eFotbal

Takhle má fungovat akademie! V kádru Sparty najdeme důkazy

Takhle má fungovat akademie! V kádru Sparty najdeme důkazy
Takhle má fungovat akademie! V kádru Sparty najdeme důkazyFlashscore
Jestli si za něco Sparta zaslouží pochválit, je to rozhodně její akademie a práce s mladými. K mistrovskému titulu mu dopomohlo hned několik hráčů, kteří prošli systémem na Strahově. Které tváře byly vidět?
Reklama
Reklama
MARTIN VITÍK

Martin Vitík debutoval ve Spartě na podzim roku 2020 ještě coby sedmnáctiletý dorostenec. Nezůstalo však jen u epizodního vystoupení. Naopak! Vitík se zabydlel v základní sestavě letenského týmu. V této sezoně pak dvacetiletý stoper předváděl slušné výkony a ukazoval, že se v něm ukrývá velký fotbalový potenciál.

Po příchodu trenéra Priskeho nejprve moc šancí nedostával, ale postupně přesvědčil o svých kvalitách. V mistrovském ročníku si připsal na konto 22 startů a jednu asistenci. Sparta by na něm jednou mohla slušně vydělat. Třeba už letos v létě. Proč? Zájemci o jeho služby se rojí v každém přestupovém okně. Jestli mu vyjde mládežnické EURO, asi zmizí za hranice.

PATRIK VYDRA 

Minulý rok na jaře debutoval v nejvyšší soutěži dospělých. Bylo mu v tu chvíli 18 let a do konce ročníku zvládl naskočit do tří utkání, z toho jednou v základní sestavě. Talentovaný stoper je velkým příslibem Sparty i českého fotbalu.

V této sezoně nastoupil do pěti ligových zápasů a byl vidět. I proto, že šlo utkání, které byly u konce sezony. Tedy kdy byl největší tlak. Obstál a díky nové smlouvě se může těšit na výraznější roli.

foto: AC Sparta Praha

ADAM KARABEC

Záložník Adam Karabec oslaví v červenci teprve dvacáté narozeniny, ale v prvním týmu Sparty debutoval už v ročníku 2019/20. Zdá se tedy, že v áčku se pohybuje už celou věčnost.

V tom dalším už naskočil do 23 zápasů a zaznamenal tři góly. V sezoně 2021/22 odehrál 30 střetnutí, ve kterých dal dva góly a přidal dvě asistence.

Z uplynulé sezony může mít rozporuplné pocity. Produktivitu nijak nezvednul a do týmu se dlouho nedokázal dostat. Ke konci sezony ale hrával a týmu pomohl. V následující sezoně už ale musí udělat větší krok.

foto: AC Sparta Praha

DAVID PAVELKA

Vychovala ho Sparta, do ligy ho rozehrálo Slovácko, výrazně se prosadil ve Slovanu Liberec a několik let působil v turecké Kasimpase, odkud se vrátil na podzim 2020 do Sparty. David Pavelka má stále jen jednatřicet let, o žádném konci tedy nemůže být řeč.

Několikanásobný český reprezentant byl nejednou pod palbou kritiky, nicméně na podzim byl stabilním členem sestavy a jedinou brankou třeba rozhodl extra důležité utkání v Plzni.

Jaro se však pro jednatřicetiletého borce nevyvíjí vůbec dobře. Velkou část strávil na marodce. 25 minut proti Mladé Boleslavi, 16 proti Pardubicím, poločas v Liberci, jedenáct minutek ve finále poháru a tři minuty v Olomouci. Jinak vůbec nic.

Konkurence ve středu zálohy Sparty je velká, bude tedy zajímavé sledovat, co s Pavelkou bude. Není pochyb o tom, že pokud by nevyjádřila zájem Sparta, ozvou se díky jeho životopisu i další. Klidně i ze zahraničí.

foto: AC Sparta Praha

TOMÁŠ WIESNER

Jeho jméno není tak „velké“ jako v případě dalších členů základní sestavy, Tomáš Wiesner v ní má ale v současné době pevné místo.

Pětadvacetiletý krajní bek dostával přednost před Janem Mejdrem, jenž v létě dorazil z Hradce Králové, a je pevnou součástí Sparty.

V sezoně dal tři branky, dvakrát asistoval. V červenci mu bude šestadvacet, naskakuje tak do nejlepších let své kariéry.

foto: AC Sparta Praha

JAN KUCHTA

Útočník Jan Kuchta loni v létě přerušil angažmá v Lokomotivu Moskva a vrátil se do české nejvyšší soutěže. Nikoli však do Slavie, odkud do Ruska odcházel za téměř 120 milionů korun, a s níž vybojoval v sezoně 2020/21 mistrovský titul a stal se nejlepším ligovým střelcem, ale do Sparty.

Tam měl sice perný začátek, ale nakonec si všechno sednulo a z Kuchty se stal nepostradatelný hráč. Třináct ligových branek, pět asistencí, neocenitelná práce po celém hřiště. Sparta jednala a Kuchtu koupila natrvalo.

foto: AC Sparta Praha