eFotbal

Spící lídři Sparty, nedůsledný bohém Slavie i kverulant v Dynamu. Tihle hráči potřebují restartovat!

Spící lídři Sparty, nedůsledný bohém Slavie i kverulant v Dynamu. Tihle hráči potřebují restartovat!
Spící lídři Sparty, nedůsledný bohém Slavie i kverulant v Dynamu. Tihle hráči potřebují restartovat!Flashscore
Kdyby mastili počítačovou hru, prostě by zmáčkli restart a celou misi by teď začínali nanovo. Jenže ve fotbale takové tlačítko neexistuje. Úvodních devět kol tak z ligového hard disku už nikdo nesmaže. Je však na každém, zda další kapitoly náročné sezony budou podstatně lepší. Vybrali jsme pro vás pět známých fotbalistů FORTUNA:LIGY, kteří by restartovat potřebovali ze všeho nejvíc.
Reklama
Reklama

1, Jan Kuchta (AC Sparta Praha) Přestupová bomba léta. Útočník, jenž stejně jako legendární Horst Siegl dokáže skórovat i uchem. Taková vizitka provázela příchod exslávisty Jana Kuchty z ruského Lokomotivu do pražské Sparty, kde měl zkusit zacelit díru po úprku Adama Hložka. Po devíti kolech je však účet tohoto kanonýra tristní. V úvodním kole kopnul do hlavy libereckého brankáře Olivera Vliegena, za což dostal pětizápasový flastr. Od svého návratu na hřiště stihl už tři zápasy, ani v jednom neskóroval. Nula gólů, dvě asistence, to je na hráče tohoto kalibru žalostně málo. Ještě zásadnější zprávou ale, že horkokrevný Kuchta občas působí na hřišti dojmem, jako by ho daný špíl ani příliš nebavil. V rozestavení se dvěma útočníky se zdá být utopený. Přitom mohl být zpět ve Slavii, to by se však nesměl vykašlat na schůzku se šéfem klubu Jaroslavem Tvrdíkem. “Čas ukáže, kdo udělal jaké rozhodnutí,“ glosoval to tehdy trenér sešívaných Jindřich Trpišovský.

Foto. AC Sparta Praha

2, Eduardo Santos (SK Slavia Praha) Jednu velkou blamáž zatím předvádí i stoper Slavie Eduardo Santos. Vytoužený Brazilec, o něhož se v létě svedly hvězdné války. Vykoupit z Karviné ho chtěla Plzeň, v téhle aukci rádi přihazovali i zástupci obou pražských “S“. Nakonec zvítězila nabídka z Edenu, sám hráč ale důvěru vicemistra zatím vůbec nesplácí. Svým laxním přístupem zatopil spoluhráčům v pohárovém klání s řeckým Panathinaikosem, domácím duelu se Zlínem, na půdě Jablonce, ale hlavně v Plzni, kde se nechal vyloučit už v první minutě. Trenér Trpišovský nad ním hůl ještě nezlomil. Tvrdíkovi už však trpělivost dochází. “Střídá vynikající výkony s něčím, co bych nazval obrovskou laxností. Pro klub teď není posilou, ale přítěží, pro jeho setrvání ve Slavii od něj budeme očekávat obrovskou dřinu. Za mě je jeho rychlý návrat do áčka úplně vyloučený,” uvedl nedávno boss Slavie.

Foto: SK Slavia Praha

3, Jakub Hora (SK Dynamo České Budějovice) Byl dlouholetou oporou Teplic. Hráčem, na kterého se dalo vždycky spolehnout. I proto si ho vyhlédla Slavia, tam se ale z objektivních příčin záložník Jakub Hora absolutně neprosadil. Pak si zkusil angažmá v Lotyšsku i Polsku, až se loni v létě vrátil do Čech a upsal se českobudějovickému Dynamu. Tahle štace ale zatím vypadá jako všechno jen ne trefa do černého. Minulou sezonu měl ještě celkem slušnou, v té aktuální mu však pod novým koučem Jozefem Weberem pšenka vůbec nekvete. V prvních pěti kolech figuroval v základu, v tom šestém šel na plac až na závěrečnou minutu. Pak se se zásadovým koučem pohádal a mělo se za to, že v Dynamu okamžitě skončí, nakonec ale dostal druhou šanci. A naložil s ní prachbídně. Při debaklu v Edenu se nechal hloupě vyloučit a za surový šlapák dostal na čtyři zápasy stop.

Foto: SK Dynamo České Budějovice

4, Libor Kozák (1.FC Slovácko) Také velezkušený útočník Slovácka Libor Kozák si úvod sezony představoval jistě jinak. Právě on měl být tím, kdo vystřílí týmu postup do Evropy, kdo ho svými góly potáhne i v lize, od startu ročníku se však trefil zatím pouze dvakrát (v Olomouci a proti Partizanu). A to je na forvarda se zkušenostmi ze Sparty i Itálie prostě málo. Na jeho pomalejším rozjezdu však nese svůj díl viny i trenér Martin Svědík. Ten chlapsky přiznal, že si jeho příchod nepřál, čímž mu startovní pozici ani trochu neusnadnil. Za svůj postoj se omluvil, vzduch se pročistil. Teď už je jen na Kozákovi, aby dokázal, že se v něm jeho kouč v létě šeredně mýlil.

Foto: 1. FC Slovácko

5, Adam Karabec (AC Sparta Praha) Dlouho byl ve stínu Bořka Dočkala, který mu během svého působení ve Spartě nedával moc čuchnout. Řada fanoušků i některých novinářů přitom Adama Karabce tlačila do sestavy. Měli za to, že už dávno nastal jeho čas. Možná ano, na startu ročníku to tak ale nevypadalo. O jeho talentu není sporu, do role lídra ovšem ještě nedorostl. Navíc mu viditelně chybí drajv Kryštofa Daňka, jenž ho bez milosti usadil zas na lavičku. Pod novým koučem Brianem Priskem tak tenhle letenský klenot zatím sbírá spíše minuty, na hřiště chodí až jako střídající hráč. Zkrátka musí hodně zabrat. Jinak mu ujede vlak, v němž měl přitom místo v první třídě…

Spartě už nefandím. Jakým způsobem se soudí s mým synem, je pro mě obrovské zklamání, řekl Martin Hašek

Foto: AC Sparta Praha