eFotbal

Šokující tituly klubů? Jízda Kuky s Kadlecem, pohádka Vlků s Džekem i česká stopa ve Španělsku

Šokující tituly klubů? Jízda Kuky s Kadlecem, pohádka Vlků s Džekem i česká stopa ve Španělsku
Šokující tituly klubů? Jízda Kuky s Kadlecem, pohádka Vlků s Džekem i česká stopa ve ŠpanělskuFlashscore
Vyhrát titul není náhoda. Je to důkaz dlouhodobě dobře odvedené práce. I přes to se v nedávné historii fotbalu stalo, že vyhrál totální outsider. Příběh Leicesteru ze sezony 2015/16 obletěl celý svět. Nicméně překvapení najdeme v Německu, Španělsku i Francii. Navíc několikrát i s českou stopou.
Reklama
Reklama
LEICESTER 2015/16

Leicester City byl před sezonou 2015/16 nejméně pravděpodobným týmem, který by mohl získat titul v Premier League.

V roce 2014 Foxes postoupili do nejvyšší soutěže a v následující sezoně se jen stěží udrželi. Před začátkem sezony 2015/16 propustili svého manažera, do funkce přišel Ital Claudio Ranieri. Přesto Leicester City překonal kurz 5000:1 a získal nejnečekanější ligový triumf v novodobé historii.

Tým Leicesteru City tvořila parta hráčů, kteří většinu své kariéry působili v Championship. V týmu se objevilo několik levných (ale geniálních) posil v podobě Riyada Mahreze a N'Golo Kanteho, zatímco útočník Jamie Vardy ještě před několika sezonami hrál amatérský fotbal.

Leicester City se však pod vedením Ranieriho pustil do boje s giganty z Premier League. Svým rychlým fotbalem všechny zaskočili, duo Jamie Vardy a Riyad Mahrez skórovalo pro radost a Kante dělal pořádek ve středu hřiště.

Foto: Leicester City

KAISERSLAUTEN 1997/98

Kaiserslautern se zapsal do historie, když se stal prvním nově postoupivším týmem, který získal bundesligový titul. Tehdy u toho byli i Pavel Kuka a Miroslav Kadlec.

Do Bundesligy postoupil teprve v roce 1997, ale hned v úvodním zápase sezony porazili venku mistrovský Bayern Mnichov, což byla jen předzvěst věcí příštích.

Kaiserslautern získal titul zápas před koncem, což znamenalo sladkou pomstu pro trenéra Otto Rehhagela, který byl v roce 1996 vyhozen právě z Bayernu.

Klub na začátku sezony podepsal smlouvu s mladým Michaelem Ballackem, který se v týmu objevil v 16 zápasech. Kaiserslautern však brzy upadl v nemilost kvůli špatnému finančnímu hospodaření a nyní se nachází ve druhé lize, byl ale i o patro níž.

Foto: Profimedia

MONTPELLIER 2011/12

Je možné, že jste o tomto týmu ještě neslyšeli, pokud pečlivě nesledujete Ligue 1.

Montpellier přece jen nepatří mezi elitní týmy francouzského fotbalu. V posledních deseti letech se jim nepodařilo kvalifikovat do Evropy.

V roce 2012 se jim však podařil zázrak, když vyhráli titul v Ligue 1 před týmy jako PSG, Lyon, Lille a Marseille.

Na začátku sezony 2011/12 se PSG stalo majetkem nového katarského vlastníka a jeho drahé podpisy naznačovaly, že by klub z hlavního města mohl titul získat. K jejich velkému zděšení však v posledních minutách sezony získal titul v Ligue 1 o tři body trpaslík Montpellier v čele s držitelem Zlaté kopačky Olivierem Giroudem.

Ten zažil úchvatnou sezonu, která ho vystřelila do Arsenalu. V tomto ročníku totiž Francouz nasázel 21 branek v 36 zápasech, k tomu přidal devět asistencí.

Foto: AC Milán

DEPORTIVO LA CORUNA 1999/2000

Deportivo La Coruňa na přelomu tisíciletí pobouřilo španělskou i evropskou elitu.

Poté, co v sezoně 1993/94 Deportivo v poslední chvíli přišlo o titul v La Lize, když v závěrečném zápase kvůli promarněné penaltě podlehlo Barceloně, se o šest let později konečně dočkalo španělského titulu.

Šampionem se stal zajímavý tým s Royem Makaayem a Djalminhou, který skončil o pět bodů před Barcelonou a Valencií. La Coruňa se tak stala po San Sebastiánu (Real Sociedad) druhým nejmenším španělským městem, které mělo vítězný tým v La Lize. A byla u toho také česká stopa - do kádru patřil brankář Petr Kouba, byť tehdy měl roli náhradníka.

V následujícím ročníku se Deportivo dostalo do čtvrtfinále Ligy mistrů a v následujících sezonách se klub pravidelně dostával mezi evropskou elitu, což zahrnovalo několik památných soubojů, jako třeba ten s Manchesterem United a postup do semifinále v sezóně 2003/2004.

Od těchto vrcholů zažil "Super Depor" prudký úpadek. V sezóně 2017/18 klub sestoupil z La Ligy a v současnosti se nachází ve třetí lize španělského fotbalu.

Foto: Real Club Deportivo de La Coruña

WOLFSBURG 2008/09

Felix Magath a Die Wölfe, k tomu impozantní ofenzivní skvadra s kultovními hvězdami Bundesligy Edinem Džekem a Grafitem, kteří společně nastříleli 54 ligových gólů a dovedli Wolfsburg k mistrovskému titulu, když Wolfsburg porazil Bayern v boji o titul o dva body.

Smrtící dvojici skvěle zásoboval Zvjezdan Misimović, který zakončil sezonu s 20 asistencemi.

Jak se ale ukázalo, šlo opravdu o malý zázrak, na který se nepodařilo navázat. Zamilovat se do týmu, který je nad jeho síly, je nebezpečné, a to se také ukázalo, protože další ročník Wolfsburgu skončil po Magathově odchodu k diviznímu rivalovi Schalke na osmém místě.

Ani v Evropě se tehdejším německým mistrům moc nedařilo, z Ligy mistrů vypadli už ve skupinové fázi a v Evropské lize podlehli Fulhamu Roye Hodgsona.

Foto: AS Řím