eFotbal

Superstřelec! Guirassy má průměr dva góly na zápas, vládne Bundeslize a dorovnal rekord

Superstřelec! Guirassy má průměr dva góly na zápas, vládne Bundeslize a dorovnal rekord
Superstřelec! Guirassy má průměr dva góly na zápas, vládne Bundeslize a dorovnal rekordFlashscore
Harry Kane? Tomáš Čvančara? Ale jděte. Bundeslize vládne sedmadvacetiletý guinejský sniper Serhou Guirassy. Útočník Stuttgartu dal v prvních pěti kolech německé ligy deset gólů! Nikdo v historii neměl lepší start.
Reklama
Reklama

Je dost možné, že o urostlém útočníkovi slyšíte prvně. Guirassy se narodil v jihofrancouzském městě Arles guinejským rodičům. V mládí si rychle se rozvíjejícího útočníka vzal pod svá křídla Laval, který z něj nakonec v 17 letech udělal nejmladšího profesionála v historii klubu.

Během dvou sezon v A-týmu druholigového Lavalu vstřelil sedm gólů v 38 zápasech a vysloužil si přestup do Lille. Nicméně zazářil až na hostování v Auxerre, kde vstřelil osm gólů v 16 druholigových zápasech, což ho poprvé přivedlo do Kolína.

Navzdory složitému začátku vstřelil Guirassy 28. října 2017 svůj první gól v nejvyšší německé soutěži proti Bayeru Leverkusen. A byl to jen náznak toho, co bude, jelikož se Guirassy v té sezoně stal nejlepším střelcem týmu.

Guirassy se pak vrátil do Francie, přesněji do Amiens, odkud si ho vytáhlo Rennes, za které vstřelil historicky první gól klubu v Lize mistrů. Pak přišel osudový krok, a sice hostování do Stuttgartu před startem minulého ročníku.

Jednoduše řečeno – byl výborný. Jedenáct bundesligových gólů a další trefa ve dvojzápase baráže proti Hamburku znamenaly pro Guirassyho trvalý přestup do MHP Areny.

A tahle sezona? Wow! Prosadil se v každém z pěti kol. To by možná znělo obyčejně, ale dohromady se trefil desetkrát! V pátek dvěma góly a asistencí pomohl porazit Darmstadt, před reprezentační pauzou nasázel hattrick Mohuči.

Takhle dobrý start neměl nikdy nikdo v historii Bundesligy. Jen jeden hráč dosáhl podobného počinu, byl jím Robert Lewandowski v sezoně 2020/21.

„Je to velmi dobrý start, ale mohu jen zopakovat, že jsme tým. Když dám gól, je to zásluha celého týmu,“ říkal skromně po zápase v Mohuči. „Dnes jsem skóroval já, ale příští týden to možná bude někdo jiný. Z hattricku mám samozřejmě velkou radost, ale ještě větší radost mám z vítězství."