eFotbal

Straka o bundeslize: Vedení Bayernu dělá chyby, vyhazov Nagelsmanna nechápu. Hložkovy TOP roky ještě přijdou

Straka o bundeslize: Vedení Bayernu dělá chyby, vyhazov Nagelsmanna nechápu. Hložkovy TOP roky ještě přijdou
Straka o bundeslize: Vedení Bayernu dělá chyby, vyhazov Nagelsmanna nechápu. Hložkovy TOP roky ještě přijdouFlashscore
František Straka je těsně spjatý nejen se Spartou, ale také s německým fotbalem. Tam je situace na klubové scéně vyrovnaná podobně jako v Česku. O titul se bude bojovat do posledního kola. Mnichovský gigant však letos nezaujal tak výkony, jako spíš počínáním mimo hřiště. Kromě tohoto tématu se někdejší hráč Borussie Mönchengladbach vyjádřil i k české dvojici v Leverkusenu.
Reklama
Reklama

Bundesliga je ohromně vyrovnaná. Jednoduchá otázka, doklepe to Bayern?

Já bych to řekl asi takhle – Bayern je never ending story, nekonečnej příběh. Furt se něco děje, musí se o něm mluvit, o něčem se diskutovat. Bayern určitě udělá maximum k tomu, aby udělal titul. Dva poháry už jsou fuč. Cíl pro Nagelsmanna byl jasný, udělat treble. Ten se nepovedl a přišla nepochopitelná změna.

Jak jste si vlastně vysvětloval velké změny na trenérském postu?

Nagelsmann odváděl výbornou práci. Když teklo do bot, dokázal totálně zabrat. Kahn se Salihamidzicem se neustále obhajují, že to byl správný tah. Pro mě to žádné logické vysvětlení nemá. Byla to absolutní chyba těch dvou, co jsem zmínil a kteří o tom rozhodují. Jejich argumenty, které k tomu mají, ani nedávají smysl. Za Nagelsmanna mančaft táhnul, osobnosti kabiny byly na jeho straně. Možná se za pár měsíců ukáže Tuchel jako dobrá volba, ale tvrdím to, že v daném momentě byla tato změna absolutně nevhodná.

Některá média přišla s informací, že by vedení Bayernu měl opustit Kahn nebo Salihamidzic. Jsou právě oni důvodem, proč se Bayernu nedaří jako obvykle? 

Bayern musí vyhrát, aby ti dva měli vůbec naději na to, že by tam zůstali. Ke konci května by se o tom mělo rozhodovat. Oba jsou pod tím podepsaní.

Jedna z jejich chyb byla například postavení celé sezony na jednom útočníkovi, Choupo-Motingovi. Bez alternativy. Už to značí, že je něco špatně. Je také strašně moc vidět, jak chybí Lewandovski. Ať si každý říká, co chce. To už jsou teď jenom kdyby, na to se nehraje. Momentálně je situace taková, že Dortmund to má výborně rozjeté, jejich zápas proti Wolfsburgu bylo galapředstavení. Teď se jen bude čekat na to, kdo klopýtne. 

Obecně jsou kroky Bayernu trochu odlišné od těch, které jsme znali. Například zájem o staršího Harryho Kanea za velké peníze. To úplně zvykem nebývalo.

Nedovedu si představit, že by Bayern dával za třicetiletého Kanea sto dvacet, sto padesát milionů liber. Takže sorry, to mi úplně utíká, to si myslím, že není ten správný krok. Hodně se mluví i o Kolo Muanim z Frankfurtu. Bayern měl nabídnout něco kolem šedesáti milionů, Frankfurt má jiné představy, možná až dvakrát tolik. A to je vlastně dopad té první chyby vedení, Bayern to dohání doteď. Nagelsmann tlačil na to, aby přišli kvalitnější hráči. V tomto směru měl absolutní pravdu 

Co Patrick Schick? Není to jeho tělo už zakleté? 

Patrika je mi ohromně líto, považuji ho za jednoho z nejlepších útočníků v Bundeslize. To už ukázal. Je to všechno otázka zdraví.  Teď je nedůležitější, aby se opravdu dostal dohromady, byl zdravý. Pak může zaútočit na tu pozici, kterou měl.

A Adam Hložek? Nakonec povedený vstup do velkého fotbalu, co myslíte?

Já jsem to říkal a trvám si na tom, že je potřeba nějaký čas na adaptaci na nový fotbal i na německý životní styl, na jazyk. Trvá také, než pochopíte filozofii trenérů – zvlášť, když je jich v sezoně víc. V tomhle směru je super, jak to Hložan dokázal. Místo si vypracoval sám, ale konkurence je obrovská, takže musí dál makat. 

Věřím tomu, že progres, který nastartoval, není u konce. Je to mladý hráč, který má vše před sebou. Ty jeho top roky ještě přijdou, o tom jsem přesvědčený. 

Co jste říkal na ta přehnaná očekávání, která k němu někteří fanoušci měli?

Když přicházíte z Česka do Německa, můžete na to všechno zapomenout. Začínáte od nuly. Nikoho nezajímá, jak jste tady hrál a kolik jste dal gólů. Musíte to prostě dokázat tam. Tréninkové procesy jsou také úplně jiné, stejně jako nasazení a úroveň taktické připravenosti. Nic nepřijde samo, člověk na sobě musí neustále pracovat. Hložek má ale všechny předpoklady k tomu, aby byl opravdu skvělý hráč. 

Tak tohle se nepovedlo! Z Bayernu chce kvůli Tuchelovi odejít legenda