eFotbal

Tetování je v čínském fotbale tabu. V Evropě by neměl kdo hrát!

Tetování je v čínském fotbale tabu. V Evropě by neměl kdo hrát!
Tetování je v čínském fotbale tabu. V Evropě by neměl kdo hrát!Flashscore
Ibrahimovič, Ramos nebo Sterling by si za čínský národní mančaft nekopli. Messi taky ne. Fotbalově by na to měli, čistotou své kůže nikoliv. A vládní sportovní agentura Číny zakázala svým reprezentantům se nechat tetovat. A doporučila jim odstranit stávající kérky.
Reklama
Reklama

Podle čínské vlády mají jít fotbalisté společnosti příkladem. A vzhledem k tomu, že její úředníci označili tetování za jeden z neduhů současné čínské společnosti populární a rozšířený zejména mezi mladou generací, vytáhla proti tomuto fenoménu (jež je historicky v Asii spojován spíše s podsvětím) do boje. Vedle kritiky potetovaných čínských celebrit a rozmazávání tetování ve veřejných médiích nyní vytáhla další krok, který by měl tuto módu pomoci utlumit. A zacílila ji na fotbalisty.

Vládní sportovní agentura v Číně se totiž rozhodla zakázat tetování v národních fotbalových týmech. Reprezentantům jsou tak přísně zakázány nové tetování a naopak doporučeny kosmetické zákroky, které ty stávající odstraní. Jinými slovy: na potetovanou kůži reprezentační dres Říše středu oblékat nelze. Podle čínské vlády mají jít fotbalisté společnosti příkladem. Hráči A-týmu si přitom už léta zakrývají ruce dlouhými rukávy nebo obvazy. Toto platí pro pro A-tým a tým do 23 let, v U20 a nižších věkových kategoriích trenéři dokonce nesmějí nikoho s tetováním ani nominovat.

Podobné nařízení by v Evropě neuspělo. Řada superhvězd je tetovaných, respektive jak podotklo BBC, v některých týmech by hráči bez tetování nepostavili ani kompletní jedenáctku. Ani s čistou kůží nicméně není pozice čínského fotbalu v mezinárodním srovnání nikterak slavná. V aktuálně probíhající asijské kvalifikaci o postup na mistrovství světa do Kataru jsou reprezentanti nejlidnatější země světa ve své skupině až na 5. místě, s šestibodovou ztátu na pozici zajišťující byť jen postup do baráže o MS. Snad jim to tedy s čistou kůží půjde lépe.

zdroj: BBC