eFotbal

Stále se mi nelíbí pravidlo ohledně ofsajdu, je potřeba ho změnit, naléhá šéf UEFA

Stále se mi nelíbí pravidlo ohledně ofsajdu, je potřeba ho změnit, naléhá šéf UEFA
Stále se mi nelíbí pravidlo ohledně ofsajdu, je potřeba ho změnit, naléhá šéf UEFAFlashscore
Aleksander Čeferin už dlouhou dobu usiluje o to, aby byl fotbal pro všechny týmy férovou hrou.
Reklama
Reklama

Už jen z toho důvodu byl do hry zaveden systém VAR (Video Assistant Referee), který může zpětně přezkoumávat mnohé sporné situace. A to jak faulů, tak i neregulérních gólů – například z ofsajdového postavení.

A tímto se dostáváme ke kameni úrazu. Ačkoliv nám moderní technologie měla pomoct, teď díky ní trpí převážně ofenzivně laděná mužstva, kterým jsou kvůli drobným nesrovnalostem neuznávány góly. Tuto skutečnost je podle Čeferina potřeba změnit.

„VAR byl tou nejlepší věcí, která nás po mnoha letech mohla potkat. Bohužel však s jeho příchodem je třeba doladit ještě nějaká pravidla,“ nechala se slyšet hlava evropských soutěží.

„Původně jsme řešili, že rozhodnutí videa byla příliš pomalá, nyní musíme vyřešit, jak budeme posuzovat postavení mimo hru. Není možné, aby útočnému hráči, který má třeba dlouhý nos nebo větší číslo kopaček, nebyl kvůli pěti milimetrům uznán gól. Tohle je pro mě osobně moc velký problém,“ řekl Čeferin v interview pro L’Equipe.

„Nechápejte mě špatně, nehodlám změnit celé pravidlo ofsajdu, nýbrž jen jeho část. Jde o to, že se fotbal za ta léta posunul, nyní je hra mnohem rychlejší, a proto by ofenzivní mužstvo mělo mít při posuzování ofsajdového postavení mírnou výhodu,“ myslí si.

Samozřejmě Čeferin nemůže tuto změnu ovlivnit všude, ale rozhodně ji minimálně ve svých soutěžích může začít praktikovat. Teprve až čas nám ovšem napoví, zdali nějaká další úprava pravidel bude užitečná.

Zdroj: L’Equipe