eFotbal

Slovenska značka Be Lenka vyrábí světově uznávané barefoot boty

Slovenska značka Be Lenka vyrábí světově uznávané barefoot boty
Slovenska značka Be Lenka vyrábí světově uznávané barefoot botyFlashscore
Barefoot boty představují jedinečný a speciálně vyvinutý koncept obuvi umožňující návrat k našim kořenům a k přírodě - návrat k chůzi naboso.
Reklama
Reklama

Co jsou barefoot boty?

Při chůzi naboso dochází ke stimulaci nervových zakončení na chodidle. Mozek rychleji vyhodnocuje podněty o terénu či teplotě, zlepšuje se koordinace a balanc. Projít se naboso po městě by však v dnešní době nebylo úplně bezpečné. Proto vznikly barefoot boty, které vaše chodidlo ochrání a zároveň mu dopřejí chůzi jako kdyby naboso - nebudou ho omezovat při chůzi.

Jak poznat pravé barefootky? Musí splňovat 3 základní podmínky: 

- široký prostor pro prsty, aby se mohli přirozeně rozložit a při chůzi volně pohybovat

- ultratenká a do všech stran ohebná podrážka, která by neměla být silnější než 3-6 mm

- zero drop - nulový výškový rozdíl mezi patou a prsty

Proč nosit barefoot boty?

Nošení barefootových bot kromě nezapomenutelného zážitku a pohodlí přináší i velké množství zdravotních benefitů. Posílené svalstvo a zdravé nohy díky tvaru boty věrně kopírující tvar chodidla, noha má dostatek prostoru na přirozený pohyb při chůzi, a může tak zapojovat podstatně více svalů než v klasické botě. Nošení barefoot obuvi navíc předchází tvorbě deformit chodidla, jako je například vbočený palec. Chození naboso zlepšuje držení těla, ulevuje při bolesti zad. Chůze v barefootech mění stereotyp chůze a my tak méně zatěžujeme kolena a kyčelní klouby. Barefoot chůze dokonce zlepšuje náladu a bojuje proti stresu.

Dva mladí lidé z Žiliny, kteří stojí za vznikem značky Be Lenka začali nejprve s výrobou ergonomických nosítek pro děti. Když děti rostly vyvstala otázka "a co teď?". Za dětmi je potřeba běhat a na to je potřeba mít zdravé nohy. Zaměřili se tedy na zdravé možnosti obouvání. Barefoot je stále vnímáno jako "alternativní" obouvání, a právě to by chtěli v Be Lenka změnit a přiblížit barefooty široké veřejnosti. Jejich cílem je změnit obouvací návyky lidí po celém světě.