eFotbal

Svědík, Hoftych, Jarošík, Horejš či Šilhavý? Kdo se jednou stane nástupcem slávistického krále Trpišovského?

Svědík, Hoftych, Jarošík, Horejš či Šilhavý? Kdo se jednou stane nástupcem slávistického krále Trpišovského?
Svědík, Hoftych, Jarošík, Horejš či Šilhavý? Kdo se jednou stane nástupcem slávistického krále Trpišovského?Flashscore
Nic netrvá věčně. V životě ani ve fotbale. Dobře to vědí i fanoušci Slavie a o to víc si užívají současnou éru, jež je protkána velkými úspěchy jejich milovaného klubu. Úspěchy, pod kterými je výrazně podepsán trenér Jindřich Trpišovský. I u něj je však více než pravděpodobné, že jednou vyslyší volání některého předního evropského celku a Eden opustí. A byť nikdo neví, kdy tak učiní, možná i na jeho odchod by se Slavia měla začít lehce připravovat. Podívejte se na sedm statečných trenérů, kteří by žezlo po hvězdném kouči mohli jednou převzít.
Reklama
Reklama

Martin Svědík (46 let, 1.FC Slovácko)

Podle mnohých by se zajímavou variantou za Trpišovského mohl stát lodivod Slovácka Martin Svědík. Tedy muž, který má podobný náhled na fotbal a stejně jako trenér sešívaných dokáže soupeře zaskočit dokonalou taktikou. Navíc i ve skromných podmínkách Slovácka produkuje se svým týmem líbivý fotbal, který nese výsledky.  Potenciální nevýhodou progresivního kouče je pak to, že opravdu velkou fotbalovou značku dosud nikdy netrénoval. Troufl by si na obří výzvu jménem Slavia?

Pavel Hoftych (53 let, bez angažmá) Ve Slavii by se nejspíš neztratil ani Pavel Hoftych. Věčně dobře naložený trenér, jehož styl je tomu slávistickému z ligy vůbec nejpodobnější. Bleskový přechod do útoku založený na skvělém fyzickém fondu celého týmu, to jest fotbalová směs, která tuze chutná Hoftychovi i Trpišovskému. 

Jaroslav Šilhavý (59 let, reperezentace ČR) Pokud by vedení Slavie vybíralo Trpišovského nástupce v situaci, v níž by hlavně nechtělo nic riskovat, jedním z favoritů by nejspíš byl Jaroslav Šilhavý. Tedy pokud by byl samozřejmě zrovna k mání. Současný trenér národního mužstva totiž Slavii vedl právě před „Trpišákem“ a v sezoně 2016/17 ji fantastickou jízdou dovedl až k titulu. Navíc stále drží parádní rekord v podobě 36 ligových duelů bez porážky, na který dosáhl právě se Slavií. Zároveň s ní ale přes kyperský APOEL nepostoupil do základní fáze Ligy mistrů, nabité mužstvo sešívaných následně neprotlačil ani ze základní skupiny Evropské ligy a ligový podzim zakončil s velkou ztrátou 14 bodů na rozjetou Plzeň, což vyústilo v jeho odvolání. Je jasné, že nejen pro část fanoušků by jeho návrat do Edenu byl krokem zpátky.

Petr Rada (62 let, FK Jablonec) Podobná varianta jako se Šilhavým. Také úspěšný stratég Jablonce Petr Rada už Slavii trénoval, a to v ročníku 2012/13. Díru do světa zde ale neudělal a během jara byl po sérii špatných výsledků z lavičky odvolán. Nutno ovšem říct, že současné podmínky klubu se s těmi tehdejšími nedají vůbec srovnat a Rada i Slavia ušli od té doby velký kus cesty. Největší výhodou horkokrevného trenéra je fakt, že z hráčů dokáže vyždímat naprosté maximum. V tom je zřejmě vůbec nejlepší kouč ligy. Zároveň se o něm ale ví, že je zastáncem staré trenérské školy a spíš než na dlouhé porady u videa sází na tvrdou dřinu na hřišti. Navíc nikdo neví, kdy Trpišovský ve Slavii skončí a lišákovi Radovi bylo loni v květnu už 62 let.

David Horejš (43 let, SK Dynamo České Budějovice) Případnou náhradou za současného vládce slávistické lavičky by mohl být i kouč Českých Budějovic David Horejš. Také on sází hlavně na dlouhodobou koncepci a ještě důležitější než samotné výsledky je pro něj atraktivní hra, což by mohlo být rajskou hudbou pro červenobílé fanoušky i náročné vedení. Výsledky jeho práce jsou pak vidět v Českých Budějovicích, které z pozice hlavního trenéra vede už od roku 2015. 

Adrian Guľa (45 let, Wisla Krakow) V Edenu možná po očku sledují i práci Adriana Guľy. Trenéra, jenž si přímo libuje v moderních trendech a v týmech které trénoval zavedl v tomto směru mnoho novinek včetně třeba snímání hráčů drony při tréninkové jednotce. Jeho pojetí fotbalu je každopádně sympatické a i ze slov prostovlasého kouče cítíte, že je fotbal pro něj náboženstvím.

Jiří Jarošík (43 let, 1. SK Prostějov) Není žádným tajemstvím, že jednou z oblíbených Tvrdíkových kratochvílí je čas od času pěkně popíchnout konkurenční Spartu. A určitě by tak mohl učinit i v momentě, až bude muset vybírat nového trenéra. Na Pavla Vrbu či Jozefa Chovance nejspíš neukáže, co ale takhle třeba jméno Jiří Jarošík? Mladý a progresivní trenér, jenž si udělal skvělé jméno v Ústí.