fotbalu, ale o zajímavá jména není nouze. A to zvlášť na trenérských lavičkách. Ať už jde o zkušené kouče či začínající nováčky.
Reklama
Reklama
JIŘÍ BALCÁREK (Uničov)

Jiří Balcárek je devětačtyřicetiletý trenér s velkými ambicemi. Je to rodák z Hané, kam celou svou kariéru tíhne.

Dlouhé roky strávil v Sigmě Olomouc, ze které se pak přesunul do zajímavého angažmá do Unionu Berlín, kde strávil pět let.

Po pauze od fotbalu šel trénovat. A asi nikoho nepřekvapí, že na Hanou. Začal u béčka Sigmy, následovala angažmá v Karviné, HFK Olomouc či ve Znojmě.

V roce 2019 pak přišlo první velké laso. Zachránit měl v první lize tehdy poslední Opavu, nicméně to se nakonec nepovedlo.

Poté si vyzkoušel další pozici, dělal skauta v Baníku Ostrava. Nicméně koučování ho bavilo natolik, že v něm chtěl pokračovat, a tak v září minulého roku převzal třetiligový Uničov. Jeho tým se zatím pohodlně usadil v horní polovině tabulky a na jaře drží výbornou formu.

FOTO: SFC Opava

JAN JELÍNEK (FC Trinity Zlín B)

Stejně jako Balcárek, i Jelínek je pořádně věrný svému regionu. Pochází z východu Moravy, kde také tráví většinu své kariéry. Luhačovice, Zlín, Kroměříž, všechny tyto štace jako hráč vystřídal.

Když přišel čas na trenérskou kariéru, existovala jediná volba, a sice srdcovka ze Zlína. Svou druhou kariéru začal jako asistent trenéra, pak šel na zkušenou trénovat jako hlavní do Luhačovic.

Zlín je ale Zlín, a tak se po chvíli vrátil, aby dělal trenéra béčku. Dobrá práce a věrnost se vyplatila, jelikož Jelínek dokonce rok a půl vedl áčko Zlína v první lize.

Už by se chtělo napsat, že po špatných výsledcích přišel vyhazov, to by ale nebyla pravda. Přišlo totiž pouze přeřazení do béčka, kde trénuje doteď. Mimochodem, asistenta mu dělá bývalý ligový fotbalista David Hubáček.

FOTO: FC Trinity Zlín

VÁCLAV KOTAL A MICHAL HORŇÁK (FK Viktoria Žižkov)

Zajímavě poskládané to mají na Žižkově. Tradiční klub chce co nejdříve zpátky do druhé ligy, a tak se v zimě rozhodl k razantnímu řešení. Vyhodil Michala Šmardu, který si však vedl znamenitě – před vyhazovem měli jeho svěřenci na prvním místě náskok devíti bodů.

„Provádět změny v okamžiku, kdy je tým první, není možná standardní, ale všichni máme společný cíl a k jeho naplnění musíme udělat vše, co považujeme za správné,“ řekl k tomu tehdy pro oficiální web klubu spolumajitel Milan Richter.

Týmu se ujal Michal Horňák, který dlouho působil na Spartě jako trenér béčka. Na vše dohlíží zkušený Václav Kotal, jenž je v klubu šéftrenérem, jakýmsi supervizorem.

O tom, že vyhodit úspěšného trenéra, byl risk, nikdo nepochyboval. Jak ale ukazuje jaro, není důvod ke stresu. Žižkov vyhrál všechny své zápasy a na prvním místě má náskok dvaceti bodů!

FOTO: AC Sparta Praha

MARTIN PULPIT (Baník Sokolov)

V úplně opačné situaci je poslední trenér ze seznamu. Martin Pulpit je výrazným jménem. Když v únoru dostal nabídku od Sokolova, neváhal.

Nic naplat, že bylo jasné, že půjde o těžkou záchranářskou misi. Ta zatím nevychází. Od jeho příchodu pět zápasů, čtyři prohry, dvě vstřelené branky. Suma sumárum, dno tabulky a čtyřbodová ztráta na poslední nesestupové místo.

Útok Sokolova je nejhorší z celé soutěže. Bude zajímavé sledovat, jak se s tím Pulpit, pro něhož je to čtyřiadvacáté trenérské angažmá, popere. Situace to totiž není vůbec lehká.

FOTO: FK Baník Sokolov