eFotbal

Spartu inspirují Lipsko a Salcburk, nový asistent zdědí po Priskem defenzivu. Hledá se kapitán

Spartu inspirují Lipsko a Salcburk, nový asistent zdědí po Priskem defenzivu. Hledá se kapitán
Spartu inspirují Lipsko a Salcburk, nový asistent zdědí po Priskem defenzivu. Hledá se kapitánFlashscore
Sparta si hodně slibuje od příchodu nového asistenta Jense Askoua, který si dobře vedl jako hlavní trenér IFK Göteborg. Sportovní ředitel Tomáš Rosický den před začátkem letní přípravy na tiskové konferenci uvedl, že dánský kouč byl ve Švédsku na vlastní žádost uvolněn a velmi brzy by mělo dojít k podpisu jeho smlouvy na Letné. Bývalý obránce dostane na starosti především defenzivu, o kterou se staral hlavně bývalý kouč Brian Priske. Hledat se na Letné bude nový kapitán.
Reklama
Reklama

Úspěšná Priskeho dvouletá éra na Letné skončila jeho nedávným odchodem do Feyenoordu Rotterdam. Český mistr na místo hlavního kouče povýšil dosavadního asistenta Larse Friise. "Pro mě je vzor Lipsko a Salcburk. Ty kluby prakticky neustále přicházejí o trenéry a jsou stále úspěšné," poukázal Rosický.

Friis dal doporučení na urostlého bývalého obránce, který hrál mimo jiné i v Anglii za Norwich a Millwall, působil také v Turecku. "Pro Jense hrálo, že od první chvíle, co jsme spolu byli v kontaktu, jsme se shodli, jaká máme očekávání. Znám ho z Dánska, byli jsme v úzkém kontaktu jako kolegové. Pracoval tam u složitých klubů, on to ale zvládal. Bude se nám přesně hodit do naší skladby. Býval to takzvaný čistý obránce, potřebujeme někoho, kdo se bude starat o defenzivu. Brian měl tak trochu na povel všechno, ale hlavně defenziva byla jeho," uvedl nový hlavní trenér.

Sparta začne přípravu bez reprezentantů. Vrací se Sejk s Daňkem, šanci dostává ofenzivní kometa Šiler

Askoua už oslovil, shodli se, jak se chce Sparta prezentovat. "Hodí se nám. Vyrůstal v prostředí jako já, je zvyklý makat podobně jako Christian Clarup (vedoucí fyzické přípravy). Pocházíme z části Dánska, kde se prostě tvrdě pracuje," řekl osmačtyřicetiletý kouč.

Za Priskem do Rotterdamu zamířil Lukas Babalola, dalším asistentem se tedy stal sedmatřicetiletý Tim Sparv, který zatím působil u B-týmu. Až do roku 2021 byl kapitánem finské reprezentace. "Jsem rád i za Tima. Je to mladý trenér, rozvíjí se. V Midtjyllandu jsem ho zažil ještě jako hráče, je součástí Sparty déle než já. Taky poznal v průběhu kariéry zahraniční prostředí, jako mladý odešel do Anglie. Hodně nám určitě pomůže i Michal Vávra (asistent pro rozvoj hráčů). Velmi strukturovaný člověk se skvělými postřehy, rovněž působil v zahraničí," těší se Friis.

"Askou je klidný typ, takže se s hlavním trenérem budou hezky doplňovat," poukázal Rosický s úsměvem na to, že Friis je během zápasů velmi impulsivní. "Emoce jsou mojí součástí. Pořád to budu já, nebudu se tvářit, jako bych byl někdo jiný. To by mi přinášelo problémy i tady se šéfem, který mi dal důvěru právě proto, jaký jsem. Jsem na lavičce proto, abych pomohl hráčům. Asi by se dívali zvláštně, kdybych měl na střídačce kamennou tvář," zareagoval Priskeho nástupce.

Hotovo, Mistr z Letné odtajnil nový realizační tým. Priske už Spartu trénovat nechtěl, prozradil Rosický

Jedním z jeho prvních kroků bude vybrat nového kapitána za Ladislava Krejčího, který přestoupil do Girony. "Proces výběru probíhá, je to věc hodně důležitá. Podívejte se, kde byla Sparta dva roky zpět a kde je teď. Není to jen o jednom člověku, co nosí pásku. Musí to být nejen správný kapitán, ale také aby měl kolem sebe blízkou skupinu, která ho podporuje. A tu Láďa měl. To je pro mě jeden ze základních principů fungování týmu. Není to one man show ani na pozici kapitána, ani na místě trenéra. Je fér nechat do toho promluvit i hráče," uzavřel Friis.